Reklama

Reklama

Mike Judge, jeden z tvůrců seriálu Beavis a Butt-Head, Tatík Hill a spol. a Maléry pana Šikuly, přináší šílenou komedii, která vás donutí dvakrát se zamyslet nad budoucností lidstva. Seznamte se s Joe Bowersem (Luke Wilson). Moudrosti sice moc nepobral, ale když se po jednom nepovedeném vládním experimentu probudí v roce 2505, tak zjistí, že společnost zatím pod náporem reklam a hloupých televizních pořadů úplně zdegenerovala a z něho je rázem nejchytřejší člověk na planetě. A tak je na průměrném Joeovi, aby lidský vývoj vrátil zpátky do správných kolejí! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (601)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hodně povedenej a vtipnej začátek mě dost navnadil a já čekal, že se po delší době u nějakýho filmu zase pořádně pobavim. No problém je v tom, že všechny ty nejvtipnější momenty se ve filmu odehrajou během první poloviny a ten zbytek vypadá, že tvůrcům nějak došly nápady. Druhou polovinu jsem se něčemu zasmál spíš jen sporadicky. Naštěstí má film cca 80 minut, takže ten zbytek celkem rychle uběhnul. Jinak triky jsou strašný, chvílema u toho máte pocit, že sledujete kreslenej film. Holt je znát nízkej rozpočet... No viděl bych to asi tak, že první polovina by byla za 4, druhá za 2. Celkově teda 3 hvězdičky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

4 hvězdičky za originalitu nápadu (i když, co je dnes originální?), provedení vskutku pokulhává, i když některé detaily a počítačově upravená prostředí stojí za to. Ale příběh samotný je prostý a jednoduchý, neřku-li přímočarý, mohli si s ním tvůrci ještě krapet vyhrát. --- EDIT: Jak se stále více naplňuje proroctví tohoto filmu, přemýšlím nad tímto filmem a musím jít s hodnocením nahoru. Skutečně není daleko doba, kdy Oscara vyhraje film Prdel. http://www.dvdextra.cz/dvd-kratke-recenze/absurdistan.html Režisér Mike Judge je sice znám jako tvůrce kreslených postaviček Beavise a Butt-Heada, ale točí i celovečeráky. Po antiagitce života v kancelářských kójích natočil formou komediální sci-fi kritiku současné společnosti, v níž upadá inteligence. Jeden současný průměrný voják se v rámci experimentu probudí v budoucnosti a zjistí, že je geniálnější než prezident. A že bude muset zachránit minimálně Ameriku. Mikea Judge miluju - je vidět, že jde o inteligentního člověka, kterého děsí nárůst pitomců typu Beavise a Buttheada v reálném životě, pokles inteligence nejen amerického národa, a nekreativní typy pracovních příležitostív současných open space kanclících, kde skutečně po vás zůstane jen hrnek od kafe, a to je asi tak vše. Ostatně o tom, že ve své zemi nikdo není prorokem, svědčí i to, že Absurdistán v zemi svého vzniku zcela propadl. ()

Reklama

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Tak okamžiky k zasmání tu byly, ale jde o jednu z těch komedií, kdy se smějeme poměrně lacinýmu humoru. Nic inteligentního. Na světě podle tohoto zůstanou samí prosťáčci, kterým připadá vtipné koukat hodinu a půl na nahou prdící prdel a dají tomu Oscara za nejlepší scénář roku... A právě tomuhle já říkám laciný humor. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Snímek hodně těží z hlavního námětu, který je opravdu skvělý- náš po všech stránkách průměrný hlavní hrdina je zmrazen v roce 2005, načež se nedopatřením probudí až o 500 let později do světa tak hloupého, že on sám je náhle nejchytřejším člověkem pod sluncem- to bychom měli mít zaděláno na zábavu minimálně nadprůměrnou. Tvůrcům se to nakonec povedlo tak nějak napůl. Určitě se tu nenajdou žádné památné hlášky, které by se mohly citovat na potkání, a vykreslení zaostalé společnosti je omezeno víceméně jen na spoustu sexuálních narážek, kopanců do rozkroku a "fuck" za každou větou, ale na druhou stranu pořád je čemu se smát a rozumná stopáž dodává filmu nejen správné tempo, ale hlavně odvahu všechno co nejvíce zjednodušit a dodat většině scén přesně tolik absurdity, aby se dalo přivřít oko nad tím, že se z toho dalo vytěžit ještě mnohem více. Na čtyři to není ani náhodou, ale tenhle film si zavrhnout nezaslouží, od toho jsou tu přeci jenom zcela jiné, nepopsatelně dementnější komedie... 60% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Ironicky stejně jako ústřední průměrný hrdina, i tenhle film beru jako takový průměr v komediích. Určitě se u toho u některých scén pobavíte, pokud se rádi smějete chytrým a/nebo hloupým lidem, budete se bavit ještě více. Občas film nabízí geniálně satirické nápady "co by kdyby" (rozuměj: restaurace Zdeňka Pohlreicha v 5* hotelu) a občas spadá do humoru typu závodní jídelna 4. cenové skupiny. Což je dvousečný meč - na jednu stranu si to člověk 100% neužije, na druhou stranu je to film skoro pro každého. Výprava přijatelná, budoucnost to byla skutečně dystopická. Vysvětlení událostí se mi líbilo, hlavně aby si to někdo nevyložil jako příručku "jak by to mělo být". Škoda, že v ČR Costco nemáme, takže tato část lidem unikne (nejblíže by asi bylo Makro, případně Tesco), což ale není výtka, můžeme to brát jako výzvu československým filmařům natočit Aburdistánskou Republiku. Potitulková scéna s Upgrayeddem mi přišla naprosto zbytečná. Závěrečné WTF ale patří překladatelům, protože Idiocracy (druh vlády) přeložit jako Absurdistán (druh autonomního území) a Návrat z doby ľadovej (druh klimatického období) chce extra formu nadbytečné kreativity. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (16)

  • Ačkoli kampaň na film prošla téměř bez povšimnutí, 20th Century Fox si nechalo udělat licenci na prodej nápoje Brawndo. Nápoj se stal kultem a byl k dostání na www.brawndo.com. (Cheeker)
  • Na konci závěrečných titulků je napsána poznámka "Tento film byl zcela sestříhán na počítači". (Cheeker)
  • Keď sa Joe (Luke Wilson) ocitne po lavíne z odpadkov v byte Frita (Dax Shepard), jeho sarkofág sa automaticky odistí, no v nasledujúcom zábere je zase zaistený. (Lukoh)

Reklama

Reklama