Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, válečné filmy z téhle doby mají pořád své kouzlo a ve většině případů jsou mnohem lepší a záživnější než ty dnešní rádoby strhující válečné filmy. Lee Marvin byl prostě pan herec, stejně tak Bronson a plno ostatních. Výcvik špinavců nemá chybu a závěrečný útok na německý hrad je nezapomenutelný. Při sledování Špinavců si připadám, jako bych hrál opět hru Commandos, vlastně není nic, co bych vytkl, prostě výborný válečný film a zároveň klasika, tyhle filmy nikdy nevymřou. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitné herecké zázemie, svižná práca so strihom ako i realistické akčné scény z bojiska ma ale nedokázali presvedčiť z celkového, mierne chladného dojmu. Taký Veľký útek ma bavil viac a dokázal ma svojou atmosférou vtiahnuť s osudmi rozložených vojakov, hoci by som mu mohol kadečo vyčítať. Dirty dozen je klasika, to nepochybne. Ale aby som inak skvelého Aldricha pochválil, tá pútavosť zápletky nie je hutne a adekvátne konfrontovaná s idealistickými motívmi (ako napr. vo Veľkej ilúzii), ani s nekompromisnými, antimilitaristickými. Toto viac zaujme divákov klasickej americkej vojnovej kinematografie a možno priaznivcov Mashu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná vojnová klasika s nezabudnuteľnými hercami a scenárom. Niekedy aj banda vrahov a kriminálnikov dokáže držať pokope, alebo ako 12 odvážlivcov naplnilo svoju poslednú šancu ujsť spod šibenice prípadne sa vyhnúť väzeniu. Pravda, pre mnohých z nich bola sebevražedná akcia do tyla nepriateľa labuťou piesňou, ale smrť prišla aspoň so cťou, tak ako aj vo filme poznamenal netradičný major. Lanáranie vojakov a ich výcvik ma dokonca bavili viac ako samotná misia. Môžem len odporučiť. 85/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejzvláštnější válečný film v dějinách válečné kinematografie vůbec? Určitě. Tucet špinavců má zvláštní příběh, ale rozhodně zapadá dobře do sebe a přísný Lee Marvin si ho drží u sebe přitisknutý jako klíště. Krátkých 145 minut uteče jakovoda a já se nestačím divit, jak rychle tento zázrak mezi válečnými filmy utekl. Popravdě jsem tento film už viděl hodně dávno, ale nedávno jsem věděl, proč mu dát plný počet. Minimálně za jeho nápad, za myšlenku, která se i v dnešní době cení zlatem, protože natočit válečný film, který není čistě a stereotypně o válce a čistokrevných válečných hrdinech je kumšt, a jim se to povedlo už v šedesátým sedmym. Tomu všemu dopomáhají výborné herecké výkony, hlavně v podání velitele Lee Marvina, tak možná největší hvězdy z řad špinavců, Charlese Bronsona. Ten film za vidění rozhodně stojí. Původně jsem tápal nad čtyřma hvězdičkama, ale v konečném rozhodnutí jsem upřednostnil pět, tenhle film si je prostě dle mého souzení zaslouží. Solidní nápad, perfektní herecké výkony a výborné akční scény, co víc si od takového filmu přát? A co si budeme povídat, v dnešní době, když se někdo ozve s tímto filmem, většinou si vybavím kult, na který se nezapomíná, podle kterého se tvoří i počítačové hry a rozhodně příběh, který z té řádky válečňáků, které v té době vznikaly jako na páse se vyjímá mílovými kroky. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Když Wladislaw (Charles Bronson) opouští místnost s lanem a hákem, upustí lano k nohám. V dalším záběru z dálky drží lano a znovu ho pustí k nohám, než hodí hák. (Marek06)
  • Tvrdohlavý a impulzívny Cassavetes vo filme pôvodne hrať nechcel, chcel ho režírovať a s producentom filmu Kennethom Hymanom sa o to skoro pobili. Nakoniec ho prehovorili a pri nakrúcaní mal zo všetkých hercov práve on najviac voľnosti – vo väčšine scén nik nevedel, čo práve povie. (marlon)
  • Výcviková část filmu se natáčela dva měsíce. (Marek06)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

Reklama

Reklama