Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně velká blbost, námět sice zajímavý, ovšem přetavený v dobrodružnou břečku plnou nesmyslných situací, tupých Němců (vést válku takhle, do roka jsou kaput) a zcela anachronické vojenské techniky. Přitom nejde o komedii, tam se podobné věci dají tolerovat, ale o vážně míněný film. Nechápu, jak může být taková sračka tak slavná. P.S. Nechápu to občasné porovnávání s jinými válečnými filmy své doby (Tora! Tora! Tora! a další), když to s nimi nemá absolutně nic společného. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Za mňa určite žiadna pecka, ale skôr slabšie 3*. Zbytočne dlhé a z tuctu postáv boli viacerí len do počtu. Bavil predovšetkým Lee Marvin. Jeho konfrontácie s nadriadenými a so "špinavcami". Hlavným motívom nie ja boj proti nacistom, toho sa dočkáme až v záverečnej 1/4 filmu, ale tvorenie a utužovanie party. Poznám určite lepšie armádne/vojnové filmy. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Major Lee Marvin, dostane za úkol udělat z dvanácti vězňů, odsouzených na doživotí nebo k trestu smrti, bojeschopnou a organizovanou vojenskou jednotku, jenž má proniknout do zámku ve Francii, který je obklopen německou armádou. Slavné, válečné drama s prvky komedie. Opravdu jsem se po celou dobu výborně bavil a několikrát se i zasmál. Líbila se mi hlavně první polovina snímku, kdy vojáci procházeli výcvikem. Hlavně neustále rebelující John Cassavetes byl výborný, o Lee Marvinovi netřeba mluvit, z něho charisma přímo vyzařuje. Klasický snímek z konce šedesátých let, odehrávající se v roce 1944. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jak udělat z 12 odepsaných existencí brilantní vojenskou jednotku. Filmu nechybí humor i spousta známých tváří. Konflikty, napětí, drama, legrace, toho všeho si ve filmu divák užije dosyta a ani si nevšimne, že u obrazovky strávil více než 2 hodiny. (Scéna s větracími šachtami do úkrytu Němců a benzínem se mi ale dost nelíbila.) ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Tucet špinavců alias "sedm statečných" ve válce a předchůdci Panchartů. Je to vynikající film. Perfektní příběh, skvělí herci, humor, napětí, výtečná hudba. Co více si přát. Lee Marvin byl jedním z nejlepších herců historie. Ostřílený major Raisner spolu s Fardenem z Profesionálů je jeho nejlepší role. K tomu mu skvěle ladí "pan herec" Charles Bronson jako schopný Wladislav, John Cassateves jako vtipálek Franco, George Kennedy v roli dobráckého majora, výtečný Telly Savalas v roli blázna Maggota či excelentní Robert Ryan v roli plukovníka. Výběr herců jedinečný. Scénář také, ale pravda je, že se na hlavní část filmu dost dlouho čeká, ale prostor čekání je skvěle doplněn. Vizuálně film je film velice přitažlivý a hudba je moc hezká. Nejlepší scény jsou výcvik, přepadení v Devonshiru a finální útok. Nejvíce se mi líbili major, Wladyslav a Franco a ani Maggot nebyl špatný, i když to na konci pořádně zavařil. Robert Aldrich a jeho válečná klasika 12 špinavých vězňů pod vedením přísného majora rozhodně nezklamala. U mě za pět hvězdiček. Vynikající film. Tři nominace na Oscara za mix zvuku, střih a vedlejšího herce. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Výcviková část filmu se natáčela dva měsíce. (Marek06)
  • George Kennedy, Clint Walker, Ernest Borgnine a Jim Brown se po více než třiceti letech opět setkali při přípravě animovaného válečného filmu Malí Válečníci, kde propůjčili své hlasy kresleným vojákům. (Karlos80)
  • Výbuch zámku bolo počuť až v 40 km vzdialenom Londýne a reakcie hercov boli počas jeho nakrútenia prirodzené. (marlon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

Reklama

Reklama