Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (575)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani po letech tento film neztrácí na kvalitě. I přes trpký konec působí dost optimisticky. Obsazení je taky dost nabušené. Co se asi stane, když zavřete hrstku nekonečných útěkářů do jedno zajateckého tábora. Pokusy o útěk na sebe nenechají dlouho čekat. Vše mají promyšlené do posledního detailu. Ne vždy jde ale vše podle plánu a občas se musí improvizovat. I tak se jim ale podařila neskutečná věc. Atmosféru film skvěle doplňuje příjemný hudební motiv. "Vy nejste z této skupiny. Co tu děláte? Vytírám." :D ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velký film o velkém útěku - velký ve všech ohledech. Je to výkladní skříň dobrodružného žánru, o tom není sporu. Hrdinům nejde nefandit, hlavní hudební motiv je úžasný, a celkově není problém zvládnout ty téměř tři hodiny téměř bez dechu;) Jenže ono je to právě v té ukázce nezlomného odhodlání a nadlidských schopností útěkářů neuvěřitelně do očí bijícím způsobem naivní. "Hej, Johny, potřebovali bysme sbíječku a dvě elektrocentrály." "Tak hoši, tady jsou, a tu živou krávu k tomu máte jako bonus." To sice přeháním, ale nějak takhle je celé neuvěřitelně komplikované kolektivní úsilí o kompletní logistické zabezpečení uprchlíků podáváno. Nic není problém, nikdo se na nic neptá, a hlavně nikdo na nic nepřijde. Samé dvojité stěny, skryté místnosti, padělatelská velkomanufaktura, kristapána, tohle by snad nemohlo fungovat nikde, natož v táboře postaveném speciálně pro opakované útěkáře z celého evropského bojiště. Mě by nejvíc zajímalo KDE a JAK Garner schrastil všechen ten materiál, a ne jak překvapeně na něj dokáže kdo z hlavních hrdinů civět, když se s něčím vytasí. Stopáž na to byla dlouhá dost. Nemůžu ale popřít, že tu sehranost a systém, který všechno mělo, je nutné obdivovat - o to víc, že TAHLE část tak opravdu fungovala. Jako zábava je to skutečně vynikající záležitost, ale nesmíte o tom přemýšlet. Steve McQueen, který tu je za Frajera Lukea, si Velkým Útěkem vytesal pomník v životní velikosti. A já ho klidně kdykoliv přeleštím. 80% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na Veľký útek som dlho čakal a primerane sa aj tešil. Počet filmov, ktoré som nevidel a sú v prvej dvojstovke ČSFD sa stále zmenšuje, takže vo mne vzbudzujú veľké očakávania. Po záverečných titulkoch som nebol sklamaný, len som mal pocit, že stačilo málo a mohlo to byť oveľa lepšie. Lenže Američania ostanú v nakrúcaní filmov z II. svetovej vojny asi nepolepšiteľní. To mal byť zajatecký tábor? Aj v pionierskom bol tvrdší režim a prísnejší dozor. Je iba prirodzené, že pri rozohraní takejto selanky pôsobí zastrelenie zajatca nanajvýš rušivo a neprirodzene. Pridaním hudby a sem tam nejakej pesničky (veď tam hral aj spevák John Leyton) mohli z toho ľahko spraviť muzikál. A keď som videl Sinatrov Von Ryanov expres bol som nútený obom nadeliť po tri hviezdičky. Aj tzv. odľahčovanie témy má svoje pravidlá. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Podobně jako třeba Motýlek se jedná o kvalitní film, je opatřen skvělými hereckými výkony, typickou charakteristikou postav (zvlášť mě zaujal Charles Bronson nebo Steve McQueen), dobrým námětem, scénářem, hudbou. K větší spokojenosti mi to ale nestačilo. [6/10] (Mirisch, Alpha) (Color Deluxe /// Produkce: John Sturges /// Scénář: James Clavell, W. R. Burnett podle knihy Paula Brickhilla /// Kamera: Daniel L. Fapp /// Hudba: Elmer Bernstein /// Nominace na Oscara: Ferris Webster (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Žádný z těchto gentlemanů nepatří mezi mé vyslovené oblíbence, a celkově tento druh mužské poetiky mi není vlastní. Film si drží veliký odstup, není osobní v žádném slova smyslu a nenabízí mi tak možnost se napojit na probíhající emoce. Repetitivní hudební motiv mi šel silně na nervy a celkově je to ten druh soundtracku, na který si příliš nepotrpím. Inu, mohla bych ještě pokračovat, ale už jsem dala myslím dostatečně najevo, že tento film není mým šálkem kávy. Největším překvapením tak bylo, když můj tatínek, který si je podle obličeje schopen splést Scarlett Johansson s Cate Blanchett, u scény na vlakovém nádraží vykřikl: "To vypadá jako Ducky!" a jak se po krátkém vyšetřování ukázalo, tak to skutečně mladý a štramácký Ducky, čili David McCallum, byl. Respektuji tento film jako klasiku a jako odkaz ke skutečným událostem, ale nic víc. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Stejně jako filmová postava Roger 'Big X' Bartlett byl i její představitel Richard Attenborough za druhé světové války bojovým pilotem RAF. (Charpy)
  • O jedné z nejslavnějších scén, kterou je Hiltsův (Steve McQueen) skok na motocyklu, se nějaký čas tradovalo, že ji herec natočil sám. On sám to ovšem pár let po premiéře filmu popřel, s tím, že sice tehdy byl velmi schopný jezdec, ale ne až tak dobrý, aby si na tento kousek troufl. (Se skromností sobě vlastní pak dodal, že "dneska už bych to zvládnul"). Řídítek se tedy chopil Bud Ekins, který McQueena už zastupoval při natáčení Bullittova případu (1968) – a byl, mimochodem, jednou z inspirací pro postavu Cliffa Bootha (Brad Pitt) v Tarantinově opusu Tenkrát v Hollywoodu (2019). Ten, ve spolupráci s australským motokrosovým šampionem Timem Gibbesem, vybral vhodný motocykl a postavil speciální rampu, kterou odzkoušel při několika různých rychlostech a s ohledem na různou odhadovanou výšku plotu. Nakonec na ni najížděl při rychlosti 60 mil za hodinu (97 km/h), vyskočil 12 stop (3,7 m) do výšky a letěl 65 stop (19,8 m) daleko. Při ostrém natáčení byl pořízen pouze jeden záběr, po jehož dokončení štáb nejprve oněměl a pak propukl v divoký potlesk. A mimochodem, když už nehrozilo "nebezpečí pro film", vyzkoušeli si stejný skok s pomocí Eikinsovy rampy nejen McQueen, ale i jeho herečtí kolegové James Coburn (Sedgwick) a Charles Bronson (Danny). Všem se podařil. (NIRO)
  • James Garner mohl při realizaci své postavy Hendleyho 'The Scroungera' využít osobních zkušeností, posbíraných v Korejské válce. (džanik)

Reklama

Reklama