Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

O bájích z nehostinných zemí studeného a drsného severu jsem doposud neměl ani tušení. Beowulf & Grendel bylo tedy mé první setkání s tímto tématem. Film jen potvrzuje, že v severních zemích byli (ať už se jedná o báji nebo ne) lidé nuceni žít v drsných podmínkách. Studeno na diváka fouká každým záběrem a já jen musím kroutit hlavou, neb v dnešní době by člověk takto oblečen dostal zápal plic raz dva. Krajina, které by slušel po celou dobu mírný déšť, je pustá, přesto nádherná. Gerard Butler je v roli hrdiny přesvědčivý a já už se těším, až ho uvidím ve Snyderově 300. Sarah Polley je jistým způsobem přitažlivá a jediný, kdo mi snad vadil byl Stellan Skarsgård. Příjemněji na mě působil dokonce i samotný Grendel. Severké báje jsou pro mě něco naprosto nového a díky Beowulfovi se o ně začnu zajímat trochu podrobněji. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Beowulf nie je Leonidas... ani ATTILA. Ale film to nie je zlý. Dosť pomaly sa to rozbieha, akcia je stlmená na minimum... ale film má svoje čaro. Má krásnu prírodu, má atmosféru, fajn hercov, malý rozpočet... Určite ma to bavilo viac ako technicky oveľa lepšie zvládnutí VIKINGOVIA. Ako celok je to fajn... ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Iluze pátého století po Kristu dokonalá, snad i díky výskytu mystických bytostí, které se musely prohánět pláněmi, z nichž občas zmizel nějaký ten kus dobytka, nebo brázdit moře a brát lidem jeho plody, případně usilovat mořeplavcům o život. Lidé versus oni- trollové a ostatní podobná havěť- dva nesmiřitelné tábory. Pobral jsem všechna pro a proti a propadl kouzlu Gerarda Butlera model 2005 do té míry, že se musím ptát: 57 procent? Opravdu jste viděli stejný film jako já? ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je fan, Butler je najvýraznejší zo všetkých hercov, ale vyzerá to až príliš lacno. Sem tam nejakú tu atmosféru to má a celková výprava a kostýmy niesu zlé, ale pripadá mi to ako keby sa parta spolužiakov rozhodla natočiť najlepší historický-akčný-fatasy film bez peňazí. Chápem, že niektorým sa to páči už len s toho dôvodu, že je to fakt nehollywoodsky film, ale mne to pripadalo amatérske. Pekné prostredie, ale celkovo je to suché po všetkých stránkach a akcie tiež stoja za prd. Vlastne mi prišli niekedy až komické. 50% - 2* ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Kompletne nakrúcané na Islande, takže čo scéna v exteriéroch, to úchvatný pohľad na prírodné krásy severu. Fasádne zábery charizmatického a sexi Gerarda Butlera tiež nie sú na zahodenie. Beowulf a Grendel (načo do názvu distribútor trepal toho Kráľa barbarov? - aby si ho viac ľudí vzalo z požičovne?) ako adaptácia starej legendy si zaslúži 4* za vierohodnú atmosféru i tomu prispôsobené dialógy. História z neho dýcha a citlivý divák ocení aj detaily, spolu tvoriace čistý celok na hony vzdialený hollywoodskemu poňatiu stredoveku. A ak niekto náhodou čítal Zrzavého Orma od Fransa Bengtssona, dostanú aj tie drobné detaily veľmi vtipný podtón. Chvalabohu, že Islanďania dostali možnosť podieľať sa na sfilmovaní svojej legendy, kto vie ako by to skončilo v opačnom prípade (to pravdepodobne uvidíme v novom, čisto americkom Beowulfovi). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Grendelův otec (Spencer Wilding), čarodějnice Selma (Sarah Polley) a Grendelův syn se v původní básni neobjevují. Tyto postavy byly vytvořeny speciálně pro film. (Ajka1)
  • Filmový štáb se po celou dobu natáčení potýkal s velkými finančními problémy a nepřízní severského počasí. O všech strastech tohoto projektu nakonec vznikl dokument s názvem Hněv bohů (2006), který posbíral na filmových festivalech hned několik ocenění. (Ajka1)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)

Reklama

Reklama