Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Královského námořnictva Lt. Cmdr. Bolton (James Caan) ztratil v bitvě s německou lodí svoji ponorku a padesát mužů. Nyní je mu přidělen speciální úkol: má vycvičit posádek miniponorek, které mají za úkol zničit německý křížník Luddendorf, kotvící v norském fjordu... (Pohrobek)

Recenze (14)

LOVIT 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy jsou možná moc, ale hodnotím celkem kladně poměrně zdařílé zpracování ponorek, co už se tak přehlédnout nedá je blbost němců a odhození náloží s tím, že se ponorka zvedla o x metrů a vrazila do kýlu Tirpitze... od čeho sou balastní nádrže a pak také blbost v podobě toho že armádní potápěči opravdu nepoužívali aqualungy s odpouštěním vydýchaného vzduchu do vody to by bylo po překvapivé akci jedna dvě. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

James Caan a ponorky ma presvedčili. Výcviková prvá tretina nebola zlá, ale ocenil by som, keby som sa z nej niečo zaujímavé dozvedel. Akčných scén tu mnoho niet, vlastne iba jedna, kde nemecké komando výsadkárov chce zničiť ukryté ponorky. Pri záverečnej zaujímavej akcii a prestrihávaní oceľových sietí som uvažoval nad štvrtou hviezdou, ale nakoniec priemerné, ale stále slušné tri torpéda. 60%. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Příklad řemesla v kategorii válečný film, jehož komponenty (až klišé) jste viděli už stopadesátsedmkrát (and counting) - kromě kratochvil žabích mužů za druhé světové a především skutečných britských miniponorek třídy X a dějového mixu několika jejich reálných akcí u břehů Norska do jedné filmové. Váš pocit z té hodiny a půl bude záviset na tom, jak máte rádi válečné filmy, v kombinaci s tím, kolik jste jich už viděli. U mě osobně je to na šedesát procent, protože to působí jako poctivě natočený kus práce bez nějakých bombastických efektů. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi podobné o niečo staršiemu britskému filmu Nad námi vlny, ktorý rovnako pojednáva o výcviku vojakov do akcie v malej ponorke, ktorí majú zneškodniť nacistickú loď v severnom Atlantiku. Ponorka X-1 (mysteriózne znejúci názov je iba skratka experimentu 1) je však o niečo lepšie natočený film, hlavne čo sa týka akcie, samozrejme farebnej kamery a vďaka charizmatickému americkému prišelcovi - J.Caanovi. Čo sa týka dramatických situácií, je ich pomenej a aj tie sú dosť jednoduché a chýba im napätie. Vypichnúť sa dá napr. akcia Nemcov na základňu v Škótsku. Hodnotenie: 60% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No to bylo teda dílo. Televizní ořez, televizní look, laciná výprava skládající se z jedné místnosti, doku a bazénu s modýlkama a střílečka s paragánama utopená v temnotě. K tomu naprosto nulové postavy a herci včetně nezajímavého Caana s traumatem o kterém se nic nedovíme a víceméně nuda. Válečný film o ponorkách prostě nemůže točit televizní režisér za nulový rozpočet, pak to vypadá takto. Jediné co mě jakžtakž bavilo pár podmořských scén (odstraňování miny), jinak katastrofa. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Ponorka X – 1 je pojmenován podle „trpasličích“ ponorek s označením X, které měli za války za úkol napadat hlavně zakotvené bitevní lodě. (jarjarbinx)
  • Ve filmu je německá bitevní lod' Lindendorf, která se ve skutečnosti jmenovala Tirpitz. Přejmenována byla pouze pro potřeby natáčení. (jarjarbinx)
  • Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály během druhé světové války. Autoři čerpali z odtajněných dokumentů britské vlády. (jarjarbinx)

Reklama

Reklama