Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Cagney a Humphrey Bogart hrají v drsném příběhu o gangsterovi, kterému změní život setkání s velmi zvláštními dětmi. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Další z řady gangsterských filmů třicátých let. Tentokrát se posunul koncept obvyklý v té době – ilustrace gangsterské kariéry nebyla klíčová, hlavní pozornost je věnována zločinecké postavě jako takové. Film se zabývá konkrétním obdobím jejího života (se stručným ozřejměním její minulosti) a reflektuje i její dopad na okolí jakožto vzorový negativní model ideálu pro mladou generaci. Tím se dostává do konfliktu organizovaný zločin jakožto nositel výchovy oproti náboženské výchově, která je zde prezentována jako naprosto neposkvrněná, čistá a jediná správná. V tom tkví jediné negativum filmu: je konstruován čistě s cílem ukázat, kdo je ten špatný a kdo je ten dobrý. V rámci těchto mantinelů je ale natočen výborně, a James Cagney v roli gangstera opravdu válí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vánoční film, se ženou pod stromečkem. A to myslím vážně! Kouzla Vánoc je v něm víc než v připitomělých pohádkách, socialistických veselohrách nebo v Rybovce (Missa solemnis Festis Nativitatis), či jiných westernech. Roztrhnout partu Rockyho Sullivana a Dead End Boys je vždycky těžší než rozstřílet partu samotných mafiánů. To dokáže jen Ježíšek Jerry Connolly a jeho věrní, k nimž se nakonec přiřadil i sám Rocky - nebo ne? ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborná gangsterka s tradične fenomenálnym Cagneym v na telo ušitej role charizmatického grázla, ktorý je idolom decák na ulici. Na to sú veľmi dobre navrstvené ďalšie dejové línie, z ktorých je najzaujímavejšia tá s kňazom, Cagneyho najlepším kamarátom z detstva. Zaujímavý je aj detský predstaviteľ Cagneyho, ktorý akoby mu z oka vypadol. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Další Jamesova role drsného gangstera. Přesně tak jak říkal Marlon Brando. Všechny tyhle herecký esa hrají stále stejné role, ale mě to vůbec nevadí. Ba naopak se mi to u Cagneyho a Bogarta líbí. Cagneyho Rocky Sullivan je stále napjatý s chutí dát někomu přes držku a parta mladejch hejsků mu skvěle sekunduje. Film ale naprosto rozbíjí závěr, kdy přijde na řadu kdo jiný než ten protivný chlápek bůh. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Moralizujúca dráma o dráhe zložinca a jeho vplyvu na mládež. Nepáčilo sa mi viacnásobné zdôrazňovanie toho, že oni za to vlastne ani nemôžu, za všetko zodpovedá okolie a prostredie. Občas drsné a frajerské, občas apelujúce na tú správnu (kresťanskú) stranu. Film ale nenudí a Bogart s Cagneym sú vhodní ťahúni. Zaujímavá bola scéna mládežníkov hrajúci basketbal, pre mňa asi najstaršia basketbalová ukážka v kinematografii. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Ku koncu filmu, keď väzenský dozorca varuje Rockyho, že má len desať minút, zostáva do konca filmu presne desať minút. (Bilkiz)
  • Diváci se zajímali, zda se skutečný Rocky Sullivan také v poslední chvíli choval zbaběle. James Cagney k tomu řekl, že to zahrál tak, aby si divák udělal vlastní názor, zda to hrál kvůli otci Jerrymu nebo ne. (Kulmon)
  • Jednou z inšpirácií Jamesa Cagneyho pre Rockyho bol jeho priateľ z detstva Peter „Bootah“ Hessling, ktorý bol odsúdený za vraždu a poslaný na elektrické kreslo 21. júla 1927. V tú noc, keď bol Bootah popravený, Cagney hral v predstavení na Broadwayi a plakal, keď počul o smrti svojho priateľa. (Bilkiz)

Reklama

Reklama