Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zle, trocha zvlastny scenar; najprv lietaju celkom dlho hlavy a useknute ruky, slow-motion zabery na prepichovane srdce, verejne znasilnovanie manzelky, poprava svokrovcov a podobne. Dej je spory, lapidarne povedane; obcas dake prapodivne dialogy, ktorych podstatu clovek moze asi len hadat. Sekanice vyborne, sto-bodove, detailne, velko-vypravne. Kazdy vlasaty chlpac vypada rovnako, takze som zvacsa nechapal, komu sa odkotulala hlava a spliechala rytmicky krv z krku po nej; no ale tak sumarne, na 3* to vystaci v pohode. Konci to pokrestancenim totalnych pohanov, co si cely cas rezali hlavy, proste dosli na to, ze laska je lepsia nez nenavist, ze si treba vediet odpustit, nez kazdemu urvat hlavu. Z tohto hladiska to dava sice ako-taky zmysel, ale volake je to kostrbate i tak. 3* za dobre posolstvo ku koncu a nefalsovane sekanice. Dalsie 2* chybaju za divny dej a nerozlisitelnost, kto komu rezal hlavu vlastne. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zaprvé nebýt toho, že jsem si na Wikipedii před projekcí přečetl něco o příslušném období ruských dějin, tak nevím nevím, jak bych ten divácky nevstřícný děj filmu vstřebal. Působí tak zmateně, jako kdyby nejenom střihač, ale i scénárista a rejža byli sjetí muchomůrkami. Ani z Tarkovského Andreje Rubljova jsem napoprvé neměl tak zamotanou šišku. A zadruhé se nemůžu ubránit dojmu, že onen slavný kníže Vladimir I., byl ze všech filmových mužských rolí (a že jich bylo) vyobrazený jako ten bezkonkurenčně největší budižkničemu, přizdisráč a neschopný slaboch, za kterého neustále rozhodovali, bojovali nebo dělali špinavou práci jiní, a který se zmohl jenom na ošukávání na pospas mu vydaných ženských. A fakt, že byl později prohlášen za svatého, protože v Kyjevské Rusi z vypočítavosti nastolil byzantské křesťanství, vypovídá hodně o pokrytectví pravoslavné církve, které si v tomhle případě nijak nezadá s pokrytectvím katolickým. Příběhu pak nasadila korunu závěrečná scéna kolektivního křtu šťastně rozesmátého prostého lidu, kterýžto výjev mi evokoval kýčovité malůvky z jehovistických časáků. Dvě hvězdy za opravdu skvělou výpravu, za nějaké ty syrové rubačky, za psychedelickou scénu s Vikingy plujícími z rozbahněného kopce na lodích do bitvy s Pečeněhy, prostě za působivý vizuál. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Strašlivé rozporuplný film. Na jednu stranu vyspělý vizuál, luxusní hudba a tak celkově je to dost možná nejlépe vypadající ruský historický film, výborné herecké výkony a dobová atmosféra, jenže co naplat, když je to celé tak neskutečně chaoticky odvyprávěné. Už od začátku je dost náročné se ve filmu vůbec zorientovat a i poté jsou motivace postav jednou velkou záhadou. Korunu tomu dodává divný závěr, který se nese na prokřesťanské vlně. Závěrečné dobývání je poněkud odfláknuté. Paradoxně jsou vystřižené scény pomalu lepší jak samotný film. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Tohle si tak slabé hodnocení nezaslouží (58%). Rusové se předvedli a vytvořili zde opravdu krásný vikingský příběh z dob pádu antického Říma. Příběh o mladém ne příliš urozeném panovníkovi, který se stane uznávaným vojevůdcem. Příběh o starých bozích a jejich konfrontaci s novou křesťanskou vírou. Příběh plný epických bitev, chytrých nápadů, nádherných širokých záběrů a skvělých kulis, kostýmů i lokací. Fakt mě to kvalitativně dostalo a co se negativů týče, tak tam bych zařadil v první polovině občasné se ztrácení v postavách a tu a tam i nepřehledné kamery během akčních sekvencí. Jinak velký palec nahoru. 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vizuálna stránka filmu (kostýmy, výprava, kamera) a aj bitky sa veľmi podarili. To je predovšetkým najväčšie plus ruského Vikinga. Lenže príbeh, dialogy a dokonca ani hlavný hrdina ma moc nezaujal, a tým pádom sa to celkom ťažko pozerá keď sa miestami nudíte, pretože tu chýbajú dobre postavy ako soľ. Veľká škoda, ale užil som si aspoň tie bitky, ktorých bolo viac ako som si myslel. 70% - 3* ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)
  • Film se natáčel 6 let. (Cheeter)

Reklama

Reklama