Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

castor 

všechny recenze uživatele

Mrazivé drama podle divadelní hry láká hereckým mistrovství bruselské rodačky Audrey Hepburn, tentokrát v netradiční roli slepé ženy odkázané na vlastní zbraně, jelikož se nečekaně ocitá v hledáčku jistých obchodníků – a to díky panence plné heroinu. Hepburnové intenzivní příprava (údajně týdny před natáčením chodila se zavázanýma očima) vévodí působivému snímku, za který získala již svou pátou nominaci na Oscara. Blyštivý oscarový bronz chytala hned u té první z roku 1954 - Roman Holiday. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial, takmer som sa unudila k smrti... Nechcem byt zla, ale od filmu, ktory je na 153. mieste by som cakala urcite viac, ako len obycajny thriller, pri ktorom budem kazdych 5 minut pozerat na hodinky, kedy uz skonci. Tolko dier v scenari, tolko nelogickych veci a hlavne, vrrrr, nesmierne nesympaticki herci zapricinili, ze som mala istu chvilu tendenciu film ani nedopozerat. A velmi nerada musim skonstatovat, ze Audrey mi isla na nervy a vobec som jej nedrzala palce, ako by sa dalo od takejto role cakat. Asi to bude tym, ze scenaristi a hlavne Audrey asi v zivote nevidela spravanie slepeho cloveka, pretoze ona na slepu nevyzerala ani nahodou. Pohyby, mimika, smer jej pohladov, behanie po schodoch (?!?!?!)... Je mi to luto, ale nemozem dat viac, dokonca som chcela ist aj nizsie, ale rezia bola vyborna, rovnako ako aj dialogy. (Videne 26.9.2009) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vybroušený klasický americký filmový diamant. Zářivý tak, až působí prakticky sterilně, zejména v pasážích, kdy herci vedou pečlivě připravené a vypointované dialogy. Plakátově dokonalý, naštěstí však jen jemně načrtnutý vztah mezi slepou ženou a jejím partnerem, lupiči gentlemani, s Crennou to zřejmě jinak zaonačit nešlo a jeden nefalšovaný, ale předvídatelný padouch a nijak ohrožené, ale samozřejmě statečné dítě. Posledních deset minut velmi zdařilých, ale skutečný strach o hlavní hrdinku příliš nevyvolá. Raději vždycky sáhnu po něčem víc Psycho. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ano, kdyby Susy věděla, jak funguje zámek na dveřích, tak by se z toho nic nestalo, jak ne nepravdivě podotýká celá řada mých vážených kolegů zde. Ono se taky ale nestává každý den - alespoň mně ne -, že se z vás trojice kriminálníků snaží vymámit panenku narvanou heroinem. Ano, člověk musel sem tam přivřít oko, u mne to však nic neměnilo na tom, že jsem byl napjat od začátku až do konce. A takovou zákeřnou zrůdu jako je Roat aby člověk pohledal... 90% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád (nejen ve filmu), když outsider díky své nezlomné vůli vyzraje nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem. Přesně, jako zde. Křehká Audrey stojí hned proti třem grázlům. A navíc má handicap. Kultovní komorní thriller s nádechem hororu. Zajímavý a napínavý! Děj filmu pojednává o jedné slepé ženě (Audrey Hepburn), která ve svém bytě čelí trojici nebezpečných lupičů. V roce 1967 byl snímek ČEKEJ DO TMY přijat s velkým nadšením a i když dnes může působit trošku naivně či konstruovaně, rozhodně stojí za zhlédnutí (a to i opakované). Kromě vynikajících hereckých výkonů stojí za pozornost především hudba Henry Manciniho, až hitchcockovská atmosféra (!!) a jedna velmi dobrá lekací scéna v samotném závěru, s tarzaním skokem mého oblíbence Alana Arkina (v českém znění vynikající Jiří Langmajer). Čtyřhvězdičková klasika. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)
  • Majster hororu Stephen King vo svojej knihe "Danse Macabre" vyhlásil, že Čakaj, kým sa zotmie je najstrašidelnejší film všetkých čias. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama