Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do parkmontské střední školy přichází nová učitelka LouAnne Johnsonová. Devět let sloužila u vojenského námořnictva, pak se ovšem rozhodla radikálně změnit svůj život. Třída, kde má učit angličtinu, se však zdá horší než jednotka nepřítele na bitevním poli. Problémoví, většinou barevní studenti jsou sice inteligentní, jsou však naprosto nezvladatelní a divocí. První kolo sice LouAnne prohraje, když neunese vulgarity, kterými ji třída při první hodině zahrne, a uteče ze třídy. Rozhodně se však nemíní vzdát. Odhodlána přesvědčit je, že vzdělání není zbytečné a zákony ulice nejsou přednější, pouští se do studia psychologie a přístupem, kterým by se ke svým studentům přiblížila, si pozvolna získává nejprve zvědavou pozornost, a později dokonce zájem studentů. Její nekonvenční metody se však stávají terčem kritiky některých kolegů i komisního černého ředitele Grandeye. Bojující LouAnne tedy musí otevřít druhou frontu. Přestože se výsledky dostaví, ocitá se učitelka v situaci, kdy začíná uvažovat o smyslu toho, co dělá, a přemýšlet o tom, že odejde. (TV Nova)

(více)

Recenze (200)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výchovný přesah z 90. let zůstal, akorát realita už se posunula. Nebezpečné myšlenky se v zobrazení problémových žáků ze sociálně slabých poměrů či vyloučených komunit drží nohama na zemi, tudíž to nejsou kriminálníci nebo nezvladatelné živly, chtějí chodit do školy (učinili tu volbu); vzdělávat se, pokud je dobrosrdečná, empatická učitelka zaujme, motivuje a poupraví osnovy. Bývalá mariňačka, výborná Michelle Pfeiffer, se mnohými naivními klišé (docela si říkajícími o parodii – nějak jsem tu Bláznivou školu nemohl dostat z hlavy :)) rozhodit nenechá. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Pro filmy se školní tematikou mám jistou slabost. Jsou to klišé, vše je ohrané, ale mě ten scénář stále baví - z bandy nezvladatelných bastardů se díky nezlomné Michelle Pfeiffer stanou vzorní, nečekaně citliví studenti, jejichž IQ se z 20 z ničeho nic vyšvihne do třímístných výšin. Ehm... Podobné filmy: Džungle před tabulí nebo Panu učiteli s láskou ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jsem četl knižní předlohu, nebo prostě knížku se stejným námětem a jmenovala se tuším "Peklo před tabulí"?? Ať mě místní Janové Erudové kdyžtak opraví :-) Dobře zpracovaný námět, bytelný scénář a Michelle Pfeiffer dělají z toho snímku nadprůměrný film, zasazený do školského prostředí, aneb kterak flinkovská omladina k rozumu přišla.....................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

V kompaktu to fungovalo, neboť každá, byť malinká snaha, se počítá. O to víc, pokud se tak děje na úrovni první (rodina) nebo druhé (škola) distance. "V mé třídě je četba poezie odměnou sama o sobě." Historická věta. K výbornému herectví potřebná nostalgie hudby, prostředí dané doby... A je jen krůček nasolit "A" všem bez rozdílu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Devadesátky se vším dobrým i vším špatným. Zatímco u spousty snímků z dané doby mnohé funguje spolehlivě i po téměř třiceti letech, v Nebezpečných myšlenkách je nedostatků překvapivě dost. Michelle Pfeiffer má za sebou službu v americkém námořnictvu, takže by šichta u bujaré třídy neměla představovat nijak velký problém. Nebyla ale snad tolik naivní, aby se domnívala, že v lavicích bude zrovna na téhle škole sedět věděníchtivá mládež. Pár študáků mělo pletky s policií, jiní poznali nemilosrdné zákony života. Tvrdohlavost učitelky, kus štěstí i touha scenáristy nakonec způsobí, že žactvo začne roztávat. Celé je to ale poměrně rychlé (myslím to roztávání), naivní i dost prosté. A nikterak poutavé. Skladba Gangsta´s Paradise a samotná Pfeiffer sice místy dokážou malé zázraky, ale jinak kloužeme po průměrné látce s minimem napětí a zajímavosti. A vlastně i atmosféry. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Postava LouAnne mluví v jedné z natočených scén o herci Andym Garciovi jako o svém idolu. Tato scéna byla vystřižena. (tequilla)
  • Při výběru skladeb do soundtracku hodně pomohl producent Don Simpson. (tequilla)

Reklama

Reklama