Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké obsazení, zajímavý námět, ale zoufalé zpracování. "Dobové" kostýmy u retrospektiv se mýlí o celá staletí, rádoby děsivé prvky jakoby vypadly z Ladových Bubáků a hastrmanů a střih - jednoznačný odpad. Tvůrcům se u některých epizod podařilo nastříhat dohromady scény z jednoho místa, ale různých časů, atd...Za Vaculíka a Norisovou 2, a ještě s odřenýma ušima... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím pouze 3. díl (neviditelný zabiják), ale je mi naprosto jasné, že není potřeba dívat se na další. Tak jednoduchoučký scénař bych snad vymyslel taky, naprosto jednoduché... Chvílemi se film tvářil jako Ordinace v r.ž. nebo podobná pí..vina, a chvílemi zase jako jakoby horor. Mám obavu, že prostě filmy s podobnou tématikou češi točit neumí. ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděl upoutávky řekl jsem si: "A jéje! To se zas pokoušíme o něco, na co nemáme! Nakonec ale s klidným svědomím mohu říct, že jsem byl mile překvapen! Scénář je (až na několik chybek) dokonalý a hudba byla rovněž vytvořena výborně (dobře navozuje atmosféru tajemna). Dále podle mého seriálu určitě přidala kompozice "série" (=nejde o jeden velký příběh, ale každý díl má svůj samostatný příběh. Herecké výkony jsou v případě hlavních postav (Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová) více než dobré (jejich vzájemné špičkování je skutečně úsměvné [myslím v dobrém]) a ostatní herci rovněž nehrají špatně. I když...v některých případech by se dalo polemizovat (tak např. Pavel zedníček mě moc nepřesvědčil). Celkově se podle mého jedná o velmi dobré dílko, které by se sice pod palbou zkušeného kritika rozsypalo jako domeček z karet, ale já osobně jsem rád, že jsme se konečně zmohli na něco, co mi nepřipomíná jihoamerické telenovely... Jen tak dál ČT, máte mé sympatie..... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal retrospektivu a moc se toho nezměnilo. Vaculík je stále sympaťák, Norisová věčně dřevo, díly, režírované staršími režiséry jsou neuvěřitelně neatmosférické, pokud jde o jejich výrazně mladší kolegy, tam je to podstatně lepší, v jednom případě jsem dokonce váhal nad čtyřmi hvězdičkami (Jandourkova Brána andělů). Vyprávění, vycházející z Vašíčkova scénáře, nemá tempo a často se opakují scény, které jsou pouze výplní. Navíc většina dílů používá podobnou metodu - hlavní hrdinové na něco natrefí, pouze paběrkují, kolem nich se prohánějí mysteriózní dějiny a oni sami to mohou jen z povzdáli sledovat. Čestnou výjimkou je poslední díl, kdy skončí opravdu netradičně a v tomto je seriál nečekaně odvážný. Většinou jsou ale zápletky hodně směšné (emzáci v Jeseníkách). Pochválil bych skvěle padnoucí hudbu Zbyňka Matějů, zato bez elektronického maglajzu Petra Maláska bych se obešel. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Bizarní záležitost, dána na milost a nemilost fušerům nejhrubšího kalibru. Chudou výpravu a amatérskou vizáž člověk už jaksi od tuzemské televizní tvorby čeká, ale aby ani herci nebyli schopni aspoň průměrně zahrát, scénárista vymyslet trochu věrohodný dialog nebo režisér předvést něco mírně nad úroveň home videa, to už je hodně hořké kafe. Zuzka Norisová je fakt pěkná holka, co to ale předvádí? Kde studovala herectví? Většinu scének hraje, jako když Joey z Přátel "čichá smrad" a to má na starosti jednu z hlavních postav. Tak takto opravdu ne vážení přátelé. 10% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Kostel, ve kterém se filmovalo, se nachází v Heřmanovicích. Jde o kostel sv. Ondřeje. (LaCasita)
  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)
  • Ve filmu jsou zmiňovány čarodějnické procesy spjaté se zámkem Velké Losiny, kde je také část filmu točena. Zámek tehdy vlatnili Žerotínové. Po smrti Přemka III. ze Žerotína v roce 1678 povolala poručnice jeho synů, hraběnka Galle, do Losin inkvizitora Jindřicha Bobliga z Edelstadtu. Tím začaly smutně proslulé čarodějnické procesy, které si na losinském panství vyžádaly 56 obětí. Zastaveny byly až Janem Jáchymem ze Žerotína poté, co v roce 1689 dosáhl plnoletosti. (LaCasita)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama