Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Byl by to dobrý seriál, nebýt Strážce duší a vidin Zuzany Norisové. Není potřeba všechno polopaticky vysvětlovat a na všechno přijít, v tom je kouzlo, tajemno, záhada. To se tady nepovedlo, zajímavé zápletky, tajemné události i předměty, záhady, jsou ubity jejich rozuzlením či koncem bez pointy. Vaculík toho moc neukázal, dialogy jsou někdy úděsné, každopádně lepší hodnocení sráží amatérské herecké "výkony" vedlejších postav. I tak trochu lepší než další "díla" té doby. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Hrátky s nadpřirozenem mám rád. Pokus o české Akta X ovšem nevyšel. Ovšem co předvádí ústřední duo je tragické...Koncept při luštění záhad imho vždy stejný, Norrisová je pouze pro ozdobu, Vaculík většinou sice tápe, ale i tak je jedním z největších kladů seriálu. Kvalita dílů je silně nevyvážená, pamatuji na dva, tři co měly nějakou úroveň. Bohužel, na opravdový tuzemský mystery seriál se vším všudy si musíme počkat... ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděl upoutávky řekl jsem si: "A jéje! To se zas pokoušíme o něco, na co nemáme! Nakonec ale s klidným svědomím mohu říct, že jsem byl mile překvapen! Scénář je (až na několik chybek) dokonalý a hudba byla rovněž vytvořena výborně (dobře navozuje atmosféru tajemna). Dále podle mého seriálu určitě přidala kompozice "série" (=nejde o jeden velký příběh, ale každý díl má svůj samostatný příběh. Herecké výkony jsou v případě hlavních postav (Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová) více než dobré (jejich vzájemné špičkování je skutečně úsměvné [myslím v dobrém]) a ostatní herci rovněž nehrají špatně. I když...v některých případech by se dalo polemizovat (tak např. Pavel zedníček mě moc nepřesvědčil). Celkově se podle mého jedná o velmi dobré dílko, které by se sice pod palbou zkušeného kritika rozsypalo jako domeček z karet, ale já osobně jsem rád, že jsme se konečně zmohli na něco, co mi nepřipomíná jihoamerické telenovely... Jen tak dál ČT, máte mé sympatie..... ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Já nejsem velkým příznivce seriálů. Mj. i z důvodu, že když se jednou začnete dívat na seriál, tak se na něj pak musíte dívat pořád, i když víte, že je blbý. Strážde duší je český pokus o Akta X, český nepříliš vydařený pokus. V některých místech jsou Akta X hodně cítit, třeba to jak si říkají příjmením Armíne-Nelserová. Vtipná je i snaha o otevřené konce. I když primárním cílem seriálu zřejmě není vtipnost, musím přiznat, že se někdy docela bavím. Zpočátku jsem se vlastně díval proto, abych se zasmál tomu, co se tvůrcům nepovedlo. Některé "zvláštní efekty" jsou jako vystřižené z filmů Dawsona Leeryho. Ale ke konci jsem už seriálu propadl a musím sledovat každou epizodu... A to pomíjím i nevalné herecké výkony. Vaculík je dobrý, ale Zuzka ta je jen pěkná, třeba jí to hraní moc nejde, protože si neumí zvyknout na češtinu...Kdo ví? Zpočátku epizody byly o něčem, ale poslední dva tři díly byly jaksi rozmazané, že člověk nemohl rozpoznat o co jim vlastně jde. A poslední tomu nasadil korunu. Nejdřív tam zastřelili nějakého Poláka, pak tam přijeli nějací Peruánci, objevila se nějaká hrobka, nějaké artefakty, něco tam řešili, ale vůbec jsem nepochopil co. A nejlepší byla polopaticky rozehraná romance mezi hlavními hrdiny, která se rozplynula někam do ztracena. A úplně vůbec nejlepší byl závěr, který ve mně zanechal jakýsi hodně rozpačitý pocit. A ještě další kritika jde směrem k tématům. Je to český seriál, tak proč samí peruánští indiáni a další latinoamerické artefakty? Copak není dostatek (alespoň 9 - 9 dílů) nějakých českých záhad? Z tohoto komentáře může vyvstat otázka, proč vůbec dávám 3 hvězdičky. Ono to zas tak úplně špatné někdy nebylo (v rámci tv seriálů...). ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, mě se to líbilo. Thrillery prakticky bez děje a s příšernými hereckými výkony, ale zajímavá záhadologická témata (pochopitelně, nemůžete je brát jako dokumenty, je to jen film), pěkná vizuální stránka, skvělá hudba. Některé díly byly opravdu docela děsivé (ten o mimozemšťanech), celkově rozhodně patří k těm lepším českým seriálům. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Natáčeno na státním hradě Veveří. Reliéf, který Katka (Zuzana Norisová) kreslí, se nachází na románském kostele Nanebevzetí Panny Marie, který stojí asi 400m od hradu Veveří. (LaCasita)
  • Armín (Lukáš Vaculík) v epizodě zmiňuje kdysi skutečně žijícího kouzelníka Jacka Harrisona, jenž během svého čísla v Hyde Parku nevysvětlitelně nadobro zmizel a nikdy nebylo zjištěno, co se s iluzionistou doopravdy stalo. Faktem je, že k fingování svého zmizení, aby mohl žít pod falešnou identitou, neměl žádný zjevný vážný důvod, jeho čísla byla mimořádně úspěšná a ani nebyl vystaven vydírání. (Nick321)
  • Faustův dům, kde Armín (Lukáš Vaculík) pátrá po původu záchvatu mladé dívky, která při rituálu představoval médium, se nachází v Praze na Slovanech. (ArthasKarfa)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama