Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate ide o ďalšiu verziu ženských románov z viktoriánskeho Anglicka. Tragicko -melancholická romantika, ktorá je okorenená špinavými praktikami priemyselnej revolúcie. Človek sa po vzhliadnutí podmienok v továrňach ani nediví, že tí robotníci nakoniec šli v Rusku za Leninom. Ale to je iný príbeh. Tu je hlavný hrdina kópiou pána Darcyho, hoci nie je až taký suchár. Možno by film na mňa zapôsobil viac, ale tá hlavná herečka je ozaj fádna. Daniela Denby-Ashe má síce poľsko-francúzsky pôvod, ale po otcovi Poliakovi chytila len málo slovanských rysov. Alebo, že by nebol v skutočnosti jej otcom? Dúfam, že to nebude čítať. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

Theresia 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem nebyla roztřesena tak žáru-plnou a vznětlivou atmosférou jako při této sérii obrazů. Charisma Thorntona bylo naplňující všechny prostory, až jsem se divila, že mohu dýchat a že Margaret si zachovává svoji chladnost a odstup. Přesto je tu však pár důvodů, proč nejsem úplně udolána. Příběh byl dle mého velmi nevěrohodný, sled událostí velmi nastavený a gradace závěru rovněž nevěrohodná. Myslím, že je na místě abych si přečetla předlohu, neboť alespoň v ní bych mohla lépe pochopit jednání většiny postav. Dále jsem trochu skeptická co se týče Thorntonovi osobnosti, asi si připadám trochu zahlcená ideály perfektních mužů z minulosti, vysněné spisovatelkami, neboť nevěrohodnost tohoto ideálu mě trochu popuzovala, přestože jsem tou vidinou byla okouzlena.. A tak se směsicí pocitů se loučím s tímto energií naplněným dílem a přes všechny záporné body, jsem si jistá, že se v budoucnu s Thorntonem přes obrazovku znovu setkám. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle 3*, uvidím, jak se to bude odvíjet dál. Po druhém díle stále ponechávám na stejném hodnocení. Zajímavé prostředí, děj docela dobrý a lákavý, ale herci mi nejsou moc sympatičtí. Po zhlédnutí třetí části mám ze seriálu jako celku lepší dojem. V hlavě mi i po skončení ještě hezkou chvilku zněla ústřední hudba a konečně se začalo dít něco, co nadzvedne zadky. Už při sledování poslední části jsem si říkal, zda nakonec nezvednu hodnocení o jednu hvězdu. Zamyslel jsem se nad seriálem jako nad celkem, nad vývojem jednotlivých postav, nad jejich charaktery a musím uznat, že jde opravdu o zdařilé romantické drama. Jednou z nejkladnějších stránek tohoto počinu je rozhodně hudba. A už konec, zvyšuji hodnocení. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Pro natáčení závěrečné scény na nádraží byl použit pouze 1 vlak. (rhiannon)
  • „Sever“ a „jih“ jsou v tomto seriálu vizuálně odlišené. Scény z jihu jsou slunečné a plné barev, kdežto scény ze severu jsou šedivé, zakouřené a deštivé. (rhiannon)
  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)

Reklama

Reklama