Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Rudý baron aneb taková pohodová německá pohádka na dobrou noc. Richthofen, který chce válčit s noblesou je sympatický chlapík a jeho silná osobnost hodna následování. Nevím toho o Richthofenovi tolik, ale jsem si jistý, že nebyl tak uvědomělý. Ano, film je to velmi patetický, velmi uhlazený a podává obecné poselství války. Ale přesně takový film chci v době nejrůznějších mediálních zprávách o válkách ve světě vidět. A věřit, že lidé mohou být přáteli i přes rozdílné strany barikády. "Našemu příteli a nepříteli..." Hrůza 1. světové války, opravdu velmi zbytečné a kruté války, na nás stále působí a je mementem dalším generacím. Myslím, že filmaři, ať už natočili v tomto případě jakoukoli sentimentální sračku, tak vsadili na rovinu příběhu o lidskosti a hodnotách, za které stojí za to bojovat. A v dnešní sarkastické a apatické době se cení takový film o to víc. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně to, co jsem čekala. Guláš, kde nic nedrží a všechno je na kousky. Chybí tomu absolutně jakákoliv dějová návaznost. Pozemních bojů je tam pomalu víc, než těch leteckých, což je trochu podezřelé, pokud to měl být film o pilotovi. Za zmínku aspoň stojí jímavá hudba, která je ale použita úplně nevhodně. I herci bohužel stojí za nic. Milostná zápletka je mimo, ti dva vypadají spíše jako matka a syn. Nejvtěí chyba je, že o esu se o něm jen mluví, to co z něj to eso dělá, se ale asi báli ukázat. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu výborný film. Takže tedy dle mého obrovsky promarněná šance. Všechno potřebné pro kvalitní podívanou tady je. Zajímavé postavy, vyvíjející se charaktery, fungující vztahy i velké bitvy. Ovšem, filmaři buď neměli dostatek peněz, nebo scénárista byl tak zbrklý, že ve snaze dobrat se konce přeskočil ty nejzajímavější scény. Mnohokrát během filmu se schyluje k něčemu velice zajímavému, ale následuje střih o několik hodin či i dní později a vy se tak už jen z vyprávění dozvídáte, co se doopravdy stalo. Chápu, že jde o historický snímek a historie je někdy nepřesná. Jenže tohle je také film. Nejde o dokument. Takže i když nelituji, že jsem Rudého barona viděl, lituji rozhodně promarněné šance na pětihvězdičkový film. Mohl to být film výborný, takhle je bohužel pouze průměrný. Málokdy jsem tak naštvaný, že musím takovému filmu dávat tak nízké procento. Na druhou stranu o to více si zase vážím tvůrce, co důležité scény nepřeskakují, ale ukazují opravdu vše. Jmenovitě konkrétně teď myslím Jean-Pierre Jeuneta a jeho Příliš dlouhé zásnuby. Pokud hledáte kvalitní film o První světové válce, doporučuji právě ten. Rudý Baron někoho jako Jeuneta potřeboval. Snad toto nebyla jeho poslední šance. 60% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Že film nebude ve všem úplně přesný bylo celkem jasné a je fajn, že některé fikce v závěru přímo uvádí. Film je to ale skvělý. Parádní jsou vzdušné souboje, na které bych se klidně znovu šel podívat na velké plátno. Hlavní devizou filmu je ale pohled na válku očima zhýralých buržoustů, kteří mají nebeské válčení za sport. A je skvělé sledovat, že i ve chvíli procitnutí při pohledu na skutečnou válku, dokáží alespoň část ze sportu do války nadále přenášet. Třeba to bylo úplně jinak, ale film je tímto úžasný. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má vydarený príbeh o prvotriednom pilotovi, Manfredovi von Richthofenovi, ktorý na oblohe počas bojov prvej svetovej vojny len ťažko nachádza plnohodnotného súpera a tak si získava mimoriadny rešpekt, nielen medzi priateľmi, ale aj nadriadenými a dokonca aj protivníkmi. A síce túži byť len tým najlepším, predsa len si nájde miesto aj pre sympatickú sestričku. Spracovanie je na tom dobre, už úvodné minúty majú mimoriadne príjemné čaro, kvôli čomu som vedel, že ma to bude baviť a tak sa aj stane. Na jednej strane ma určite mrzí, že kariéra tohto prvotriedneho pilota nepôsobí až tak výnimočne, ako by mohla, hlavne by som chcel vidieť jeho začiatky, kedy sa s lietaním ešte len zoznamoval, pretože tu je už od začiatku uznávaný, často mi prišlo, že tvorcovia niečo dôležité zámerne vynechali, romantická línia mi prišla pomerne zbytočná a navyše si myslím, že občas to mohlo mať aj trochu rýchlejšie tempo, ale aj napriek tomu si ma to získalo. Dej je po celý čas dostatočne zaujímavý, výborných scén je tu plno a má skvelú atmosféru, za ktorú môže hlavne tá všadeprítomná česť a vzájomný rešpekt. A tak síce to mohlo byť aj lepšie, ale aj v tomto prevedení ma to dosť bavilo. Akcie je tu priemerné množstvo a je výborná. Občas cítiť, že to mohli ešte trochu doladiť, ale aj tak sú letecké súboje skvelé, či už vizuálne, ale aj obsahovo a navyše chválim, že tu občas vidno aj situáciu na pozemnom bojisku, pričom tieto sekvencie sú aj napriek svojej menšej dôležitosti tiež kvalitne zvládnuté. Herecké obsadenie nie je zlé, síce hlavný hrdina mohol byť trochu charizmatickejší, ale aj tak ma bavil a chválim aj výber vedľajších postáv ako Til Schweiger, Joseph Fiennes, Lena Headey a ešte pár ďalších, len mi väčšinou neprišli dostatočne výrazné, k tomuto pristúpili tvorcovia dosť povrchne. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, síce niektoré zložky určite mohli byť aj kvalitnejšie, ale vizuálna stránka a atmosféra sa mi veľmi páčili a tak aj tu prevládajú výrazne kladné pocity. A veľkým plusom je aj hudba, tá je miestami veľmi pekná. Takže na jednej strane si myslím, že Manfred von Richthofen si zaslúžil o niečo kvalitnejší scenár, ktorý by jeho kariéru zobrazil výnimočnejšie, ale aj tak mi to sadlo, dobrý dej, výborná akcia, skvelá atmosféra, kvalitný vizuál a vydarená hudba, baví ma to aj po niekoľkých pozretiach. 76% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Celkem bylo potřeba 19 dobových letadel, která sice neměla létat, ale musela věrně odpovídat originálům - velikostí, tvarem, pomalováním, musela mít stejné palubní desky, „pracující" motory, funkční vrtule i aviatickou vnitřní konstrukci. Všechna nakonec vyrobili čeští modeláři. Nejvíce bylo vyrobeno německých trojplošníků Fokker Dr. 1, dvouplošných Albatrosů D.III i Albatrosů D.V. Vznikly u nás i britské stroje - stíhací Sopwith Camel, S.E.5a nebo průzkumný letoun R.E.8. (hippyman)
  • Jeden z pilotů 56. squadrony V. P. Cronyn si po návratu na základnu šel prohlédnout svojí SE 5a do hangáru. Byla poměrně vážně poškozena. V dopise otci napsal, že nemohl tu noc po souboji usnout a potil se, přestože byla chladná noc začínajícího podzimu. Voss dokázal poškodit všech 7 nepřátelských strojů, které se účastnili boje, který trval přes 10 minut. (Michel24)
  • Ve filmu lze označit za zbytečnou postavu Friedricha Sternberga (Maxim Mehmet), fiktivního židovského pilota. Voss byl totiž nejúspěšnější pilot židovského původu. Dva ze strojů, se kterými se Voss utkal, se jsou v některých pramenech uváděny jako sestřelené, ale nemohou být pilotovi uznány, protože sám v souboji zahynul a nemohl na ně vznést nárok. Motor letadla nebyl od Bentleyho, jak je řečeno Vossem (Til Schweiger) ve filmu, ale Le Rhone ze sestřeleného Nieuportu XVII z jara roku 1917. (Michel24)

Reklama

Reklama