Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Netušil som do čoho sa púšťam, “Horská hliadka” bola pre mňa výstrelom na slepo. Horory (k tým sa už čoskoro vrátim formou “maratónu”), krimi, dokumenty, drámy - to áno, ale pustiť si film o záchrane antilop v divočine? Skutočne neviem čo ma to napadlo, asi mi nadobro jeblo, no v prospech snímku hovoril (asi) fakt: “podľa skutočnosti”, či údajná drsnota prírodných podmienok, počas ktorej sa príbeh odohráva a samotné, vysoké hodnotenie, ktoré môže kadečo naznačiť. Nič som si nesľuboval, len som si chcel snímok “užiť”, respektíve sa vcítiť do postáv, ktoré si dali jasný cieľ. Po dnešku viem, že prírodopisné dokumenty sú rovnako nie pre moju osobu, ako filmy s obdobnou tematikou, i keď bude obsahom akákoľvek akcia medzi dvoma znepriatelenými tábormi. Forma si ma nezískala, emócia žiadna, nie je to klasický snímok, nebodaj dráma, ktorá si Vás získa a následne doslova vypľuje rozžvachlaného. Nič pre mňa, takýto skoro dokument s obdobnou tematikou ide úplne mimo mňa. Odtrpené .. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Už som sa naučil byť ostražitý pri riadení sa podľa hodnotenia na ČSFD, hlavne u ázijskej produkcie, no tu musím uznať, že je zaslúžené. Skutočný príbeh, ktorý svojou silou dodáva pevný základ tomuto komornému filmu. Niekto by mohol namietať, že akokoľvek by bol sfilmovaný, stačila by len jeho sila. S tím ale nemôžem súhlasiť. Je úžasné ako na pozadí jedného z najfascinujúcejších kúskov takmer nedotknutej prírody, ale zároveň drsnej, pre život človeka obzvlášť nehostinnej, sa odohráva veľmi silný skutočný príbeh plný lásky k tomuto kusu zeme. Kekexili je enviromentálnym, ale zároveň aj na kruté osudy jednotlivých ľudí zameraným filmom, pričom sa nevydáva cestou lacného zobrazovania emotívne vypätých scén, ale podobne ako samo prostredie vôkol, drsne a naturalisticky vypovedá bez zbytočných komentárov. 4,5* ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chuan Lu .. Kekexili, to jest tibetsky „Krásné hory a dívky“. Pro nezúčastněného pozorovatele lze opravdu spatřit v těchto vysoce položených horských planinách určitou surovou krásu, ovšem jinak se jedná o převážně nehostinné a kruté místo, kde především platí zákony přírody. A to i v době, kdy přirozený kolorit naruší člověk a jeho honba po penězích. Polodokumentární formou zahalený konflikt dobra se zlem - skupinou lovců na straně „zlých“ versus samozvanou horskou hlídkou na straně „dobrých“. Vedle nich stojí ústřední postava děje - novinář, následný to zprostředkovatel hrůzných událostí okolnímu světu, který tvoří samostatnou třetí stranu. Ve spojení s neovladatelnou přírodou je vyprávěný příběh krutý a ne ke všem spravedlivý. Rozhodně však zajímavý, nejen pro zapřísáhlé ochránce přírodního dědictví. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Strohé a téměř dokumentární drama, které nám skrze nádhernou kameru ukáže zvěrstva, která se odehrávaly na horské planině Kekexili, kde byli členové samozvané horské hlídky ochotní riskovat své životy kvůi záchraně tibetské antilopy před vyhynutím. Film se v prvních dvou třetinách téměž vůbec nevěnuje postavám, z davu, který se vydává na pytláky, je lehce vydělen pouze novinář a vůdce hlídky, ostatní postavy jsou jen anonymní hlídkaři, kteří jezdí po Kekexili, narážejí na pozůstatky práce pytláků a snaží se je chytnout. Až ke konci, kdy začíná jít do tuhého a hlídkaři se dostávají do situací, kdy buď přežijí pytláci nebo oni, se pomocí asi dvou dialogů divák seznámí s tím, pro č do tohoto riskantního hlídkaři šli a co je to vlastně za lidi. Škoda poměrně nevyužitého novináře – jeho přítomnost celou dobu není nijak výrazná, občas se na něco zeptá, ale jinak víceméně zapadne do skupiny, aby na konci mohlo být oznámení, že novinář napsal článek a co z toho vzešlo. Přes něj se divák mohl přece jen trochu více s názory a pohnutkami hlídkařů seznámit, aspoň se ale režisér vyhnul klišé zvídavého reportéra, který je zpočátku všem na obtíž, pak do party zapadne a nakonec se díky němu celá situace změní (což tady v podstatě je, ale v minimálních náznacích). Film všechny, i ty nejtragičtější události ukazuje velmi sterilně, bez emocí (i postavy je projevují jen výjimečně) a patosu, právě v tom je ale jeho síla. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Členové horské hlídky se přepravují vozidly BAW BJ2023 Zhanqi nebo BJ2032, což jsou terénní auta vyvinutá z ruského GAZ69. (tulakfelix)
  • Film byl inspirován divokou Yak Brigade, skutečnou dobrovolnickou skupinou, která hlídala tibetskou plošinu v 90. letech 20. století, a událostmi, které se odehrály v letech 1993–1996. (Piercee)
  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)

Reklama

Reklama