Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kekexili je náhorná plošina medzi Tibetom a Čínou, ktorá je zároveň domovom aj vzácneho druhu antilop. V roku 1983 ich počet presahoval 1 milión. O desať rokov neskôr vďaka ilegálnemu lovu zo strany pašeráckych bánd, ktoré antilopy zabíjali kvôli ich vzácnej srsti, klesol počet antilop na necelých 10.000 kusov. Preto bola v roku 1993 zostavená dobrovoľná "horská hliadka", ktorá si za cieľ vytýčila boj s ilegálnymi lovcami. A práve o tomto boji je aj príbeh filmu vychadzajúci zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1996. Lenže pozor! Kekexili našťastie vôbec nie je film v intenciách hollywoodských konvencií akčných orgií. Forma paradokumentu doslova vykosťuje príbeh od zbytočných vedľajších odbočiek a destiluje nám stopovanie pašeráckej bandy zo strany horskej hliadky. Dokonca aj zábery na prekrásne exterierové scenérie nemajú slúžiť ako lacný výpredaj exotického prostredia, ale plne dokresľujú príbeh, a umožňujú nám tak pochopiť to hlavné - spôsob života a pravidlá daného územia. Postupne tak spoznávame život jednej aj druhej komunity a zisťujeme, že nič nie je čiernobiele. Tvorcovia filmu sa totiž našťastie vzdali lacného rozdelenia na stranu "dobro" a zlo", ale skôr ukázali že obidve strany majú k sebe v tomto nehostinnom prostredí miestami až príliš blízko. Práve táto snaha o realitu, kde smrť prichádza nečakane a jej zobrazenie je prosté akýchkoľvek pátosových manierov dala nakoniec vzniknúť veľmi silnému filmu, ktorý je rovnako chladný ako tamojšie podnebie, drsný ako život v tejto oblasti ale zároveň aj divácky veľmi "príťažlivý" ako vykúrená horská chata v nedoziernej, vetrom a snehom bičujúcej planine. A "happye-endové" informácie obsiahnuté v záverečných titulkoch emočnú silu filmu u mňa iba podtrhli. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jste v nadmořské výšce okolo 4700 metrů, k dispozici máte zbraň, starou terénní Toyotu, náklaďák, nějaké to jídlo a další vybavení nezbytně nutné pro přežití v těchto extrémních podmínkách. Není toho moc...Odjeli jste od svých blízkých za prací, za kterou vám nikdo neplatí. Za prací, při níž můžete snadno přijít o život. Chráníte vzácné antilopy - váš rajón zahrnuje několik desítek tisíc kilometrů čtverečních. Snažit se vypátrat pytláky v této nelítostné krajině vypadá jako holé šílenství...Jenže vy nemůžete jinak - Kekexili je váším domovem, je součástí vaší duše. A nikdy tomu nebude jinak..."Horská hlídka" za svým nenápadným názvem skrývá fascinující výpověď o nehostinném kraji, v němž se lidé rvou o holé přežití nejen s přírodními živly, ale také mezi sebou. Nic není černobílé - každý se ušpiní, záleží jen na tom, jestli jeho srdce zůstane čisté - v tomto smyslu hovoří jedna z postav "Horské hlídky". Po skončení filmu pocítíte k obyvatelům Kekexili obdiv, a možná si někteří z vás uvědomí, že jim ten jejich drsně jednoduchý způsob života vlastně závidí... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Hory nic zadarmo nedají. Poušť už vůbec ne. Horská oblast Kekexili by možná už brzy byla bez antilop tibetských, nebýt skupiny dobrovolníků, kteří to po svém zkoušejí s dobře organizovanými skupinami pytláků. Z dobrovolníků se stává torzo, které však vydrží až do konce, což pak mladý novinář ve svém článku účinně prodá. Stejně jako tvůrci prodávají autenticitu drsného života. Kašlou na žánrová pravidla, i když je mírně cítit kalkul, který touží upozornit diváctvo na konkrétní problémy. A polodokumentární styl vyprávění k tomu přesně sedí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Natočit vynikající paradokumentární film vyžaduje několik nezbytných ingrediencí. V první řadě věrohodný příběh (tady je dokonce využito skutečných událostí), dále přirozeně vypadající herce (nebo radši neherce, pokud nepotřebujete emocionálně vypjaté scény), dokumentárně laděnou kameru a hlavně nadaného režiséra. Tady se to všechno sešlo a výsledek je opravdu působivý. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

7/10 Tak trochu problematický film na udržení pozornosti. Je to dané hlavně místem a klimatickými podmínkami, přičemž si člověk připadá jako na konci světa. Přiznám se, že jsem ho zhlédnul na dvě etapy. A nebylo mi lehko u srdce. Hlídka vedla boj s větrnými mlýny.....Ale celkově je to hodně vydařený a temný film. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Film byl inspirován divokou Yak Brigade, skutečnou dobrovolnickou skupinou, která hlídala tibetskou plošinu v 90. letech 20. století, a událostmi, které se odehrály v letech 1993–1996. (Piercee)
  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)
  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)

Reklama

Reklama