Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (879)

Morien 

všechny recenze uživatele

-"I never shot my riffle." Možná je ten kůň pokrytý ropou klopýtající noční tmou v rámci filmové "poetizace realističnosti" už trochu přes nos. Každopádně se dívám, že je to mých prvních a jediných pět hvězdiček pro Sama Mendese (asi proto, že je ze všech nejcyničtější), s tím, že mi ještě zbývá ta Cesta do zatracení, ale tam hraje hlavní roli Hanks, k tomu se budu muset dlouho přemlouvat. (A ještě zjišťuji, že se mi líbí Kanyeho Jesus Walks, no čeho jsme se to dožili.) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé předlouhé době zase jeden nekorektní a pořádně odvázaný nářez, který si nehraje na přílišnou uměleckost (Tenká červená linie), ani se nesnaží diváka ohromit svou naturalističností bojových sekvencí (Ryan). Mariňák je cool válečná jízda, ve které jsou mistrovsky rozmixované všechny potřebné filmové ingredience (úchvatný vizuál, výteční herci, lehce filozofie a pořádně depresivní válečná atmosféra) přesně tak, jak si je lehce náročnější divák přeje. Některé scény jsou bezvadně inscenované, některé vtipné, některé šokující. Celek je však vynikající a poprvé jde o snímek od Mendese, ve kterém se divákovi nesnaží vnutit, že on je ten skvělý režisér, která točí jen a pouze umělecká díla (ať už je to pravda, či nikoli). Mariňák je fér záležitost, která dostane a není před ní uniku. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšen. Trochu jiný, ale neméně zajímavý pohled na válečný konflikt, který jde cestou zobrazení pocitů a frustrací, jaké asi musí zažívat chlapi, vycvičení v elitních jednotkách a kryjící pouze záda svým kolegům nasazených přímo ve válečně vřavě. Vidíme jejich nadrženost na boj ve scéně, kdy při promítání bombardování vietnamské vesnice v Coppolově snímku Appocalypsa Now freneticky skandují a ječí nadšením, stejně tak úplně na vlastní kůži jsem cítil frustraci jednoho z hrdinů, že se "toho" nemůže zúčastnit. Působivá scéna, kdy se zoufalstvím v očích škemrá u svého nadřízeného o zastřelení aspoň jednoho vojáka, má větší sílu a výpovědní hodnotu, než půl hodiny nepřetržité akce. Když hlavní hrdina blije mezi spálenými těly, vnímavějšího diváka zamrazí. Apokalyptický obraz s koněm, umaštěným po celém těle od ropy a do tmy zářícími hořícími ropnými vrty v povzdálí, nabývá i díky sugestivní kameře až jakési mystické krásy. Jake Gyllenhaal roste do herecké osobnosti a podává famózní herecký výkon (slušela by se oscarová nominace), spolehlivý Jamie Fox to zezadu jistí. Od dob Russellova filmu Tři králové tady nebyl tak cool snímek s válečnou tematikou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani sa nedivím, že prečo bol tento film pre Amíkov taký rozporuplný, keď im sa všetko dostáva do mozgov v tom najružovejšom obale a pochopiť to vedia iba sami vojaci. Takisto ako aj o zverstvách, čo tam páchajú. Vojaci sú pri návratoch oslavovaní za hrdinské činy, ktoré často ani nespáchali a keď aj áno, tak kvôli nim často podliajú depresiám. Ale cez to všetko skvelý film, skvelý Gyllenhaal, ktorého si začínam pomali obľubovať, a Foxx. Výborný scenár a pohľad na vojnu v zálive, ktorá mnohím, ako každá iná vojna priniesla často len obety. 75%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mariňák není zatěžkán vlasteneckými frázemi ani patosem, je srozumitelný, vtipný a skutečně jaksi "lehký". Chci se jen zmínit o dvou momentech, které mi asi provždy zůstanou v mysli. První s koněm, kdy mé asociační kanály fungovaly asi takhle: zaběhlý kůň, zaběhlý voják, oba svým způsobem "ušpinění". A pak ten veterán v autobuse -dojatý, vděčný, tváří v tvář rozpakům. Je to trochu divné říct to o válečném filmu, ale byla to radost. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Jamie Foxx (seržant Sykes) později vzpomínal na svou duševní přípravu: „Nejzajímavější na tomhle filmu byla otázka, kterou jsme kladli sami sobě: Proč vlastně tihle chlapi do války šli? Součástí naší hollywoodské reality je, že se s někým sejdete u kafe nebo na obědě a probíráte spoustu věcí, které se dějí ve světě kolem vás. Pro vojáky tohle neexistuje. Oni prostě dostávají rozkazy a plní je. Na řeči jsou tu druzí. Takže my jsme se ze všeho nejvíc snažili zbavit se vlastních názorů a politického přesvědčení a vžít se do jejich pozice, jak to jenom šlo. V armádě nezáleží na tom, jestli jsi černoch, běloch, hispánec anebo cokoli jiného. Jde jenom o to, jak kamarádovi kryješ záda. Na to se ten kámoš musí stoprocentně spolehnout, stejně jako ty sám se můžeš a musíš spolehnout, že chlap za tebou zase dává pozor na tebe. Tím, že jsme se učili zvládnout tahle nejjednodušší pravidla, jsme se zároveň dostávali do myšlení našich postav.“ (NIRO)
  • Natáčení trvalo pět měsíců. Což byla přesně doba, po kterou sloužili vojáci ze skutečného příběhu v poušti. (Amplifier)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno