Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Spomínam si že som si tento film veľmi veľa krát požičal v 90.rokoch na VHS z videopožičovne. Hlavne ma vždy dojala finálna scéna Genea Hackmana. To som naozaj nečakal a vtedy ako malý chlapec som sa ešte veľa krát nestretol s tým, že by takto dopadla hlavná postava. Tento film bude iste notoricky známy, pretože ho minimálne jedna z našich televíznych spoločností aspoň raz ročne premietne. Patrí do doby, kedy na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov natáčali katastrofické filmy. Film je vo svojej podstate fantastický. Ilúzia prevráteného parníku je dokonalá. Dej je dramatický, strhujúci a obzvlášť aj napínavý. Efekty sú na celkom výbornej úrovni, čo na tú dobu bolo celkom slušné. Ale zároveň najzaujímavejšou a najlepšou vecou celého tohto filmu je kvalitné herecké obsadenie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až v té šachtě jsem si uvědomil, že jsem tohle už kdysi viděl. Akorát nevím, jestli to bylo před rokem 2001, kdy vznikl dabing pro Novu. S ním jsem měl trochu problémy. Pravdou ale zůstává, že dobrých katastrofických filmů není mnoho, vedle Aféry Concorde, Skleněného pekla a Ohrožení Britannicu má i Poseidon své místo. Pokud nevíte, kdo je Roddy McDowall, ale viděli jste původní (a nejlepší!) Planetu opic, měli byste ho kdekoliv poznat. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Trochu nadprůměrný katastrofický film. Překážka - zdá se nepřekonatelná - musíme najít řešení - našli jsme řešení - zvládli jsme to (nejlépe na poslední chvíli). Ale jo, dá se to vidět a nenudit se u toho. Dodnes nezapomenu na spoďáry Shelley Winters, když museli překonat určitou část pod vodou. Byl to poněkud traumatizující zážitek:-) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film s nekatastrofickým scénářem, ale s téměř katastrofálním Genem Hackmanem v hlavní roli aneb všechno zvládnu, všechny vás zachráním a nakonec se obětuju. Hackmanova postava je v celém konceptu poněkud zvláštní, ačkoliv není špatně zahraná. Možná to chtělo někoho mladšího a charismatičtějšího do role odvážného muže vedoucího skupinku přeživších po převrácení zaoceánského parníku přílivovou vlnou. Stran speciálních efektů bych zmínil, že když se parník potopil, tak efekty byly natolik předpotopní, že by neškodilo, aby je vlna odplavila taky. Jakási maketa lodi simulovala stav převrácení v několikrát opakovaném statickém záběru až to bylo legrační. Napětí film vyvolal poměrně dobré, ačkoliv zájem o zbylé postavy nijak nevzrůstal i když Ernest Borgnine zahrál o hodně líp než všichni ostatní. Drama se rozjíždí pomalu, tempo dynamické není, ale celkem se na to dá podívat, ačkoliv čím je film starší, tím víc na něm hledám nedokonalosti. Kdo ho ještě neviděl by zklamán být nemusel. Mně dvě shlédnutí bohatě stačila. 60% ()

choze 

všechny recenze uživatele

"There's got to be a morning after · If we can hold on through the night · We have a chance to find the sunshine · Let's keep on looking for the light..." Mistrovská ukázka žánru. V jediném okamžiku se luxusní zaoceánský parník mění v plovoucí rakev a smrtící past pro ty, co přežili a skupinka zaživa pohřbených se vydává s krutým živlem v patách na nepravděpodobnou, extrémně klaustrofobickou misi za vlastní záchranou, na které ji čeká řada překážek a obětí z vlastních řad. Napínavý a nápaditý děj s řadou silných momentů, dobře napsané postavy, kvalitní herecké výkony, nic nechybí. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Licence na promítání filmu byla v roce 1973 zakoupena společností ABC za rekordních 3,3 milionu amerických dolarů. Do té doby nejdražším promítáním byl Patton (1970) za 2 miliony. Prodej se totiž konal ve formě otevřené aukce mezi zástupci ABC, CBS a NBC, která se změnila v bezhlavou soutěž mezi náměstkem programového ředitele pro hlavní vysílací čas ABC, Barry Dillerem, a Robertem Woodem, ředitelem CBS. Vítěz aukce, Barry Diller, později veřejně prohlásil, že se ABC rozhodla nikdy už do podobné aukce nevstupovat. (GMVajgl)
  • Ve scéně, ve které reverend Frank Scott káže na palubě, má na sobě herečka Pamela Sue Martinová žlutobílé pončo - to bylo původně zhotoveno pro Rosemary Forsythovou, která je nosila v akčním televizním filmu City Beneath the Sea (1971), jejž Irwin Allen produkoval a režíroval rok předtím. (džanik)

Reklama

Reklama