Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dokáže zaujať historický epos, ktorý sa namiesto na masové bojové scény, naddimenzované dekorácie s miliónovým davom a exotickými lokáciami všeho druhu sústreďuje predovšetkým na (ne)obyčajnú maľbu stropu? Rozhodne áno. Napätie vytvárané ústrednou dvojicou, je dokonalou náplasťou na absenciu vyššie spomínaných aspektov. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výtečné historické drama v tom nejlepším stylu. Nádherně pomalé (a přitom ani jedinou vteřinu nenudící), nádherné, s fantastickými herci, strhujícími dialogy, skvělou hudbou... Prostě jsem viděl další neskutečně působivou záležitost, která mi přinesla jeden z těch vůbec nejlepších filmografických zážitků. Jak nádherné. A navíc historicky věrné. Povinná "četba"! 95%. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JE TO LEN FARBA NA OMIETKE..." __ Film je strhujúcim obrazom Michelanghelovho života v dobách, keď pracoval na výzdobe Sixtínskej kaplnky. Šľachovitý Charlton Heston v úlohe jedného z najväčších umelcov všetkých čias podal výkon, ktorý je zrovnateľný s jeho oscarovým koncertom v Ben Hurovi. Rexa Harrisona si pamätám hlavne z dvoch filmov: Kleopatry a z tohoto. A aj keď sa na skutočného Júliusa II. príliš neponášal, podáva najlepší výkon vo filme. Nie je to ani samotné maľovanie, ale práve úžasne iskrivé hádky s prímesou ironického humoru medzi týmito dvomi osobnosťami, ktorí v skutočnosti boli omnoho lepšími priateľmi, presto tvoria absolútny vrchol snímky. Niektoré kulisy mohli byť prepracovanejšie. (16. komentár k filmu) 4.5* ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající historické drama o vzájemné úctě mezi papežem Juliem II a Michelangelem. Zatímco papež se věnuje hlavně dobývání Evropy v čele římských vojsk, zaměstná sochaře Michelangela, aby vymaloval Sixtinskou kapli. Ten by sice rád stvořil sochu (Davida), na kterou získává vhodný kámen, ale podrobuje se a všechen svůj talent vkládá do fresek v kapli. Velice působivý snímek především díky hlavním představitelům - Rex Harrison a Charlton Heston. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

vyše dvojhodinová "ťahanica" medzi Julianom II. a Michelangelom, či o odmenu, alebo o námety. N asvoju dobu dost moderne poňatý spôsob komunikácie medzi najvyššou hlavou cirkvi a umelcom. Veľkofilm dal dostatok priestoru na herecké stvárnenie ako Hestonovi tak aj Harissonovi. Škoda, že sa scenárista nedokázal zblížiť aj s koncom života Michelangela a jeho vzťahu k dielu ktoré namaľoval. Z historického hľadiska som rád, že vďaka práve tomuto dielu sa rozpráva a vie viac o autorovi ako o tom, ktorý to všetko nariadil. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Charlton Heston si do nosu nechal dát ocelovou tyčku, aby jeho nos vypadal jako Michelangelův zlomený. (liquido26)
  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)

Reklama

Reklama