Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

italka63 

všechny recenze uživatele

Úplně perfektní. Drama dvou silných individualit, Michelangela Buonarrotiho s papežem. Víra a umění, inteligence, talent a tvrdohlavost. Skvělý, vyhublý Charlton Heston, tak jako pravý Michelangelo, který měl výzdoby kaple plné zuby. Pořád jsem hloubala, proč si nedal sakra to prkno pod stropem o dvě špricličky níže, aby u malování neležel jako idiot na zádech, ale mohl si kleknout s polštářkem pod kolena a úhel pohledu byl totožný. Inu, chlap... Každopádně zlí jazykové tvrdí, že Michelangelo maloval i ženy jako chlapy jen s tím rozdílem, že měly prsa navíc. Vážení, je to pravda. Když v Sixtinské kapli vzhížíte vzhůru do těch skoro 21 metrů, opravdu to tak je, mužatky to jsou. Ale ten celek s Bohem a stvořením Adama je tak fenomenální, že to zkrátka tvůrci odpustíte, neboť to byla jeho vize a náročné dílo jeho rukou, u kterého zdravotně zkolaboval tenhle geniální sochař a charakterní chlap. Papež, ten bojovný ochránce víry, tenhle měl mozek, cit a lásku, což se skoro o jiném papeži říci nedá. Zkrátka, tenhle film byl skvělý a Charltona Hestona a Rexe Harrisona lze jen pochválit, včetně režiséra Carola Ferda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento historický film ma neočaril iba pútavo podaným súbojom vôle dvoch individualít na pozadí historických udalostí talianskej renesancie začiatku 16. st., ale aj svojou bohatou obsažnosťou čo sa týka Michelangelovho života. Z tohto pohľadu sa mi páčil hlavne dokumentárny úvod, ktorý ma pekne previedol hlavnými dielami a udalosťami umelcovho života a zároveň aj navnadil na samotný filmový príbeh, ktorý v tomto trende ďalej pokračoval. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na výbornú výpravu a charizmatického Ch. Hestona, aj keď na druhú stranu poznám filmy kde sa mi pozdával o trošku viac. Všetko však dorovnáva Rex Harrison, ktorý sa tu ako bojový pápež Július II. predviedol v plnej paráde. 85/100 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po 10 minútach dokumentárnej časti sa dostávame k typickému výpravnému historickému filmu zo šesťdesiatych rokov. Miestami až príliš výpravný s množstvom prehnanej hudby a oslavného spevu a miestami až príliš romantický. Zidealizovanie tohto azda najlepšieho sochára všetkých čias je najviac badateľná v ľúbostnej sfére, kde sa pozabúda na jeho homosexualitu, mimochodom Michelangelo bol aj autorom prvých sonetov venovaných mužom mužovi...Rex Harrison v role pápeža Júlia II. je famózny. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Strhující historický epos ze staré školy. Nepříliš známý, ale vysoce kvalitní režisér Carol Reed si vybral adaptaci románu Irvinga Stona a na stříbrném plátně rozehrál dechberoucí partii mezi dvěma osobnostmi renesanční Itálie, Michelangelem Buonarrotim a papežem válečníkem Juliem II. Jejich zpočátku nesnadný vztah prošel složitým vývojem, od zloby, přes porozumění, uznání, respekt, až ke křehkému a nepřiznanému přátelství. V hlavních rolích excelují Charlton Heston a Rex Harrison, vše je podbarvené bohatou výpravou a nádhernou hudbou, jak se na velkofilm sluší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si významný film takmer 60 rokov po jeho vzniku svedčí, že nepoznaných miest na mojom filmovom nebi je stále ešte dosť.  Knihu Irvinga Stonea som kedysi dávno prečítal, fresky v Sixtínskej kaplnke poznám a napriek tomu bol film pre mňa veľkým zážitkom. Stret tých dvoch silných osobností aj v situácii keď pápež bol viac vojvodcom, než pápežom a Michelangelo bol z donútenia viac maliarom ako sochárom odôvodnil aj zdanlivú dejovú jednotvárnosť diela. Ono to ani nebolo veľmi o freske, ale skôr o ľuďoch, o živote, o viere, o predstavách a nádejach. Hľadal som v pamäti, kedy v minulosti som videl tak presvedčivo zahraný stret dvoch osobností a našiel som ho v Glenvillovom Becketovi s Burtonom a O'Toolom. Ale to neuberá ani jednému z filmov na jedinečnosti. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)
  • Vlhká sádra, která kape ze stropu do Michelangelovy (Charlton Heston) pusy, byl ve skutečnosti čokoládový puding. (liquido26)
  • Doly, které ve filmu využívá Michelangelo (Charlton Heston) jako zdroj mramoru pro své sochy, byly stejné doly, které využíval skutečný Michelangelo. (liquido26)

Reklama

Reklama