Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Druhý film od Josefa Kábrta, který jsem viděl po "Tragédie vodníkova" a znovu jsem trochu zklamaný. Jako ilustrátor je fajn, má krásnou poetickou kresbu, ale jako osobitý tvůrce mi prostě nesedí, nepřipadne mi, že něco přidává k básni. Síla a strašidelnost tohoto filmu je díky dokonalé Erbenově básni. Chvilku jsem byl v očekávání, když Kábrt přišel se dvěma nápady "odtržení tváře ženicha" a "animací duchů", bohužel originální nápad nedotáhne do konce a po chvilce zase sklouzne k obyčejnému ilustrování textu. Moc mě nebavilo to sledovat a přemýšlel jsem proč to bylo natočeno, možná jako animák pro děti a mládež, aby se seznámily s básní a pak je to nalákalo si ji i přečíst. Jako dítě jsem to neviděl, ale věřím, že by to pro mě bylo dost strašidelné. Jak říkám, pěkně udělaná ilustrace k básni. Čekal bych ale nějakou přidanou hodnotu. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zrovna tato báseň nikdy nebyla mou nejoblíbenější a měl jsem tak trochu strach, že to dopadne špatně. To jsem však tvůrce hodně podcenil, protože mi připravili opravdu zajímavou podívanou. Nádherná animace lahodila mému oku a nemám sebemenší připomínky k jejímu ztvárnění. Podobně na tom byl i hudební doprovod, který skvěle dopomohl vytvořit opravdu nezapomenutelnou atmosféru. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická Erbenova balada o vině (dívka vydírá Pannu Marii, aby jí vrátila milého z ciziny, a nebo aby si vzala její život) a trestu (někdy smrt není to nejhorší, co nás může potkat ...co takhle doživotní noční můry...). Báseň v plné délce a v nádherných romanticko-dekadentních obrazech J.Kábrta (člověk by asi dnes toužil po úplné animaci) je doprovázena pochmurnou hudbou jednoho z našich nejlepších skladatelů filmové hudby (hned za Z.Liškou) a podmanivými hlasy herců s velkým H. Co více si přát? Tenhle záhrobní příběh je báječným gotickým horrorem. Snad se někdy dočká i důstojného zfilmování s živými herci (poskakující Roden, připomínající pouťovou opičku na gumě, byl všechno jen ne děsivý). ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* k 125. výročí vydání první sbírky Kytice se natočila jedna z nejznámějších povídek. Zpracování je velmi působivé s nervydrásající atmosférou a i když je animace jen sled několika trošku rozpohybovaným obrázků, tak stojí rozhodně za to. Připomenout si ji můžete skoro po 40 letech třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama