Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Mrazivě chladný horor. I po více než 30 letech má atmosféru, ze které budete unešeni. K hudbě nemám co dodat. Ta se perfektně hodí a vzbuzuje strach. Animace je bezchybná a Holý s Bohdanovou verše přednesli tak, že lépe to snad ani nešlo. O hodnocení jsem ani chvilku nepochyboval. Snímek si nic jiného, než pět hvězd nezaslouží. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zrovna tato báseň nikdy nebyla mou nejoblíbenější a měl jsem tak trochu strach, že to dopadne špatně. To jsem však tvůrce hodně podcenil, protože mi připravili opravdu zajímavou podívanou. Nádherná animace lahodila mému oku a nemám sebemenší připomínky k jejímu ztvárnění. Podobně na tom byl i hudební doprovod, který skvěle dopomohl vytvořit opravdu nezapomenutelnou atmosféru. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jako Západočecha mě těší, že tahle plzeňská pověst je jednou z básní, které zná i občasný frekventant pomocné školy, jako jezinku mě těší, že jeden z kolegů strašidel vešel do světa literatury a jako jedince milujícího dlouhé procházky mě těší to, že Svatební košile je báseň popisující sto jarních kilometrů (tedy přesněji třemi skoky 96,56). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Kábrt upravil námět K.J.Erbena, krátký snímek režíroval, podílel se na výtvarné stránce. A podařilo se mu navodit až hororovou atmosféru. Tvůrci věrně kopírují Erbenovu předlohu a výstižně vykreslují venkovské prostředí, postavu dívky toužící po milém, která se zlu brání vírou. Umně je zakomponován symbol lišaje smrtihlava. Svižně odvyprávěný příběh barvitě doprovází hudba Luboše Fišera. V některých pasážích jsou motivy srovnatelné s částmi z Babičky, ale během zlomku vteřiny dokáže vygradovat temnotu, že by se krve nedořezal. Blanka Bohdanová a Jiří Holý dokázali svými hlasy postavy oživit (i toho umrlce). ()

MovieKings 

všechny recenze uživatele

V české kinematografii existuje opravdu málo animovaných filmů, které by člověku utkvěly v paměti. A snad v jednom z mála případů se to podařilo právě Kábrtově Svatební košili. Jedenácti minutový horor inspirovaný baladou K. J. Erbena je dokonale podbarven hudbou L. Fišera a doplněn přednesem paní Bohdanové a pana Holého. K obsahu se, myslím, netřeba vyjadřovat. Není na škodu, že jsou některé verše vypuštěny, jejich absenci bohatě nahrazuje animace noční krajiny. Pro někoho drsný horor, pro někoho jiného "pouze" mrazivý příběh. Tak jako tak je film zážitkem, který se vám vryje do podvědomí. Jediná nevýhoda je, že snímek byl odvysílán zatím pouze dvakrát Českou televizí. Poprvé v rámci pořadu "Dnes večer s kouzlem českého hororu" a podruhé v cyklu "Večer na téma...Hrobové se otvírají". Dle mého názoru by bylo dobré, aby se nejen Svatební košile, ale i jiné krátkometrážní filmy staly komerčně dostupnými. Existuje jistě spousta filmových nadšenců, která by vydání DVD ocenila. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama