Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních westernů, které jsem viděl - a už je tomu padesát let. Na rozdíl od jiných jsem si dosud pamatoval brutální vstupní scénu (proto také jsem si pustil televizi raději o půl hodiny později) a dokonalou a dokonanou pomstu. Televizi jsem měl ale také zhasnout o půl hodiny před koncem; vyhnul bych se tak pomateného jednání hlavního padoucha, který měl zlato, pušku a kámoše a přesto se dá na útěk, když spatří hlavního hrdinu, s nímž si mohl vypořádat účtu kdykoli dříve. Na to, že trestanci v USA dostávají mzdu v naturáliích, jsem také už zapomněl. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tentokrát nie je primárnym cieľom hlavného hrdinu zlato či peniaze, ale POMSTA rodičov. V tomto duchu to v podstate začína a končí. Tento film sa snaží ísť sofistikovaným poňatím ako je PRAVDA, až po číru BRUTÁLNOSŤ. Navyše Steve McQueen bol hercom A-kategórie. Jeho charakter naoko dobrého chlapca sa pomaličky transformuje v medziach na hranici zákona a šikovne (a občas s chybami-dolapenie) si ide za svojim. A už samotný (podobný) útek z väzenia sme neskôr videli v Motýlikovi. Ale z výpovedného hľadiska sa dejové variácie potĺkajú s nanajvýš priemerným odkazom a jeho ambicióznosť nemá šancu výraznejšie prehovoriť. Ako ľahšia oddychová vec ale ideál. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď prvý Maxov "učiteľ života" mu hovorí o tom, čo všetko obnáša pomsta, tak som si hovoril, že presne takým drsným štýlom straty ilúzií a aj vlastnej identity by sa napríklad vydal Peckinpah. Lenže Hayes s Hathawayom nám ponúkajú western značne zromantizovaný. Prečo nie, je to v konečnom dôsledku poriadna zábava. Príťažlivá lokácia strieda lokáciu, forma pomsty sa vždy nejako líši a Max si prejde aj nejakou tou premenou. Samozrejme som sa pár krát pousmial nad nechcenou vtipnosťou niektorých momentov, lenže akoby výprava, McQueen a Malden nahrádzali všetky nedostatky. ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý dej, nevybočujúci z koľají tradičnej pomsty za vyvraždenú rodinu, je zasadený do atraktívneho prostredia Divokého západu. Nejde pritom o čistokrvný western, pretože snímok obsahuje aj výrazné prvky dobrodružného žánru. Nad jednoduchý dej by sa dalo povzniesť, avšak tvrdé rany logike priamo do tváre v konaní hlavného hrdinu, či jeho historické pozadie sa znášajú len veľmi ťažko (Steve McQueen tu rozhodne nevyzerá ako neskúsený mladík a už vôbec nie ako mestik). Štyri hviezdičky len kvôli tomu, že mám rád McQueena a filmy z prostredia Divokého západu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nevadu Smithe jsem do přehrávače dával s trochou nedůvěry, protože zdejší hodnocení se mi na western s hereckým esem Stevem McQueenem zdálo poněkud průměrné. Byl jsem však mile překvapen, jak výbornou podívanou jsem si na večer vybral. Tento snímek nepostrádá téměř nic, co má western mít. Příběh pomsty, sympatického hrdiny, který však není žádný nepřemožitelný superman, nádherné scenérie,rozmanitost lokací, v nichž se děj odehrává, pohledné ženy a občas nějaký ten zvrat. Chyba: Než se Max dostane do kostela a než je zatčen šerifem, můžeme si ve scéně v baru všimnout při rozhovoru s barmanem, že má Steve McQueen přes rameno pás s koltem a náboji. Je to záběr na jeho záda. V následujícím pohledu en face pak vidíme, že už ho má zapnutý kolem pasu. To stejné se potvrdí, když se kamera vrací a zabírá záda hlavního hrdiny. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama