Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divokými údolími Transylvánských Karpat ujíždí kočár se zástupcem londýnské advokátní kanceláře Harkerem. V horském průsmyku se má setkat s kočárem hraběte Drakuly, se kterým má jménem své firmy projednat koupi domu s pozemky poblíž Londýna. Místní obyvatelé vyjadřují zděšení, když jim řekne, za kým jede. On si však nebere jejich výstrahy příliš k srdci. Ale již při vstupu do Drakulova zámku se nemůže zbavit nepříjemnému pocitu... (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z minimálního počtu českých hororových pokusů. Přiměřeně televizní pojetí, které i tak dokáže nabudit správně nepříjemnou a ponurou atmosféru. Dobří herci, Ilja Racek coby Drákula je knižní podobě hraběte odpovídá velmi věrně a v jeho podání je upír charismatický i nepříjemný zároveň přesně tak jak působí v knize a Maciuchová coby Lucy byla takřka dokonalá. Černobílé provedení navíc dodává filmu na atmosféře. Maminka se u toho kdysi převelice bála. Pěkná doba, kdy se tvůrci snažili působit na diváka úspornými, ale chytrými prostředky, a nemuseli si vypomáhat lacinými postupy. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

TV.¬         Z tohoto TV filmu trčí divadelnost a televize tak mocně, že naprosto přehlušuje všechny klady, kterými můžeme nazvati kulisy a příběh sám. Jestliže pánové I. Racek či J. Schánilec deklamují, jako by reagovali na nápovědu pod jevištěm, jestliže výrazy jejich tváří hovoří o tomtéž úsilí — prostě, škrobenost, ne herectví. Režiséru A. Procházkové bych za pokažení tohoto filmu naplácal přes zadničku vhodnou květinou, na příklad, růžovou větvičkou.¬                 Poznámka. Víte co? Zkuste si představiti, že to NENÍ I. Racek. Že toho herce neznáte, že pro vás nic neznamená. A pak se dívejte znova. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Siahol som na tento "klenot" vyslovene zo zvedavosti. Zaujímalo ma, ako si "naši" tvorcovia ČSR, poradili s predlohou od Bram Stokera. Mám dva výtlačky. Prvotnú, a z pred pár rokov, údajne neskrátenú verziu, ktorá je dva krát hrubšia ako "originál". Nemôžem si pomôcť, no mal som to po pár minútach, chuť vypnúť. Nemám problém sledovať TV inscenácie, no toto mi prišlo ako nezáživné divadelné predstavenie, ktorému sa vôbec nedarilo vyvolať môj záujem. Je tu mnoho "pätiek", a mňa by tak zaujímalo, koľko rokov majú užívatelia, ktorí zašli k tak (pre mňa) extrémne vysokému hodnoteniu. Chcel som dať tri, no bohužiaľ, ako si mi ušla ruka tým "správnym" smerom .. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Staršia česká inscenácia Draculu, ktorá sa (úspešne) usiluje čo najviac držať svojej predlohy a v čiernobielom háve ponúka miestami výbornú atmosféru. Dracula, ktorého hrá Ilja Racek síce vyzerá trochu ako Robert De Niro v Angel Heart, no nie je to na škodu a jeho upír je značne démonický i uveriteľný. Je to zaujímavé, napínavé, no miestami aj dosť nudné, podivné a so slabším záverom. Verím však, že pozrieť sa to oplatí. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu tomuto snímku upřít jistou dávku napětí, ale v míře, jenž mu dovoluje doba natočení. Většina filmu je ale až příliš statická. V hlasech herců není poznat dynamika, je to suchá, monotónní citace naučeného textu. Co mi zvedlo žaludek nebyla upířina, ale dětský pláč a přirozeně to, co se s těmi dětmi ve filmu dělo. Na tohle mám své senzory citlivější víc, než bych si přála. Nicméně musím ocenit, že se v sedmdesátých letech do natáčení Stokerova románu vůbec pustili. Ilja Racek byl jako vousatý démon přesvědčivý, měl temný, podmanivý hlas a celé to doplňovala ponurá zimní atmosféra. Na zavalitého Otu Sklenčku jsem si v podobě Van Helsinga nemohla zvyknout. Přičítám to charismatickému, mladému Hughovi Jackmanovi. Jakmile se řekne "Van Helsing", vidím jeho. Hudba, triky ... no, co na to říct. Možná jen to, že už jsme uměli v té době točit mnohem kvalitnější filmy. Ke zhlédnutí zde. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry Drakulova zámku byly natáčeny na hradě v Lipnici nad Sázavou. (míba)

Reklama

Reklama