Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Královský syn Hal Tara uvěří, že panovník země byl zavražděn rukou odvěkých nepřátel říše, a vydává se tragickou smrt otce pomstít. Postupně si však uvědomuje, že pravda je složitější, než si představoval, a že odlišit dobro od zla může být nesnadný úkol... Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. (Atypfilm)

(více)

Recenze (144)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Pokud si během sledování nedokážu vytvořit k žádné z postav vztah, znamená to, že mě snímek tu více, tu méně minul. Strings mě minuly totálně. Plytký příběh a vzhledem k absenci mimiky minimum emocí mě sžíralo natolik, že i těch pětaosmdesát minut trvalo zhruba stejně jako stoletá válka. Nitky zažily svůj vrchol ve Woodově bijáku Plan 9 from Outer Space. A za tímto smutných faktem si stojím. 25% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Podívej se nahoru. Vidíš, kde končíš?“ - „Ne. A ty?“ - „Já končím, kde ty začínáš, a ty končíš, kde začínám já. Tak jsme všichni spojeni.“ Hodnotit Strings je obtížné, mají své nesporné klady stejně jako zápory. Zároveň ale nedokážu souznět s komentáři, které film banálně odsuzují kvůli scénáři/dramaturgii a tím končí. Přijde mi to nejen přísné, ale hlavně znehodnocující dílo jako celek. Může kvůli tomu pak zapadnout fakt, že co do zpracování jde o 1 z nejpůsobivějších a nezajímavějších animovaných, resp. loutkových filmů vůbec. Ty loutky žijí, mají emoce a osobnost. A to i přesto, že sami tvůrci na nitky vědomě upozorňují/naráží („Visí tvůj život na nitce?“). Tento zdánlivý nedostatek totiž obracejí ve svou přednost a vystavěli na tom fascinující, podmanivý a možná až překvapivě funkční svět s veškerými jeho pravidly. A to od narození až po smrt (jež přichází s přetržením hlavové nitě). Takže i přes určitou dějovou předvídatelnost a v jistých ohledech dětské prvky (přespříliš roztomilý pták atd.) ho jako celek hodnotím solidními 4*, spokojenost. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Ešte, ešte!! ...jednoduchý príbeh? Skôr jednoduchý divák - domýšľavý, pohŕdajúci, otupený. Myslí si že rozumie dramatickému umeniu, ale nedoceňuje čistotu, ktorú tento príbeh spolu s formou akou je spracovaný prinášajú. Nepozlátené, bez ornamentov, čačiek, sračiek, vyleštené a vyhladené na maximum, mieria priamo do srdca dospelého diváka, priamo do jeho stredu, aby mu v zmätku dnešných dní pripomenuli pár nespochybniteľných právd, aké možno nájsť len rozprávkach. V dobrých rozprávkach! (plus ten nápad že bábky sú fakt bábky... ja som si to všetko vrchovato užíval) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když jsme tenhle film dostávali minulý rok na FF2010, jako součást uvítacího balíčku, tak jsem jej s nezájmem hodil na hromadu dalších, co se mi doma válejí. „loutkový film, no fuj“. Po roce na něj konečně došla řada a já zjistil, že jsem mu neprávem křivdil. Loutkový svět je úžasný, stejně jako ztvárnění jednotlivých postav. Děj dokáže v divákovi vzbudit emoce, není ani moc nudný a především to všechno rychle utíká. Po hodně dlouhé době jsem navíc narazil na český dabing, který mi vůbec nevadil. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu plné nápadů a moc hezkých obrázků. Na druhou stranu příběhově blboučké snad i z dětského pohledu a lehce zmatené, co se týká postav. Nápaditost se dotkla především využití vodících strun loutek, kterým je tu vše podřízeno. Přeřezání hlavové struny je sebevražda, cílem v souboji je přetnout struny soupeři. Přetnutí strun, vedoucích ke končetinám, se rovná zmrzačení. A jsou tu i další věci, vznikem dítěte počínaje a "jednostruňáky", jakousi loutkovou obdobou malomocných, konče. S tím dějem si ale tvůrci pohrát víc mohli. Takových slaboučkých 7/10. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Čeští animátoři odmítli pracovat na filmu poté, co jim bylo sděleno, kolik by museli vyrobit loutek. (Ajka1)
  • Snímek je označován za světově první „zcela jednotný loutkový celovečerní film“. (Ajka1)
  • Anders Rønnow Klarlund chtěl vytvořit film o terorismu a reakci USA na události z 11. září. Nakonec se však rozhodl odvyprávět příběh jako pohádku, čímž získal snímek svou konečnou podobu. (Ajka1)

Reklama

Reklama