Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První hodina je skvělá, napínavá a místy dost atmosférická a strašidelná duchařina, která se mi hodně líbila, jenže ve druhé půlce se všechno tohle někam vytratí, film se stane rozvláčnějším, ukecaným a místy trochu nudným a samotný závěr je jakoby bez vyvrcholení.. I přesto jsem se během filmu na hodinky koukl jen jednou a byl jsem překvapen, kolik času už uběhlo. Jako celek to nudné není, ale kvalitativně a co se týče zážitku má film dost jasnou sestupnou tendenci. Má to zajímavý nápad (teda, dá se říct nápad, když je to údajně podle skutečných událostí?). Akty znásilnění jsou natočeny dost dobře a doprovází je skvělý hudební motiv. 3,5* ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Bytost za pochodu mení svoje žánrové zaradenie. Začína ako klasická duchárina, potom dráma o duševných nemociach a celé sa to zakončí v štýle sci-fi Insidious. S Insidious je tu priame prepojenie, nakoľko Barbara Hershey si o 30 rokov neskôr zahrala matku Josha Lamberta (Patrick Wilson). Scény v ktorých prichádza k zneužívaniu až znásilňovaniu si rozhodne neberú servítky a majú výborne zvládnuté neviditeľné ruky, a ústa. Dojmu škodí neúdernosť celkového tempa. Sú tam zbytočné opakovačky toho istého + neustále odchody a návraty. Možno neprávom prehliadaný horor, ktorý si však za to môže sám. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nymfomanky by mali radosť. Ale vážne. Nechať sa dennodenne ( bez súhlasu ) preťahovať nejakým sparchantelým paranormálnym nadržancom, na to treba odvahu ( a kondičku ). Film nestavia na triky ( aj keď je ich tu akurát ) a masky, ale dáva prednosť atmosfére, ktorá je viac než obstojná a robí z filmu nadpriemerný kúsok v žánri. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Hodně působivý a inteligentní horor, který vznikl v době začínající invaze vrahounů v maskách, kosících puberťáky. Nesází moc na efekty (nejlepšími scénami jsou paradoxně ty, v nichž se toho zdánlivě moc neděje), zato se opírá o scénář s hlavou i patou a o herecké výkony. A daří se mu to, což není zrovna málo s ohledem na námět, se kterým by se za slabšího vedení mohl film velmi lehce zvrhnout v nablblé béčko. Anebo v kopii Hooperova a Spielbergova nesourodého Poltergeista. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočnosti o Carle Morenovej, ktorú jedného večera znásilnil duch. Od tejto nepríjemnej skúsenosti sa jej život dokonale obracia hore nohami. Nikto jej totiž nevie pomôcť. Psychológovia ju označujú za chorú osobu, a skupinka vyšetrovateľov paranormálnych javov nevie čo robiť. Posledným pokusom ostáva použitie hélia a ducha tak uväzniť. Podarí sa nebezpečný plán? Vždy keď pozerám nejaký horor z 80´ rokov, mám pocit, že listujem vo veľmi starej knihe dejepisu, ktorá je neúplná a chýbajú nejaké fakty. Štipka napätia s komickými efektmi, to nie je nič pre mňa. Kvalitu snímku tak nezachráni ani slušný príbeh či herecký výkon Barbary Hershej. Opäť som sa raz presvedčil, že klasiku môžem z ďaleka obchádzať - 50%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama