Reklama

Reklama

Je rok 1987 a nesmělá mladá žena se v přímořském městě setkává s dívkou, která se umí bavit. Vzniká mezi nimi pouto, které jako by neomezovaly zákony času a prostoru. (Netflix)

Recenze (148)

Ergon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda o zvláštním a přitom geniálním místě zvaném San Junipero, přičemž jeho pravá podstata je odhalována velice pomalu. Příběh mě proto chytře držel v nejistotě a krmil mou zvědavost. Mezitím jsem se nechával unášet nezvyklou romancí v nostalgickém prostředí, která boří veškeré hranice v mezilidských vztazích. Závěrečný záběr byl pak třešinkou na dortu, který ve mě vyvolal spoustu morálních otázek. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výrazně jiná epizoda, která jako by se do Black Mirror zatoulala omylem z The Twilight Zone. Což samozřejmě není špatně, zvlášť když jde o natolik dobrý i emocionálně silný díl a když důstojný nástupce Soumračné zóny aktuálně již pěkně dlouho žádný není, ale přeci jen mezi ostatní stylem, zaměřením a ostatně i sdělením nezapadá. Nerad bych, aby se z Black Mirror časem stala pouze platforma pro uvádění "jakýchkoli povídek" (ne že by to byl případ přímo této epizody). Přesto podmanivý mix melancholie a optimismu s tak akorát přesně trefeným znepokojivým chuťovým ocáskem v závěru. Jedinou chybou je výstavba, která je od počátku trochu moc okatě průhledná. Každopádně zřejmě není náhoda, že to natočil zrovna Harris, autor epizody Be Right Back, která na téma smrti a odcházení nahlížela pohled zpola vypité sklenice zatímco zde spíše zpola plné. ()

Reklama

hrumsrt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Retro atmosféra 80ek a překvapivě asi jedna z nejoptimističtějších epizod vůbec. Víc než první půli, když jste v San Juniperu, tak to vůbec nevypadá jako Black Mirror, ale krásně si posloucháte dobový song a sledujete jak lidi mastí na automatu pacmana. Je to moc růžový, aby to byla pravda, asi takový poselství se nám mimo jiné Black Mirror snaží poslat. Takže když se pak zase dostaneme do futuristické vize tvůrců, přijdeme na to jak boží ten nápad je. Pěkná gradace a nádech tajemna. Ale oproti tradiční epizodě je to méně futuristické a spíše to hraje na emoční strunu.. Že je zrovna tohle něčím oceněno? No, tak nějak všichni chtějí žít v San Juniperu! Navíc LGBT+ složka, takže v cenách se jde nahoru. Za ty peckový songy mě až mrzí, že nemůžu být více spokojený, ale příběhově mi to přijde malinko ošizený, že to sazí jen na jeden twist. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

San Junipero viac stavia na emóciách, ako na prešpekulovanosti svojho fikčného sveta. A sú to emócie možno najsilnejšie za celú dobu seriálu. Inak okrem relatívne pozitívneho pohľadu na technologický vývoj mi táto časť nepripadala ako iným divákom vybočujúca z nastaveného trendu Black mirror. No nechcem vyrývať, ale tvorcom sa podarilo pretaviť osemdesiatkovú atmošku na obrazovku možno ešte výstižnejšie, ako sa tak stalo v Stranger things. ()

Endurion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Americký ráj dle 80. let: slunečná pláž, krásní mladí lidé, drahá sportovní auta, nezávazný sex a nikdy nekončící párty. San Junipero je výjimečná epizoda v tom, že je v celém Černém zrcadlu asi jedinou utopií a nikoli dystopií. Dialogy místy pořádně zašustí papírem a postavy někdy jednají tak, jak vyžaduje děj spíš než tak, jak by se v tu chvíli zachovali skuteční lidé (na vině je velmi překotné tempo druhé poloviny dílu). Ale svěží nápad, výrazný vizuál (osmdesátky plně vytěženy) a vynikající herečky v hlavních rolích jsou bohatě dost na to, aby tenhle díl stál za zhlédnutí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • San Junipero (alebo Svätý Juniper) bol mníchom na začiatku 13. storočia. Jedným z najznámejších príbehov o ňom je Legenda o prasacích nožičkách. Pri návšteve chudobného muža, ktorý bol chorý, sa Juniper spýtal, či by mohol pre neho vykonať nejakú službu. Muž povedal Juniperovi, že túži po jedle z prasacích nôh, a tak Juniper s radosťou išiel nejaké nájsť, aby mu ich mohol pripraviť. Juniper bol známy tým, že pomáhal umierajúcim tým, že im v posledných dňoch splnil ich želania. (Arsenal83)
  • Soundtrack tejto epizódy je do istej miery jedinečný v tom, že bol nakoniec vydaný na všetkých štyroch platformách počúvania: CD, digitálna verzia, vinylová verzia a kazetová verzia (posledné dve boli vydané s ohľadom k časovému obdobiu, v ktorom sa epizóda odohráva). (Arsenal83)
  • Jeden z nápadů byl, že Kelly (Gugu Mbatha-Raw) navštíví školku v San Juniperu plnou mrtvých dětí, avšak nápad neprošel, jelikož byl na příběh až příliš smutný. (griph)

Reklama

Reklama