Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 5 (2019) (série)


Smithereens (S05E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Smithereens
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnský řidič sdílené taxislužby unese zaměstnance společnosti provozující sociální média a vyvolá mezinárodní krizi. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A zase jsem v rozporu s těmi nevděčnými ohlasy o jakémsi propadu seriálu. Sice Smithereens nenabízí žádný konkrétní sci-fi prvek, ale více než futuristicky spíše až moc aktuálně nahlíží na další problém, který je tu s námi a bude dnes a denně. A ono poučení z “přemodernizovanosti” světa je největším tahounem celého Black Mirror již od National Anthem. Kdo jste taky čuměl s hubou dokořán na přeměnu Tophera Grace?! ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I přes to, že to není typická epizoda pro Black Mirror, stejně nemůžu jinak než hodnotit pěti hvězdičkama. A jo, jasně, je to i kvůli Andrewovi, protože Smithereens znovu není typická Black Mirror epizoda, kde by hrály hlavní roli technologie budoucnosti. Závěrečná pointa byla ale ve finále tak silná, že mě donutí brečet pokaždé, když epizodu vidím. Navíc mi připomíná epizodu Shut up and Dance a i právě proto nemůžu hodnotit jinak. ()

Reklama

kwoky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi napínavé se zaměřením na lidskou stránku příběhu, zatímco technologie jsou poměrně dost upozaděné (objevuje se tu snad jen kritika "pořád všichni čumíte do mobilů, protože jsou ty appky tak schválně udělané"). Líbilo se mi postupné odkrývání všech souvislostí, ale závěr nepovažuji za příliš uspokojující. Také si myslím, že zkrácení o čtvrthodinu by tomu jen prospělo. Tři a půl. ()

Weehaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku se dal tušit celkem připitomělý důvod "naléhavého" hovoru taxikáře s IT bohem. Taky průběh epizody nepřekvapil, a samozřejmě, že se na konci dozvíme, jak je ten kluk nešťastná opravdu nešťastná, když mu scénárista nechal zakukat celou rodinu, aby konečně došel k poznání, že celá ta IT bohovina je veskrze o hovně, že jo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh zasadený do roku 2018, čo tu je explicitne povedané a má to svoj zmysel. Sledujeme totižto krutú realitu dneška, samozrejme s trochou tej nadnesenosti v otázkach technológií, ale možno ani nie. Ťažko povedať, či v tomto prípade šlo o nejaký interný vtip medzi tvorcami a Zuckerbergom, skôr nie, ale táto paralela robí v mojich očiach Smithereens ešte o niečo zaujímavejším. Andrew Scott v kladnej úlohe...či vlastne žeby nie? No, aj v otázke ambivalentnosti postáv tkvie ďalšie pozitívum tohto vynikajúceho seriálu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (8)

  • V epizodě se objevuje téma typické pro celý seriál, a tím je odvrácená stránka mobilních telefonů, na kterých vzniká závislost a mohou být zneužity proti nám. Podobným tématem se již zabývali epizody Pád střemhlav (2016) a Sklapni a tancuj (2016). (hansel97)
  • Chris (Andrew Scott) vyzvedává svou první zákaznici z adresy „Skillane Street, Londýn, EC4N“. Skillane se jmenovala jedna z planet ve videohře v USS Callister (2017) a Victoria Skillane (Lenora Crichlow) je slavná vražedkyně z epizody Lovná zvěř (2013), jejíž jméno se následně objevovalo také v epizodě Nenávist národa (2016), kde lidé tweetovali, aby zemřela. Dále si na této mapě v GPS navigaci můžeme všimnout mnoha jiných míst odkazujících na další epizody seriálu. Například kina s názvem „Bandersnatch Theatre“, odkazujícím na interaktivní film Black Mirror: Bandersnatch (2018) či obchodů „Raiman's“ (postava z epizody Muži pod palbou, 2016) a „Dahl’s Shoes“ (příjmení postavy z epizody Nenávist národa, 2016). Je tu také „Redfield Theatre“ (příjmení postavy z epizody Zkušební verze, 2016) a „Dawson's Burger Bar“ (příjemní doktora z epizody Černé muzeum, 2017). Na mapě si ještě můžeme všimnout restaurace „Fence's Pizza“, která se objevila již v epizodách USS Callister (2017) a Krokodýl (2017). (hansel97)

Reklama

Reklama