Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů detektivního cyklu Stopy zločinu, který od roku 1983 vznikal v brněnském televizním studiu. Tým detektivů řeší typické kriminální případy té doby. V Alibi jako řemen jde o precizně naplánovanou krádež klenotů a následně o vraždu nepohodlného komplice. Pachatelem je muž s pověstí pracovitého a seriózního člověka. Hlavní role vyšetřovatele byla svěřena Jiřímu Bartoškovi. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale sympatičtější než Pitaval. Nikdo tady nepřehrává a hlavně je to detektivka, ve které jde o trochu víc, než vykradená zelenina nebo nepovolené podnikání (které se Pitavalem táhne jako červená niť). I tady je vidět, jak skvěle to za onoho dokonalého socialismu vypadalo, legrační (a trochu typicky brněnská) je hláška "MUDr." Hudečkové, že zavražděný důchodce nepatří do společenské úrovně jí a "Ing" Inemana. Lupič a vrah, který mate policii a hraje si s ní jako kočka s myší je torchu jiná liga než ti, se kterými se potkávají Frej, přiblblík Pešek, Krampol a Zedníček. Na druhou stranu, v obou seriálech je Vlastimil Hašek a v obou hraje stejně, což ale není chyba. Přitom další tři díly jsou stejně dobře udělané. A z hlediska retro skoro dokonalé, ano, takhle to tehdy vypadalo. A navíc si tady užiju šestnáctistovku VAZ 2006 s dvěma páry světel v přední masce - můj automobilový sen té doby, ale jenom do chvíle kdy se do Tuzexu začaly dovážet Uno a Escort...jedině snad pro roli oné doktorky nemuseli zvát z Prahy onu mimořádně nesympatickou Hudečkovou, mohli sáhnout do vlastních zdrojů, taková Ivana Valešová by byla mnohem lepší volbou. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Loupež klenotů, vraždy, pokus o vraždu krásné Hudečkové - člověk by řekl, že to musí být akční jízda, ale pravda je taková, že Bartoška a spol. jen chodí a někoho se na něco ptají a celé to je tak nudné, že jsem u toho málem usnul. Probral mne pouze moment, kdy se objevila na scéně učitelka Líbalová ( Marcela Chlupová), která jako víla v košilce věšela prádlo. Akční závěr, kdy detektivové naskákali na vraha byla klasická česká parodie. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opět jedna neznámá, drahocenného času jsem tedy nelitoval. Docela solidní socialistická kriminálka, místy hodně upovídaná, ale to by až zas tak nevadilo..Rozhodně ale měla docela zajímavý děj a celkem slušné herecké výkony ve všech rolích. Bartoška s Navrátilem se do hl. rolí vyšetřovatelů jednoduše hodili a skvěle se jako tým doplňovali. Bartoška šel spíše do hloubky člověka, naopak Navrátil, to byl spíš typický stbák s psychologickým i trošku psychickým nátlakem...Ten konec v bytě u doktorky, to bylo ale něco, že.-)? Takovým rychlým zásahem se mohla tehdy pyšnit jedině naše bejvalá Státní bezpečnost:-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jiří Bartoška a Oldřich Navrátil mi jako kriminalisté vůbec nesedli. Dalším problémem je, že je detektivka natočená podle klasické magnetovky. Pokud někdo neví, co to je, tak se jedná o sešitový kriminální román, kterých vycházely za socialismu desítky. Možná doma také nějaké najdete, když prohrabete babičkám stohy knih. Babča je doma také měla a četla. Většina těchto detektivek se pohybovala maximálně kolem sta stránek a byly to velmi obyčejné a nijak zajímavé kriminální případy. Už to tady někdo zmínil, že mu to připomíná Malého pitavala. Mě také. Ovšem Pitaval měl sympatičtější hlavní hrdiny, i když Vlastimil Hašek si v něm zrovna zahrál, a propracovanější systém vyšetřování. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Občas je na tom znát scenáristická a režijní bezradnost, kdy sami herci netuší, co říkat a co dělat ("Pojď sem. Tak ne, pojď jinam."), ale příběh samotný má hlavu a patu, slušnou atmosféru a za Brno 80. let, včetně těch plácků, dnes už zastavěných moderními prosklenými kostkami, a činžovních domů, musím dát hvězdu nahoru. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v Brně. (SONY_)

Reklama

Reklama