Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (406)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výpravné, dobre natočené, s veľmi dobrou (hoci nie úchvatnou) bojovou choreografiou. Lenže je vidieť, že to zostrihali z podstatne dlhšieho filmu, takže sa to zvrháva na obyčajnú turnajovku s dobrými zápasmi pozliepanými zúfalo tuctovým príbehom a suchými dialógmi. Hlavne prvá 40-minútovka je zúfalá. Bitky skvelé, ale príbeh nikde, a hlavne mi strašne prekážal Jet Li pokúšajúci sa "hrať" - toho chľastajúceho, ješitného hajzlíka som mu fakt neveril, na to by potreboval mať vo svojom hereckom repertoári viac ako jeden kŕčovitý, priblblý úsmev. Našťastie od polovice sa začne diať aj niečo iné, takže film prudko naberie na zaujímavosti. A Jet je potom klasicky nadhľadovo "bohorovný", čo zvláda dobre. Rozšírená verzia musí byť stokrát lepšia, toto je vlastne tuctovka na jedno pozretie. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi jen málo kdo ví, že Obávaný bojovník vlastně není nic jiného než volný remake starého Úderu otevřenou dlaní z roku 1983. Ale pokud byl Úder spíš obyčejnou mlátičkou se silným patriotistickým podtextem, Obávaný bojovník nám vypráví silný příběh arogantního mistra bojových umění, který si musí projít psychickým a fyzickým očistcem, aby konečně nalezl duševní rovnováhu a také ten správný důvod, proč bojovat. Ano, bojové scény jsou úžasné, Jet-li má i v pokročilém věku obdivuhodnou formu a Yuen Woo-Ping má pořád ještě hodně co nabídnout, ale i přes jejich propracovanost slouží spíš jen jako rámec ústředního příbehu, který je v tomto případě "to, o co tady kráčí". Velkým plusem také je, že béčkař Ronny Yu u Obávaného bojovníka neskutečně režisérsky vyrostl, celý film od bojových scén až po sazení rýžových sazenic bezproblémů ukočíroval a ke všemu se mu podařilo vtisknout mu tak specifickou atmosféru, že se z něj pro mnohé diváky dozajista stane nezapomenutelný zážitek. Pokud by nezaúřadoval stříhač a zůstala by linie s Michelle Yeoh, vůbec bych se nedivil, kdyby právě Obávaného bojovníka poslali Číňani vloni na oscary. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší film od Jet Li. Fearless je hodně atraktivní Martial arts flick. Akční scény jsou vzrušující, mají náboj, dostatek energie a každý fight má inovační choreografii. Nejlepší souboj byl jednoznačně s masivním obřím hovadem, který měl snad kůži ze skály. I přesto, že příběh byl velmi jednoduchý, tak díky časté a skvělé akci si pětihvězdu film zaslouží. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Shigeru Umebayashi: 1. Opening Title - Wu Shu Jing Shen ,2. Shanghai Fight ,3. Kids ,4. Master Huo's Fight ,5. Kids 2 ,6. Kids 3 ,7. Huo Yuanjia's Theme ,8. Tianjin Fight ,9. Mrs. Huo/Action ,10. Huo Yuanjia and Master Qin ,11. Yuanjia and Qin ,12. Qin Enters ,13. Sword and Fist ,14. Man's Theme ,15. Yuanjia's Sorrow ,16. Mother & Daughter ,17. Yuanjia Falls ,18. Village Flute/Children Play with Dragonflies ,19. Village Flute Solo ,20. Season Changes ,21. Moon Explains ,22. Yuanjia and Moon ,23. A Long Road Home ,24. Jinsun and Yuanjia ,25. Shanghai Fight ,26. Action 5 ,27. Jinsun and Yuanjia 2 ,28. The School Opens ,29. Habanera from Carmen ,30. Hasu - Tea Ceremony ,31. Wu Shu Jing Shen ,32. Tanaka Fight ,33. Final Fist 1 ,34. Final Fist 2 ,35. Fearless Men/Theme of Yuanjia and Moon ,36. Ending - Wu Shu Jing Shen, ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Betty Sun (Moon) vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to bolo vidieť. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať. (m.a.t.o.)
  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)
  • Shidô Nakamura (Anno Tanaka) nehovorí po mandarínsky, ale vo filme musel v tejto reči povedať pár slov. Našiel si preto učiteľa, aj keď režisér mu povedal, že stačí, ak bude iba recitovať to, čo bude počuť. Aby mandarínčine trochu porozumel, začal sledovať šanghajské televízne programy, no o týždeň neskôr si jeden člen štábu všimol, že Nakamura sleduje kantonský kanál, kde sa hovorí po čínsky, nie po mandarínsky. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno