Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (406)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem neviděl tak kvalitní souboje, kterými se může pyšnit právě tento film. Jejich choreografie, to jak jsou natočeny, ty ladné, nádherné pohyby, se kterými se Jet Li pohybuje. To všechno je tak krásné a čisté, že nemůžu jinak a musím tomuto filmu dát čistých pět hvězdiček. Ten příběh totiž rozhodně potěší. Obávaný bojovník je pro mě totiž opravdu hodně velké překvapení. Dost možná nejlepší Liho film, který jsem kdy viděl. Jeho potenciál byl řádně využit a začíná mě mrzet, že ho nedokázal někdo využít už dříve, minimálně tak dobře jako v tomto filmu, a to také doufám, že se časem napraví, protože čas se krátí a Jet Li právě už kolikrát tvrdil, že sekne s herectvím, je jen otázka času, kdy s tím opravdu sekne, nebo možná jen vyhrožuje, aby nakonec dostal takové role, jako právě zde. Nádherný, citový film, který se rozhodně nezapře s jeho původem. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi jen málo kdo ví, že Obávaný bojovník vlastně není nic jiného než volný remake starého Úderu otevřenou dlaní z roku 1983. Ale pokud byl Úder spíš obyčejnou mlátičkou se silným patriotistickým podtextem, Obávaný bojovník nám vypráví silný příběh arogantního mistra bojových umění, který si musí projít psychickým a fyzickým očistcem, aby konečně nalezl duševní rovnováhu a také ten správný důvod, proč bojovat. Ano, bojové scény jsou úžasné, Jet-li má i v pokročilém věku obdivuhodnou formu a Yuen Woo-Ping má pořád ještě hodně co nabídnout, ale i přes jejich propracovanost slouží spíš jen jako rámec ústředního příbehu, který je v tomto případě "to, o co tady kráčí". Velkým plusem také je, že béčkař Ronny Yu u Obávaného bojovníka neskutečně režisérsky vyrostl, celý film od bojových scén až po sazení rýžových sazenic bezproblémů ukočíroval a ke všemu se mu podařilo vtisknout mu tak specifickou atmosféru, že se z něj pro mnohé diváky dozajista stane nezapomenutelný zážitek. Pokud by nezaúřadoval stříhač a zůstala by linie s Michelle Yeoh, vůbec bych se nedivil, kdyby právě Obávaného bojovníka poslali Číňani vloni na oscary. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Fearless je pro mě velkým překvapením a to jen v tom dobrým slova smyslu.. Jet Li je tady naprosto úžasnej a to jak po bojový stránce tak i po herecký, což se zase nějak moc často nevidí. Souboje jsou samozřejmě po všech stránkách dokonalý. Woo-ping Yuen je prostě machr, zase ta jeho choreografie bere dech a přitom se jen málo opakuje, každý souboj má něco speciálního a pokaždý je bezchybný, ale naštěstí film nestojí jen na soubojích. Má i celkem duchaplný děj. Ronny Yu se hodně snažil aby se vyvaroval všem zaběhnutým příběhům a klišé a to s mu bezezbytku povede, akorát bych to trošku jinak zakončil, ale to je spíš můj subjektivní pocit, než že by to bylo špatně vymyšlený. Možná je pětihvězdičkový hodnocení pro tenhle film trošku luxus, ale na to, že jsem do toho šel s né moc velkým očekáváním, hlavně po dějový stránce, tak jsem nadmíru spokojen, takže se nakonec musim přiklonit k 5* ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Snaha dát tomuto WuShu filmu nějaký emocionální rozměr docela vyšla, ale jeho epická rozmáchlost je jen na oko (aby se neřeklo), takže se v podstatě jedná o další zdařilý "kung-fu fighting" film, kde jde téměř výhradně o bojové scény. Ty jsou choreograficky zdařilé, občas se objeví i něco režijně zajímavého a neotřelého, ale mně osobně vadily různé rádobyefektní zrychlovačky a "trhance". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film jde v tradičních stopách Hong Kongských filmů a můj nejoblíbenější WuShu bojovník posledních let Jet Li ukazuje proč je stále hvězdou. Jeho kreace a bojové umění je perfektní a jeho proměná, na které prakticky film stojí, je bezchybná. Z arogantního pomstichtivého fracka k hrdinovy národa, který je symbolem pro všechny okolo. Pokud opravdu existuje o 40 minut delší verze moc se na ni těším a doufám, že přibudou některé další roviny, který příběh hrdiny národa nabízí. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Mnohokrát se spekulovalo o tom, zda Huo s O´Brienem opravdu zápasil. K zápasu skutečně došlo a Huo O´Briena porazil. Pravost této informace byla však okupujícími mocnostmi popírána z obavy ztrátu vlivu na čínský lid. (Dinsberg)
  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)
  • Jet Li (Huo Yianjia) používa tieto zbrane: Jian (čínsky rovný meč), Sanjiegun (trojdielna tyč), Dao (čínsky široký meč) a Qiang (čínska kopija). (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno