Reklama

Reklama

Útěk z vězení

(seriál)
  • USA Prison Break (více)
Trailer 1
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 455)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tehdy pro mě byl Prison Break (ještě spolu s Lost) obrovským zjevením. Hltal jsem každý díl a pak celý týden očekával ten další, jež zas zakončil mega cliffhanger. Čekání bylo ubíjející a to obzvláště u první řady seriálu, kterou považuji za asi vůbec to nejlepší, co jsem v seriálové tvorbě kdy viděl. Rázný kvalitativní sešup se nevyhnul ani této seriálové pecce, ovšem řad je pouze 4 a ne třeba 8, takže to nijak zásadně nehrotím a dodnes Prison Break uctívám jako celek. Námět seriálu a hlavně jeho zpracování převážně v první sérii je provedeno tak umně a chytlavě, že to zkrátka diváka posadí do sedačky a nepustí. I po 10ti letech seriál nabízí stále stejnou porci napětí, nadšení z nečekaných dějových zvratů, občas sice i nechápavost z občasných přestřelených momentů, které už tolik reálně nepůsobí, ovšem malé výtky k seriálu hravě vyvažuje vhodné obsazení, v čele s perfektním Wentworthem Millerem, který byl pro tuto tv show neuvěřitelně skvělou volbou a charismatického génia s ochranářským komplexem ztvárnil s grácií sobě vlastní. Rozhodně v tom není sám, ale řekl bych, že úspěch stojí hlavně na něm. Podobně nadčasové seriály už se dnes dle mého netočí...100% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

První série byla naprosto fantastická a troufám si říct, že i revoluční v celé seriálové tvorbě - geniální, sofistikovaný a v podstatě i realistický příběh plný neuvěřitelně napínavých momentů se silnými charaktery (šílený T-Bag, mocný Abruzzi...) v neopakovatelné atmosféře - zkrátka seriálový ráj ve vězení. Druhá a třetí série měla tu nevýhodu, že musela nějak smysluplně navázat a "jít dál", paradoxně však snaha překonat sama sebe přinesla pár situací trošku vycucaných z prstu, ovšem v zájmu pokračování seriálu (a zachování jeho atributů) je třeba uznat, že to často ani jinak udělat nešlo. U mě přišel problém až se sérii čtvrtou, kdy se v zevrubném nákresu opravdu jedná o hovadinu - co to má být za všeobsažnou Scyllu? A ten sek se Sárou a Bellickem... Naštěstí síla tkvící v detailech zůstala Prison Breaku stále vlastní, je propracovaný, nepředvídatelný a napínavější než guma u trenek. Každopádně díky famózní první sérii z 5* neslevím. 9/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná nejde o nejdokonalejší seriál, bohužel pár much na své kráse má, ale jde o nejdynamičtější útěk z věznice, který si svých 5* za první sezonu ukousl bez zbytečných řečí. Všechna intenzita, dynamika a provázanost mizí začátkem druhé sezony, kdy tvůrci nezvládnou přechod do světa nekonečných možností, ale stále dokáží diváka držet v napětí a v jakém takém příběhu. Třetí sezona je už jen smutnou snahou o vzpomínky na první, kterou nelze zopakovat. Logika i příběh jdou do horoucích pekel a scenáristé asi po nocích při psaní spíše popíjejí a na výsledku je to znát. Vše se převalí do sezony čtvrté, aby zde nelogický příběh a bizarně vymyšlená zápletka, která již s původní první sérií nemá krom postav nic společného, gradovala do nejnudnější sezony a rozesmutněla všechny fanoušky. Final break jako film ukončující seriál na tom bohužel příliš nezměnil. Jak to vše shrnout? První série má neskutečný tah na branku a měla šanci se stát legendou. Druhá série měla stále slušný směr a živila se z dozvuků útěku Michaela a jeho družiny, ale o dalších dvou sezonách se raději nezmiňuji (samotná zmínka by fungovala jako nadávka:)). Smutné a nestálé 4* pro seriál, který jsem měl radost sledovat, ale který zabili nejen scenáristé, ale taky komerční nutkání těžit ze seriálu dokud to jde... PS: pokud to dokážete, podívejte se na první sezonu a pak si spokojeně vylepte pokoj plakáty Michaela a Sáry... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V životě jsou jen tři jistoty. Smrt, daně a nástupy." Dostat se do vězení, protože z něj chci zase utéct, je poměrně velká frajeřina. Na můj vkus přitom všechno trvá dost dlouho, ale to je asi jediná výtka. Ve Fox Riveru se totiž steak, napětí i vězni dají krájet, co se může pokazit, to se taky pokazí a tak se musí pořád improvizovat. To je celkem fajn a bavilo mě to. Jenže na začátku 2. série mě to bavit přestalo a tak hodnotím jen tu první, která mi přinesla spoustu inspirace k zahájení poradenské činnosti pro případy, kdy se klientovi přestal líbil výhled na dvůr přes mříže. Jenže byznys mi nekvete, protože u nás stačí podplatit soudce a vyjít hlavním vchodem s hlavou vztyčenou a nárokem na odškodné. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Toto je mé hodnocení první řady. Zhruba 20 dílů bylo vynikajících (i když já se opravdu chytl až u pátého). Jenže... Pak se z velice zábavné a vysoce napínavé vězeňské šarády začalo stávat jakési polit-fiction (prezidentka???), což pro mě bylo velkým zklamáním. A začalo být hůř. Vydržel jsem ještě první díl druhé série a bez nejmenších výčitek to típl. Tvůrci měli obrovskou šanci udělat jeden naprosto výborný, nenatahovaný (!) seriál, ale nestalo se tak. Lze to pochopit: Kdo by zabíjel slepici, dokud nosí zlatá vejce? ()

Galerie (675)

Zajímavosti (119)

  • Věznice Joliet, kde se seriál natáčel, má budovu s celami jenom na jednom patře. Pro záběry, kde byly vidět patra dvě, se používala kopie ve studiu. (don corleone)
  • Natáčení série začalo 15. června 2006 v Dallasu. (Varan)

Související novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (více)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (více)

Reklama

Reklama