Reklama

Reklama

Zóna smrti

  • Hongkong Sha po lang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mafiánský boss Po (Sammo Hung) zabije detektivu Chanovi (Simon Yam) bratra. Ten brzy pochopí, že Po nikdy nebude za svůj zločin pykat a odejde do výslužby. Jeho nástupce Ma (Yen) je zásadový policajt zběhlý v bojových umění, který má však pověst násilníka. Znovu se ujímá případu a společně s bývalým detektivem Chanem se pustí do rozmetání Poova gangu. Dokáží ho dva policajti zatknout v jednom z nejkrvavějších soubojů všech dob? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Rok 1997 znamenal pro Hong Kongský film menší tragédii. Ostrov se po několika desetiletích liberální britské správy vrátil pod nadvládu všemocné Číny a filmový průmysl zaznamenal bolestivý odliv hereckých, režisérských i choreografických talentů. Ještě nedávno tak bohatý pramen martial arts mlátiček v Asii témeř úplně vyschnul a nic nenaznačovalo tomu, že by to snad mělo něco změnit. Tedy... tedy až do roku 2003 kdy neznámý thajec jménem Tony Jaa natočil akční bombu jménem "Ong-bak", vymlátil u toho půlku Bangkoku a vynesl styl Muay-thai až na vrchol bojových umění, kterému až do té doby kralovalo tradiční čínské Kung-fu. A tím Číňany pěkně nasral. Číňany, tedy respektive Číňana jménem Donnie Yen. Ten si sice ještě rok před "Ong-bakem" lahůdkově nařezal ve wuxia velkofilmu "Hrdina" se samotným Jetem-li, na poli čistokrevné akce to ale pořádně nerozbalil už od roku 1994, kdy společně s Yuenem Woo-pingem natočil klasiku "Wing Chun" a zbytek Hong Kongu na tom nebyl o nic líp. A tak vzniknul "Sha po lang". Donnie okolo sebe shromáždil hvězdný tým v čele s legendárním Sammo Hungem, objevil čerstvé tváře jak na poli režisérském (Wilson Yip), tak hereckém (Wu Jing) a nastartoval novou vlnu Hong Kongských akčních filmů, která díky bohu začíná nabírat na otáčkách a která se po loňské komiksovce "Lung fu mun" a letošních "Invisible Target" a "Flash Point" snad jenom tak nezastaví. Jako inspirační zdroj "SPL" posloužil populární gangsterský žánr v novodobé podobě založený asi nejzásadnějším hongkongským filmem nového století - "Volavkou". Příběh sice působí jako podivný slepenec všeho možného (celou dobu se tu pošťuchuje policejní tým s mafiánským bossem, načež do toho ke konci naskočí metrosexuál Donnie v sametové košili a koženém saku a vymlátí všechno a všechny v dosahu), ale výborné herecké obsazení film neuvěřitelně táhne a to především prostřednicvím báječného Sammo Hunga, který nejmíň o třídu převyšuje i Erica Tsanga ze zmiňované "Volavky". Na vyšší hodnocení "Sha po lang" chybí buď lepší scénář a nebo víc soubojů, na restart umírajícího akčního žánru to ale stačí a souboj Donnie vs. Wu Jing je prostě boží. Slabší 4*. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Hongkongský film není Hollywood. O tom žádná. Nemusí se vám to líbit, co ale nelze neuznat je jeho originálnost, možná pramenící z čínské estetiky (pekingská opera, zenová filozofie, literatura wuxia). Yip ve filmu SPL nemá problém – stejně jako spoustu dalších hongkongských režisérů všeho ražení (komerční, kultoví,...) – s extrémem, hyperbolou, dotykem surealismu. V jakém jiném filmu uvidíte souboj (moment souboje s "big bossem" jako v počítačových hrách) tlusťocha s s chlápkem, který vypadá jako tanečník salsy (Donnie Yen), a který poté co přizabije tím, že ho hodí na stojan s flaškami, vytáhne nerozbitou láhev, která přežila tloušíkův pád, a nalije si drink... načež tlusťoch prokopne sklem v mrakodrapu, čímž způsobí, že balerín dopadne na auto čekající bossovy manželky, která tím příjde o život. Pokud chcete vidět dobrý triller o policajtech, kteří řeší střet ideálu s relitou, otázku morálky, loajality... sáhněte – vedle Volavky, filmů Johnnyho Toa a Johna Woo – po SPL. Pokud máte rád/a trillery, možná budete mít nutkání hodnotit i 5 hvězdami. ()

Reklama

Trustme 

všechny recenze uživatele

Film, který má příliš wtf scén a chování postav je opět asijsky přehrávající. Pokus na navázání John Woo elementů heroic bloodshed se tak pere s naivními scénami, které asijské publikum toleruje. Donnie Yen se konečně povyšuje na hodnotnou roli a připravuje diváky na Příchod Draka moderního martial arts filmu nejen co by jako fight director a nebo otloukaný Asiat. Režie se chopí (zde ještě ne úplně schopný) Wilson Yip a démonického záporaka si střihne nejpohyblivější tlusťoch v dějinách kung-fu movies - úžasný Sammo Hung. Film sám o sobě z dnešního pohledu spíše donutí diváka přetáčet "pásku", ale určitě bych ji nechal plynule běžet od 67. minuty. Nastávají totiž bojové scény, které svou propracovaností, rytmem, silou a krvavou lyrikou dělají nezapomenutelný zážitek s uměleckým dojmem. Úzká ulička snímaná s westernovou perspektivou a v ní dva muži - černý a bílý. Donnie Yen vs. Jacky Wu. K tomu hraje krásná ukolébavka. Kladně lze hodnotit i smrtonosné finále bez happy endu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídny béčkový scenár z akčno/woo-ovského filmového myslenia 90tych rokov, v absolútne štýlovej, profesionálne spracovanej filmovej lahôdke. Zo začiatku klasickú, no chytľavú detektívku majstrovsky dopĺňa druhá polovica filmu, nabúchaná skvostnými akčnými fightmi a záverečných dvadsať minút som vydýchal všetok vzduch v miestnosti. Záporákov (Jacky Wu a Sammo Hung Kam-Bo) zaraďujem do môjho osobného rebríčka najväčších hajzlíkov. 85%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelá záverečná polhodina s ongbakovsky tvrdým súbojom medzi Donniem a Sammom, dovtedy slušný, ale nie celkom uspokojujúci pokus o návrat k wooovským "buddy" kriminálkam (to "buddy" myslím v hongkongskom duchu, kde nejde o fóry a parťácku chémiu, ale o tragicky osudové spojenie dvoch mužov, ktorí navzdory všetkému spolu kráčajú v ústrety takmer istej prehre). Lepšie ako drôtom do oka, ale už sme videli onakvejšie HK masakre... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film neměl původně obsahovat tolik bojových scén, to se však změnilo, když byl do filmu obsazen Donnie Yen. Na jeho žádost byly tyto scénu do příběhu dodány. Jedná se hlavně o boj Donnie vs. Jacky Wu a závěrečný boj. (TomikZlesa)
  • Donnie Yen v roce 2005 vyhrál Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší akční choreografie. (Epistemolog)
  • Film měl původně blíže odhalovat vztah Jackyho Wu a Sammo Hung Kam - Bo, ale Wilson Yip neměl dostatečný rozpočet. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama