Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (2 020)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,280 // Otvárací Víkend v USA: $70,885,301 // Áno bolo to točené medzi 4 plátnami v miestnosti veľkej ako telocvičňa, a čo? Úplne nepodstatná informácia. Dôležitejšie je, že Zack dokázal vytvoriť tento historický výkvet len s malou hŕstkou hercov a technikou, ktorej audio-vizuálne efekty sú priam bombastické. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ťažká dilema medzi 4 a 5 hviezdičkami. Dávam 4, pretože to nebol drtiaci a absolútny zážitok ako napr. Pán prsteňov či Matrix. Zároveň však na tom filme nenachádzam VôBEC NIČ, čo by som mal potrebu kritizovať. Kráľovnina línia v Sparte mi vôbec nevadila, pátos je presne na hrane (teda tak, ako má pátos byť), herci napospol výborní, bitiek tak akurát (ale kľudne mohlo byť aj viac), spomaľovačky mi neprišli nadbytočné, minutáž úplne presne trafená (vôbec by mi nevadila ešte nejaká štvrťhodinka navyše). Krv super, frajerské dialógy super, Butler vynikajúci a veru neviem-neviem, či by ho Maximus Crowe a Achilles Pitt zvládli, hoci som ich doteraz považoval za najlepších antických hlavorubačov. Trochu mi s odstupom vyvstáva v mysli dojem "telocvične obloženej zeleným plátnom", to je z filmu cítiť, ale na druhej strane: čo chcieť za 65 miliónov, že? Ale ani to nevadí, lebo film sa mi viac páčil v dialógových pasážach než v okamihoch vizuálnych a krvavých orgií. Dosť pochybujem, že toto do sily zážitku prebije niečo z letných megapopcornov... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

THIS IS BULLSHIT!!! Je těžké kritizovat něco dutého jako halloweenská dýně. Je těžké nenechat se omámit nablýskaným povrchem, dokázat si, že hlasité výkřiky, spršky krve a čtyři zpomalené záběry během dvou minut neznamenají kvalitní film a nehodnotit tudíž čtyřmi či snad dokonce pěti hvězdičkami. Nepopírám – měl jsem to nutkání a narůstalo přímo úměrně s počtem usekaných končetin. Tím, že nakonec hodnotím třemi hvězdičkami, v žádném případě nechci dávám na odiv své rádoby intelektuálské pohoršení nad primitivní zábavou. Třístovka totiž mohla být ve své jednoduchosti podstatně zábavnější. Především, nekorektní zápletka spočívající ve střetu heterosexuálních nadlidí s dokonale vypracovanou muskulaturou a slabošských gayů ze všech koutů Asie, není hodna téměř dvou hodin. Snyder proto z thermopylské soutěsky neustále odbíhá do Sparty, kde nás nechává sledovat sítě nudně spřádající Leonidovu manželku. Jakkoliv sebejistý na vizuálním poli, příběh poutavě vyprávět nedokáže. Podobně Snyder selhává v práci s nadsázkou. Sveřepý výraz Gerarda Butlera, největšího mača, rasisty a sexisty filmového plátna (ne nadarmo mi Word jeho příjmení opravuje na Hitler), unikátního to vzorku politiky vojenského státu (ne nepodobné politice jiného současného státu), nelze brát zcela vážně. Věřím, že ani Miller při psaní komiksu nezachovával věčně vážnou tvář a s ironií, případně nějakými náznaky politické satiry, pracoval obratněji. Budeme-li se bavit čistě o formě, Bitva u Thermopyl splnila svůj účel. Avšak účel natolik zbytečný a sobě samotnému sloužící, že žízeň po historickém velkofilmu budu raději hasit Gladiátorem, z něhož Snyder bezostyšně vykrádá milostný motiv i obilné lány, typický to znak starověkého Řecka a Říma očima hollywoodských filmařů. 65% Zajímavé komentáře: Lima, Gemini, Renton, Faidra, Jordan, flanker.27, vincent, hudryhudry, agathon, curunir, Martinius ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že takovýhle typ filmů patos potřebuje, ale tohle už bylo místy opravdu příliš, überpatetické scény jak v (amerických) propagandistických snímcích. Ale vlastně je to logické, vždyť 300 je propagandistické béčko! Ahistorická komiksová agitka, která má ospravedlnit americký boj proti islámskému terorismu. Primitivnější zakódování už si ovšem tvůrci zvolit nemohli... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, kterému filmu věnuji svůj třístý komentář... a ejhle 300: Bitva u Thermopyl. Ono už sice bylo k tomuto filmu všecko řečeno, ale tak pro ty, kteří mě mají v topce: Ano, je to skvělý film, skvělý vizuál, perfektní hudba, tvůrci se vyřádili a tak dále, bla bla bla. Každopádně dávám pět hvězd, protože jsem se u toho bavil jako už dlouho ne. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Jen jediná scéna snímku (jízda na koních otevřenou krajinou) byla natočena mimo studio. (NIRO)
  • Frank Miller se s tematikou Sparťanů poprvé setkal již v dětství, kdy viděl snímek Bitva u Thermopyl (1962). Vzpomíná: “Ten film na mě hluboce zapůsobil, protože jsem si uvědomil, že hrdinové nejsou nutně jen ti, kteří na konci příběhu dostanou medaili. Mohou jimi být i ti, kdo konají to, co považují za správné a jsou ochotni přinášet nejvyšší oběti. Celý život jsem se tento příběh snažil uchopit tak, abych jej mohl srozumitelně vyprávět jiným. Podle mě je to ten nejlepší příběh, na jaký jsem kdy narazil. Když jsem konečně prorazil jako autor komiksů, řekl jsem si, že na adaptaci nastal ten nejvhodnější čas.” (duklak2)
  • 1 300 záběrů obsahuje nějaký počítačový zvláštní efekt. (imro)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama