Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 5
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 5

Recenze (653)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Lucinka: Viděla jsem Aslana. Zuzana: A proč ho nevidím já? Lucinka: Protože ho vidí jen panny... Jednička byla i přes mírnou křesťanskou agitku celkem snesitelná díky jasnýmu cílení na dětský publikum, čemuž odpovídá jednoduchej srozumitelnej děj, jasný rozdělení na dobro a zlo a v rámci nastolených pravidel i jakás takás logika. Zato druhý díl jakoby zestárl s hlavní čtveřicí a chce dospělejší příběh a nějakou tu psychologii. Jenže je to jako s Yettim Járy Cimrmana, který oproti tomu himalájskému dosahujícímu výšky desetiletého chlapce dosahuje výšky chlapce jedenáctiletého. Takže hlavní záporák má očividně v radě lidi, kteří s ním evidentně moc nepiklují, ale najednou po jeho smrti vedou bitvu proti všem těm (zoufale nevtipnejm a infantilním) pohádkovejm bytostem (myšák hrdě držící si ocas). Přitom zřetelně probleskují nějaké pokusy o psychologii, jenže v mezích tak zoufale nelogicky nalinkovaného děje je to asi jako dát osobnost jednoúčelovému toustovači (viz Červený trpaslík). BTW napadá mě, že právě motiv boje Narnie s Talmirií Adamson parodoval v prvním Shrekovi. Úhlavní čtyřka je mezi Nariany jakousi legendou a je předurčená k ochraně jejich světa proti Talmirii=lidem. Proč? Je to kdesi dáno, rozhodně nejsou vybráni krzevá velitelský schopnosti. Lucinka celej film hledá Aslana, kterej si s ní ale hraje na schovku, dokud nepotřebuje podrbat koule. Pak se v rozhodující chvíli sebere jako (doslova) deus ex machina (proč teď a ne dřív?), dvakrát zařve, jednou na stromy, podruhý na vodu, ve stylu říkanky ty jdi sem a ty jdi tam, počkejte až zavolám rozdá osudy a konec. Výsledek? Velké peníze nezajistí velký film. Zatímco jednička je celkem příjemná pohádka, dvojka je přesně tím, čím by pohádka být neměla, spojením infantility a hlouposti. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný propad od doby prvního dílu. Veškerá pohádková atmosféra, která skvěle doprovázela první díl, je nyní ta tam; a to, co dokázalo vtáhnout diváka do děje - krásná výprava a zajímavý děj - je nyní vystřídáno nudnou rutinou. Místo toho se dočkáme surových, naturalistických a barbarských bojů bez jakéhokoliv smyslu, které tvoří převážnou vatu příběhu... Kdyby byl rating PG15 - budiž, ale pokud to má fungovat jako film orientovaný na mladé publikum?! Rádobychytrácké triky s kamerou (šíp, přelety nad bojišti...) působí trapně a veškeré vizuální efekty, fantastičtí tvorové a ostatní havěť, jež je v drtivé většině případů hlavním tahákem diváků na film, je nevýrazná a kromě krásného vodního obra se úplně ztrácí v průběhu bitev. Nebýt nepatrného zlepšení hereckých výkonů hlavních tří představitelů, Bena Barnese a vynikající hudby Harryho Gregsona - Williamse, byl bych dal jednu hvězdu. Rozhodně největší filmové zklamání tohoto roku... ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Déjà Vu. Je až s podivem, že Adamson dokáže natáhnout tak jednoduchou vyprávěnku na nekřesťanských 147 minut (slovy dvě a půl hodiny) sterilního a chudokrevného balastu, ze kterého matně probleskují jen a pouze excelentní triky. Dětští herci ve svém projevu povyrostli, Adamson nikoliv - stále si vypomáhá vykradačkami nedostižného LOTRa. Bitvy OK, kreatury OK, zbytek KO. Jitřnímu poutníkovi však stále fandím - pokud ale ani Apted neuspěje, navrhuji Narnii uložit na pár let k ledu... 50% ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Nějaký pokrok k lepšímu od prvního dílu je znatelný docela rychle. Zlepšila se kamera, herci povyrostli a jsou více snesitelní, i když ta Lucinka štve pořád stejně. Přibyl docela solidní Princ Kaspian. Opět se hodně kopíruje, ale aspoň má akce lepší spád a lépe se na ni dívá. Zvířecí postavy vypadají opravdu dobře, nejvíce mě bavil rytíř myšák ;-) Celkový dojem, ale není nijak světoborný, radil bych příště znatelně snížit délku filmu, ale přidám jednu hvězdu oproti jedničce. 6/10* Doufám, že se každým dílem bude kvalita zvyšovat. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Za Narniuuu, za Aslanaaa! Tak takéto prázdne výkriky si scenáristi môžu strčiť niekam! Je síce pravda, že tvorcovia priblížili príbeh tentokrát viac dospelejšiemu divákovi, za čo im patrí pochvala, no zároveň si musia uvedomiť, že podobnými klišéovitými príhovormi v rozhodujúcich scénach filmu si reputáciu a dôveru k ďalším dielom jednoducho nezískajú. Scény bojov majú neskutočne monštruózny spád, sú originálne a napínavé. Ale stavať celú úspešnosť filmu len na nich je ozajstná trúfalosť, ktorá sa im tentokrát znova vypomstila. Ukončenie filmu potešilo, detskí herci mali na mňa tentokrát lepší vplyv, no priehľadnosť scenára, ťažkopádny rozjazd filmu a niektoré rozvláčne scény ho razom sekundy zmazali. Pokračovaniu dávam šancu len za predpokladu výmeny (hlavných vinníkov) štábu, prítomnosť Aslana je podmienkou. 65%. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (36)

  • Čeští komparzisté, kteří se účastnili natáčeli scény závěrečné bitvy u vesnice Neznabohy na Ústecku, si stěžovali na špatné hygienické podmínky. Došlo to až ke dvojité návštěvě hygienické inspekce. (ondradvori)
  • Meče vojáků krále Miraze (Sergio Castellito) byly vyrobeny z umělé hmoty vynalezené v Kanadě. Stejnou hmotou se kupříkladu lepí tepelná izolace na raketoplány. Zásah takovou zbraní je sice stejně bolestivý jako zásah duralovou replikou, avšak kvůli pojišťovně muselo být vše, co přišlo do kontaktu s herci, z plastu. (Czernozub)
  • Evropská premiéra se odehrála 17. června 2008 v Praze. (Larrysbride)

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama