Reklama

Reklama

Moudrý japonský soudce Ooka (M. Donutil) dokáže svým důvtipem přijít na kloub i tomu nejsložitějšímu případu a spravedlivě tak rozsoudit každý spor. Vždy vyslechne obě strany – obchodníky, otroky i starosty, aby potom položil správně všechny otázky, občas použil i nějaký ten chyták a díky tomu mu nikdy neutekl žádný podvodník... Vynalézavý soudce Ooka Tadasuke byl skutečnou historickou postavou, žil na přelomu 17. a 18. století. Svým smyslem pro spravedlnost a pro svůj důvtip si získal srdce prostých Japonců. Jeho příběhy se vyprávějí a mají svou platnost a poučení dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Moudrá, netradiční pohádka o spravedlivém japonském soudci a jeho důvtipných metodách a rozsudcích, oděná do skromných ale dostačující kulis a výpravy, i když některé masky očividně padly hercům hůře. Inscenaci připravilo brněnské studio, tudíž je k vidění poměrně dost herců například ze seriálu Četnické humoresky. Nejvíc mne pobavila věta pronesená Miroslavem Donutilem, která by správně byla napsána jinak než ji uvedu já, ale v tom je ta podstata: "...o panaki se nestarej..." :)) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Česká orientální studiovka ze série podobných. V téhle se Donutil Ooka s falešnou pleší prezentuje coby soudce rafinovaný jak cukr a chytrý tak, že by mohl chytat myši do ruky. Ukázka toho, že pohádka nepotřebuje velkou výpravu, aby děti zaujala, a že děti nejsou blbci, aby se na ně muselo mluvit v holých větách a všechno jim předžvýkat, aby to pozřely a strávily. Ani slovem tedy nezmíním to, že soudce sám vznesl obvinění, poslal obviněné do vazby a následně bez dalšího, jako třeba bez procesu, vynesl rozsudek. Děkuji uživateli flanker.27, že mi tenhle kousek dětské nostalgie připomněl. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z unikátního středověkého japonského prostředí zpracovaná a natočená brněnským televizním studiem. Poutavá pohádka vypráví o nově příchozím soudci Ookovi, jenž na sebe brzy upozorní svou neúplatností a svým citlivým přístupem k zákonům a spravedlivými a netradičními rozsudky rozličných sporů. Moudrého soudce ztvárnil M. Donutil a ve vedlejších rolích můžeme zhlédnout mnoho známých tváří brněnských herců. Soudního zapisovatele představoval J. Dulava, druhého soudce J. Kuneš, nejmocnějšího muže v kraji pana Ki si zahrál P. Kunert a v menších rolích zlodějíčků, kapsářů a osob spoléhajících na spravedlivý a příznivý rozsudek se objevili M. Suchánek, S. Zindulka, L. Baselides či J. Tomek. Výprava, kulisy a kostýmy jsou na obvyklé, jednoduché televizní úrovni, avšak kouzlo této mimořádně povedené a oblíbené pohádky tkví v originálním orientálním prostředí a šalamounských rozhodnutích titulní postavy, jenž si díky neustálému povyku v soudní síni ani nemohla v klidu náležitě vychutnat svůj oblíbený nápoj. Hodinová pohádka E. Sokolovského neztratila nic ze svého půvabu ani po letech a právem patří k nejlepším a nejzajímavějším dílům své kategorie. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Ač se děj odehrává v Japonsku, pohádka je ve skutečnosti přímo očividně inspirovaná knihami o Soudci Ti. Toho jsem v době prvního shlédnutí neznala. Jaká byla ovšem pak moje radost, když jsem van Gulikovy knížky objevila! Moc hezky zpracovaná pohádka, jejíž tempo doopravdy přebírá cosi z tradiční konfuciánské poklidnosti a vyrovnanosti. Miroslav Donutil ve velice příjemné roli moudrého umírněného člověka. Škoda, že většinou mívá smůlu na ztřeštěnce nebo křiváky. ()

Luk80 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z trojíce Tv pohádek na téma - moudrý a spravedlivý soudce. Svědectví čarovného zvonu a Soudce a drahokam jsou další dva skvělé příběhy. Soudce OoKA ovšem jasně kraluje ! Miluji ty vznešené dialogy a dvoření se mocnému pánovi.OoKA byl lstivý jako liška a vždy si náramně poradil. Uvidíme jak si soudce Oooka poradí - Jistě si poradí pane, jistě si porádí ! Řekni mi Sakamuro, je ještě v řece Tagavě tolik ryb ? Spusta ryb pane, spousta.....Goro ? A kam ti mám vlastně ty peníze poslat ? Do čajovny u Sakury, každý mě tam zná :-) No a teď si dám už konečně šálek čaje. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno