Reklama

Reklama

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) kdysi býval nejlepším odstřelovačem americké armády. Po osudové události a zklamání však zmizel beze stopy. Vládní agenti ho po rozsáhlém pátrání objeví v horské chatě a přesvědčí ho, aby se vrátil do služby a pomohl jim překazit plánovaný atentát na prezidenta Spojených států. Zatímco se Swagger připravuje na misi, zjistí, že byl zrazen a chycen do pasti. Pronásledují ho tajné služby z celé země. Zraněný a osamělý musí dopadnout strůjce zákeřného spiknutí dřív, než bude pozdě. Swagger zosnuje plán pomsty, jehož důsledky pocítí nejvlivnější a nejzkorumpovanější vůdci svobodného světa. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (680)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ale no taak, děti. Nečekali jste snad od tohoto filmu bůhvíjakou originalitu, že ne. Originální by byl, kdyby se odehrával celý děj na jiné planetě, kdy by na přesnost zásahu ze dvou kilometrů měly vliv taky složení, hustota a prašnost atmosféry a ne jen nějaká přihlouplá vzdálenost, rychlost cíle a rychlost a směr větru. Jo, a taky kvalita zbraně a střelce, of course. Takže co tady máme: vysloužilý voják, zrádci v řadách armády, zrádci v řadách zákonodárců, krásná vdova (nezadaná, jak jinak), poctivý dosud nezkorumpovaný agent FBI (v realitě stejně vzácný, jako yeti), ministr svázaný pravomocemi, zbrojní arsenál všeho druhu, scenérie od Afriky přes velkoměsta a lesy až po zasněžené velehory, pár efektních výbuchů, pár efektních akčních přestřelek, přiměřená porce napětí. Originalita? Ne, zde ji nenajdete. Ale jinak se i u takto vykradačského filmu člověk může celkem na dvě hodiny zabavit, pokud tedy nestuduje již předem příliš horlivě jména tvůrců a jejich filmografie. Btw. Wahlberg - před pár dny jsem jej "sepsul" za Fightera, v roli Swaggera se mi ale líbil, ta byla ušitá jemu na tělo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Commando meets Bourne. Až na to, že to nenatočil Greengrass. Ale to je napokon dobre, pretože Anton Fuka ide tvrdo cestou oldschoolového snímania (zhruba prvá polovica 90. rokov). Vidieť dnes akčný film s plynulými, panoramatickými zábermi a bez epilepticky sa trasúcej kamery, to je nesmierne osviežujúce. Rovnako príjemné mi z akéhosi dôvodu (možno nostalgia za zlatými časmi žánru) prišli všetky tie ťažkotonážne klišé ("vojak, ktorý ukáže spolubojovníkovi fotku svojej priateľky, v nasledujúcej scéne zomrie"). Celkovo je to blbučké, zúfalo predvídateľné a žiadny z hercov sa nevymaní z šedého priemeru, ale... Súčasnému akčnému filmu, ktorý tak nekompromisne ide R-kovou cestou a je v ňom viac vybuchujúcich hláv než v Úsvite mŕtvych, proste nemôžem udeliť nižšie hodnotenie ako 7/10. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Fugua rozhodně není loser (viz. KevSpa), pokud se chopí solidního scenáře, dokáže ho přetavit ve velmi koukatelnou záležitost (Training Day), jeho smůlou bohužel je, že se zaobírá výpotky takových týpků, jako je Jonathan Lemkin, To je vůbec zvláštní postava filmového byznysu. Na jedné straně dokáže stvořit takovou znamenitost, jakým byl Hackfordův ´Ďáblův advokát´, a hned vzápětí se ztrapní příšerností typu ´Rudá planeta´, kde si nejste jisti, jestli to, co vidíte, opravdu pan scenárista myslí vážně. U ´Odstřelovače´ máte při mnoha dialozích a několika nechtěně absurdních situací ten samý pocit. Potom nepomůže ani skvělý Wahlberg, který se pro drsňácké role snad narodil, ani Fugua, který v akčních scénách prokazuje své řemeslné kvality. Minimálně závěrečné "dostaveníčko" sniperů v zasněžených horách určitě stojí za pozornost. Pokud vám nevadí okoukané klišé a nablblé dialogy, přihoďte si do celkového hodnocení hvězdiček jak je libo. ....PS: Ale Antoine, téměř dvacetisekundový zpomalený záběr na Markovu macho chůzi opravdu NENÍ cool :o)) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhý. Já vím, řikám to pořád, ale jen protože je to pravda. Třeba tady bych uplně vyhodil postavu toho FBI agenta, byla naprosto zbytečná a jediný světlý a ospravedlnitelný chvíle jeho existence byly, když si povídal s Rhonou Mitrou (která by tam bez něj nebyla). Když je na scéně Wahlberg, tak je to hustý. Jeho hrdina je sniper s asi největším bodycountem na světě a do impozantního skóre si v průběhu filmu přidá i dva vrtulníky, prostě frajer. Jeho holka je hezká, slizoun s co jí má jako rukojmí je slizkej, Danny Glover válí atd. atd. Nekompromisní finále mi hodně zvedlo náladu, už jsem myslel že zlo z toho vyvázne a to se u těhle filmů nepromíjí. ()

Niles 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ani trochu nenudí, stále sa v ňom niečo deje a najlepšie je, že dej nie je veľmi predvídateľný. Snaží sa tiež ukázať, aká je Amerika slobodná krajina a akí zlí ľudia, ktorým ide len o vlastný prospech sú na jej čele. Mark Wahlberg sa do takýchto akčných filmov veľmi hodí, páčila sa mi záverečná scéna jeho pomsty. Ale celkovo, všetky akčné scény boli veľmi dobre spracované. Samozrejme nejaké chyby sa nájdu, ale nič čo by mi výraznejšie prekážalo. Okrem toho obdivujem schopnosti ostreľovačov, takže 5*. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (40)

  • Bob (Mark Wahlberg) ve filmu používá pušku M40A3 ráže 7.62x51mm NATO. Dále také Cheyenne Tactical M200 Intervention ráže .408 CheyTac. (Velorahex)
  • Ve 20. minutě je možné při pohledu na prezidentskou kolonu jedoucí po mostě vidět, že kolona se pohybuje v levé části silnice. Hned v dalším záběru jsou však vozidla uprostřed. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama