Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $5,490,423Tržby Celosvetovo $7,177,143Tržby za predaj DVD v USA $24,878,776 //počet predaných kusov 1,403,236║ Režisér Werner Herzog natočil malý komorný príbeh z obdobia Vietnamskej vojny, kde vystihuje napäté vzťahy na území zajateckého tábora medzi Američanmi a väzniteľmi Vietnamcami. V tomto príbehu podľa skutočných udalostí podrobne vykreslí čím všetkým musel prejsť zajatý pilot Dieter Dengler. Herzog podáva príbeh sebe vlastným spôsobom, takže ako je u neho zvykom nedáva si servítky pred ústa a všetku tú nechutnú krutosť čo zažívajú väzni podáva v tom najbrutálnejšom možnom prevedení. Samozrejme že z jeho strany nejde o žiadne lubovanie si v nechutných scénach ale skôr o čo najreálnejšie podanie vtedajších udalostí. Aj keď Herzogov filmársky štýl nie je zrovna z tých pútavejších či vizuálne uhladených, dokáže témou a hlavne dobrým hereckým prejavom zúčastnených na čele s výborným Christianom Bale upútať a postupne si k divákovi nájsť cestu. Veľkou výhodou pre tento film je obsadenie herca ako je Christian Bale, lebo práve on je tip herca, čo nepozná prekážky a tento príbeh vďaka zanietenému výkonu povyšuje na silný zážitok s emociálnym záverom. Niekedy je až neskutočné, čo Bale predvádza a kam až zachádza, lebo viditeľne schudnúť nie je pre neho žiadny problém, to už nám predviedol v bravúrnom Mechanikovi ale nechať sa po zemi ťahať býkom, chytať jedovatého hada s pokusom o konzumáciu, či pojedať nechutnosti z taniera pri ktorých sa každému obracia žalúdok, tu už chce teda riadnu guráž. Človek sa až sám seba pýta, kam ešte dokáže tento herec zájsť? /90%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej budem mŕtvy vonku, než by som mal zhniť tu.“ V porovnaní s priemernou produkciou, akú bežne vídame v TV alebo kine, je to predsa len určite niekde úplne inde. Myslel som, že takéto filmy sa dnes už nerobia. To by ale nesmel stále žiť fantastický Werner Herzog. Keď som TEMNÝ ÚSVIT videl, spomenul som si na slávne vojnové/zajatecké/džungľové eposy z dávnych dôb, ako boli MOTÝLIK a MOST CEZ RIEKU KWAI. Bohužiaľ, Christian Bale nie je Guinness ani McQueen. Ďalej ma nezaujala dĺžka dvoch hodín, najmä v prvej polovici mi džungľa pripadala štúdiová (a zajatecká časť ma nebavila). Až v druhej polovici som si spomenul na Herzogov pradávny epos AGUIRRE, HNEV BOŽÍ. Ak neviete, čoho všetkého je Herzog schopný, asi vás TEMNÝ ÚSVIT strhne a opakujem, že sa to nepodobá na nič, čo dnes bežne vídame v kinách a vlastne sa dosť čudujem, že mu taký „nepáčivý“ film niekto vôbec schválil. Takže určite palec dole. Osobne ale viem, kto je Herzog a aké filmy vtedy robil. V TEMNOM ÚSVITE mi chýba jeho šialenstvo, teror a strach, ktorý šíril medzi namyslenými hercami a rozmaznaným štábom. Chýba mi to neuchopiteľné bláznovstvo, kedy nakrúcal v smrteľne nebezpečnom Peru a hercom, ktorí chceli uprostred nakrúcania odísť, sa vyhrážal zastrelením (legálne držanou pištoľou, ktorú mal so sebou). TO mi v TEMNOM ÚSVITE chýba. Kedysi by Kinského prinútil hada zjesť naozaj. Teraz Bale žuje gumovú atrapu (ešte tých červov mu verím, že TEORETICKY mohli byť skutoční, ale had nie, kdeže, ani omylom). Ale áno. Stále je to Herzog... Trocha. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky podaný snímek, který ve vás nechá velký dojem. V zajateckém táboře vidíme krutost stráží a vůbec celkově příšerné životní podmínky. Jediný Bale si ve filmu udržuje osobitý nadhled a humor. Nicméně je to film, který si můžete pouštět víckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Mistrovsky zvládnuté řemeslo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Lidi doma nemaj páru co je džungle…. Již v úvodu je jasný, že TADY se moc neutrácelo. Trocha války a jdeme do džungle. Tam sledujeme takové ,,komorní“ drama ze zajetí s výborným zvukem (DTS), kterému na autentičnosti přidává mučení a utrpení. Když sleduji, jak se mi Ch.Bale ,,mění“ před očima, smekám před jeho hereckým odhodláním a je mi jasné, že Dieter Dengler musel být neobyčejně silný člověk. A právě uvedené důvody mohou být postačující k zasunutí ,,kolečka“ do mechaniky. Alespoň si rozšíříme (nejen) historické obzory. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nekonvenční podívaná s klasicky stavěným příběhem o grupě patriotů vězněných v srdci vietnamské džungle skupinkou pološílených vojáků Vietkongu. Charkatery jsou velmi hutné a jejich provázanost je pro příběh klíčová. Herecky výborné a atmosféra vietnamské divočiny je strhující. Poetika jde překvapivě stranou a namísto toho nastupuje zajímavě koncipované realistično s lehce psychologickým přesahem (psychické problémy ve skupině, blouznění). Neakční, přesto poměrně hypnotické a velmi dobře koukatelné. Zamrzí otřesně natočená havárie letadla a dost nepřehledná akce, kde je vidět, že tohle nebude silná stránka režiséra. Jinak ale kvalitní a nadprůměrná jednohubka která přesně splňuje těch nadstandartních 75%. Vzhledem k předlouhé stopáži a mé trochu vyšší chuti po akci zaokrouhluji dolů. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • V skutočnom živote hovoril Dengler anglicky s ťažkým nemeckým prízvukom, ktorý v Baleovom zobrazení takmer vôbec nebadať. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama