Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

juta 

všechny recenze uživatele

Z Billyho chtěl táta mít boxera, jenomže box mu moc nešel. Billy náhodou zavítal na hodinu baletu a nějakým způsobem ho to oslovilo natolik, že to chtěl zkusit, i když věděl, že společnost ho tímto krokem bude odsuzovat. On se ale nedal a šel do toho, i když se to zpočátku snažil skrývat, nakonec se to provalilo a měl co dočinění hlavně se svým otcem... jak to pokračuje se podívejte sami, nebudete litovat. Je to opravdu milý a pěkný film plný strastí a odhodlání. I když vám život hází klacky pod nohy, tak svou pílí a vytrvalostí můžete dosáhnout velkých věcí, jako Billy Elliot. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

FIlm, který toho v sobě má opravdu hodně - přesvědčivou sociální sondu, přesvědčivé osobní i rodinné drama, a überpřesvědčivé bojovné hledání si své vlastní cesty a životního štěstí, ať už je to cokoliv. Gary Lewis mě totálně dostal, a o Jamie Bellovi se toho už napsalo tolik, že by bylo zbytečné to rozšiřovat. Nemůžu ale nevzpomenout, jak se mi zatajil dech při scéně s roztrženým polštářem a bouřením nečekaně něžných hormonů. Daldry je zkrátka schopný režisér (Předčítač u mě dojel na scénář;)), a jeho vyprávění o hledání světla, prodchnuté nábožnou úctou k tanci, hudbě a kultuře vůbec - jen si vzpomeňte na otcovo ohromení velikostí a nádherou Londýna; takhle nějak si představuju úžas barokního nevolníka v kostele - proniká divákovi do duše. Navíc k tomu režisér chytře přidává správně svébytné postavičky jako jsou babička i samotná paní Wilkinsonová a vplétá do své hry odlehčení v podobě humoru, ale také hudby. Kruh se uzavírá, a není to kruh ledajaký, ale vysoustružený s devadesáti procenty dokonalosti. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Už když jsem si přečetl, že snímek režíruje Stephen Daldry, tak jsem čekal neobyčejný filmový zážitek, kterého se mi také dostalo! Příběh o chlapci, který se místo otcem prosazovaného boxu, rozhodne pro balet, je natočen skvěle. Ani nevím, proč nedávám pět hvězdiček, ale zkrátka mi v tom filmu něco k dokonalosti chybělo. I přesto se ale jedná o film, který sice nemusí každému sednout, ale který rozhodně stojí za zkouknutí :).......... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vůči mým někdejším očekáváním diametrálně odlišný film. Navzdory tomu se všechny mé předpoklady přetavily v upřímné nadšení a dojetí, ač má film do tuctové hořkosladkosti na míle daleko. V hlavní roli dětská upřímnost, strach, nerozhodnost, radost z vlastních světů; vlastní nostalgické vzpomínky na dětství jsou pak v ceně. Billy Elliot jako vzpurný, neklidným rodinným zázemím sevřený chlapec je jednoduše nádherná role. Chápal jsem ho, fandil jsem mu.Za stěžejní bod se dá označit scéna, v níž Billy svým tanečním řáděním před strnulým otcem vyjadřuje vlastní touhy a cupuje na kusy veškeré normativní předsudky; líbilo se mi i prolínání Billyho příběhu se stávkou horníků, do které jsou pro změnu zapleteni právě jeho otec a bratr. V nejednom momentě to slouží k moc pěkné symbolice. Ocenit je třeba i akčnější, svižnou hudbou podkreslené momenty (on vůbec celý film byl mnohem akčnější, než jsem čekal), ve kterých si většinou Billy vybíjí vztek (jak jinak, než tancem, třeba i na WC s přídavkem v podobě vykopnutí dveří:). Velmi dobré herecké výkony všech. Místo přeslazeného dramatu jsem dostal velmi příjemný, energický a zábavný snímek, který rád vyjadřuje emoce pohybem. Vytkl bych mu snad jen mírně natahovaný konec, ale absolutní hodnocení už nesnížím. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Rozbřečela jsem se při jedné scéně...Víte která to byla? Ta jak se táta vrátí zpátky do dolu a sám sbotuje stávku. Víc se mi líbí druhá polovina filmu. Navíc film obsahuje prvky, které se mi ve filmu nelíbí. (to šílené tančení na záchode ve stěně mě prostě nebere, i když to má vyjadřovat Billyho pocity) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)
  • Muzikálová verze filmu, která si vysloužila mnoho nominací a ocenění, vyšla na 5,5 milionu liber, o 3 miliony liber více než film. (HellFire)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)

Reklama

Reklama