Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (212)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticka road movie napriec USA, predloha pochadza od Dzeka Kerouaka, ktoreho tusim uznaval isty Jim Morrison, frontman Dveri Vnimania, odborne The Doors. Hodne ma do seba odmietanie dobovych konvencii a uzivanie si jazdy. Proste opat nieco pre mna ako artoveho hnedopicha, ktory myluje art /ale nesmie to byt Hiroshima Ma Laska ani Loni v Marienbadu/ : 77 % ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

On the Road je zvláštní film. Nemůžu říct, že by se mi nějak extra líbil, že by mi jeho postavy byly sympatické nebo že bych byl nějak potěšený délkou přes dvě hodiny, ale NĚCO mě po skončení přinutilo si tento film ponechat s tím, že mu musím dát ještě jednu šanci za pár let. Mezitím zkusím načíst knížku, podle které je film natočen, třeba až pak pochopím, proč jsem o tom filmu přemýšlel ještě několik dní potom, co jsem jej viděl. 60 %. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jako film sám o sobě je to celkem dobré, jako knižní adaptace mizerné. Na knížku zapomeňte, děj filmu sice tak nějak rámcově sedí, ale energii má hodně jinou. Kerouacův Dean, jak ho popsal ve svém benzedrinovém rauši, je hyperaktivní cvok, šílený beatnický šaman posedlý a zdrogovaný životem, který ze sebe chrlí větu za větou, mluví o několika věcech najednou, plánuje několik věcí najednou, dělá několik věcí najednou, má několikrát denně sex, často i s několika ženskými... zkrátka je to živelná "múza", která přiměla Kerouaca ke psaní. Ale filmový Dean je někdo úplně jiný. Jinak se ale na film dá celkem koukat, stopování, divoké večírky, extatické a bláznivé rozhovory, bopová hudba... ale proti knize slabota, žádnou existenciální sílu a hloubku jsem z něho necítil. Překvapil (svou účastí) Mortensen jako Starouš Bull, unylá Stewart jako Marylou nijak neoslnila, v roli postaršího buzíka se zajímavě mihne Buscemi. Coby (dříve) náruživý čtenář beatnické literatury jsem zklamaný, jako filmový divák obstojně spokojený. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, ale na tenhle film mě nalákalo hlavně herecké obsazení. Garrett Hedlund a Kristen Stewart. Něco podobného jsem čekala, takže mě to ani moc nepřekvapilo, ale zároveň ani něják zásadně neohromilo. Co mě ale na celém filmu iritovalo snad ze všeho nejvíc byla ta délka. Nevadilo by mi to zkrátit třeba i o hodinu, některé scény mi tam přišli zbytečné, nebo zdlouhavé. Tohle určitě není film pro každého. 3* ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetla a to je určitě právě v tomhle případě mojí velkou chybou, protože pak bych nemusela být svým způsobem zklamaná těmi sterotypními sekvencemi, cesta - drogy - sex - atd., stále dokola jen s menšími obměnami. Zkrácená verze by tomu možná neuškodila. Ale já tu knihu nečetla a tak jsem se stala nezávislým divákem Salova vyprávění hlavně o Deanovi a o jeho sebedestruktivním způsobu života. Člověk, kterého musíte v jednu chvíli milovat, abyste ho vzápětí neseřezali jak malýho fracka. Garetta znám už i z jiných filmů, ale tady byl naprosto vynikající a finální část této road movie na mě asi zapůsobila nejvíc. Kristen Stewart jako Marylou neměla chybu, ale co mně docela dost mrzelo, že Kirsten Dunst, kterou mám moc ráda se dostalo minimálně prostoru. Takže za mě by to byl normálně průměr, ale za Garetta Hedlunga tu jednu hvězdu určitě přihodím. 75% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Naprostá většina postav je inspirována skutečnými lidmi. Postava Sala Paradise (Sam Riley) je sám autor Jack Kerouac, Dean Moriarty (Garrett Hedlund) je beatnický spisovatel Neal Cassady. Významnými beatníky jsou další postavy Allen Ginsberg (Tom Sturridge) jako Carlo Marx a William Burroughs (Viggo Mortensen) jako Bull Lee. Další postavy jsou také psány podle skutečných osob, které ovšem příliš nezasáhly do beatnického hnutí. (Moena)
  • Ve scéně, kdy hrdiny zastaví policista a nechá je vystoupit z auta, vyslýchá Marylou (Kristen Stewart). Když poté policista odchází k autu, Marylou jemně postrčí k ostatním výtečníkům, Marylou však během prostřihu překoná vzdálenost od kufru auta až ke dveřím a ještě se stihne otočit čelem k policistovi, od kterého přišla. (dandislav1991)
  • Sal Paradise (Sam Riley) má doma na zdi za svým psacím strojem pověšenou malou podobenku Arthura Rimbauda, francouzského prokletého básníka, který měl velice intimní vztah se svým nejlepším přítelem. (Moena)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama