Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se zcela bez mučení, že celá beatnická generace existuje na jiné planetě, než na které existuji já. Ale dejme tomu, že jsem si chtěla rozšířit obzor a nepohrdla jsem Kirsten Dunst sehrávající svou roli v letech 1947 a 1948. Sladká, božská, jemná, s dokonalým hvězdným úsměvem, taková je její zdejší Camille na počátku. Báječná, když tančí a zpívá I've Got The World On A String Elly Fitzgerald. V druhé půli příběhu pak velmi zlomená a přesto neuvěřitelně silná osobnost. Zkrátka k pomilování. A je velmi zajímavé, že takovou šanci dostaly i její další spoluhráčky v menších či větších rolích - ať už Kristen Stewart nebo Amy Adams. Radost byla pohledět na roličku Stevea Buscemiho a dejme tomu Vigga Mortensena, jen to hlavní téma a hlavní tváře se nám poněkud vytratili vlivem silného rámce. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha společně s hereckým obsazením vytvořila neuvěřitelně nadějný potenciál pro zachycení nereálně reálného života nevýrazného pisálka. A jak dokonale mohla tato kombinace vypadat ve snech, tak dokonale byla promarněna. Napálená stopáž s táhnoucími se záběry navozuje atmosféru sice retro-podmaňující, na straně druhé i ale až k uzoufání pomalou a stagnující. Význam protagonistů se střídá jak současné módní trendy a bez znalosti knižního veledíla se nezasvěcený divák může v ději mírně ztrácet. Jak ve smyslu na které postavy se zaměřit, tak i v příběhu samotném, který se scenáristicky nevydařil a zamotává se do nepřehledné smyčky. Což o to, že ta smyčka je plná komických excesů, o těžkých životních ranách a drogové jízdě obecně, když je to po půl hodině stále jedno a to samé dokola. Je mi tedy tak trochu líto především dua Amy & Viggo, jejichž role mi v tomto snímku připadají vyloženě zbytečné. Spontánně tedy zklamání a palec dolů, s odstupem času se ale dojem nevytratil tak rychle, jak bych očekával, takže vyloženě tragédii Salles nevytvořil *smířlivé gesto*. Nejlepší soundtrack z filmu: Main Theme. 60 % ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem myslela, že už to nevydržim. Některé pasáže jsou prostě taaaak moc natahované, že se to zdálo až nekonečné. Problém byl možná v tom, že jsem nečetla knihu, takže jsem měla místy perné chvilky udržet krok s rychlými a celkem se opakujícími "zvraty" v příběhu. Pro člověka, který knihu četl musí být tenhle film mnohem hodnotnější- protože po filmařské stránce nejde snad nic vytknout- kromě už zmiňovaného natahování všeho. Rozdílné povahy a vztahy- to je asi to hlavní co se tady řeší a to skvěle nadčasově a propracovaně. To co bylo asi nejlepší - bylo částečné Salovo vyprávění a herecké výkony- ty především. Garrett...Garrett...a Kristen - oba ukázali že jsou skvělí - zatímco u něj to je dalo by se říci "klasické", Kristen mi opět napravila můj dojem z ní - který vždy značně klesne, když se kouknu na další díl Stmívání. Napadlo mě, že by nebyl špatný nápad film rozdělit do dvou částí...Nicméně, teď mám v plánu si přečíst knihu a pak se třeba vrátit k tomuhle filmu a případně upravit hodnocení. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Kniha je jeden velký bordel a film tuhle formuli úspěšně dodržuje. Cestujeme tam a zpátky bez ladu a skladu a tu a tam se někde zastavíme, abychom přemýšleli nad smyslem bytí. Samu mě překvapilo, jak blízko má atmosféra k té knižní. Scény, které kniha popisovala jako depresivní, strhující, melancholické, příjemné, film vykresluje úplně stejně. Dean je v knize za zjevení a rebela, který se neumí usadit. Hedlund ho vystihnul do puntíku. Riley je jako Sal uhrančivý. Oproti Deanovi nenápadný pisálek, který je ale srdcem příběhu. Hlavní trio kazí jen Kristen Stewart svým křečovitým výrazem. Snesitelné scény jsou jen ty, kde nemluví. Zvlášť musím pochválit posledních deset minut, které mě dostaly víc než samotný závěr v knize. Tomu filmu prakticky chybí jen větší odvaha víc prostříhat děj a dát mu nějakou vlastní vizi. Takhle je to sice velmi důvěrná adaptace knihy, ale sám o sobě film až tak neobstojí. ()

Lamprea 

všechny recenze uživatele

No, nebylo to úplně podle mých představ,něco mi tam trochu chybělo, mohlo to být víc rozjařený, bláznivý prostě Beatnický, ale na druhou stranu sem se ani chvíli nenudil a mám ten příběh tak rád, že tomu prostě nemůžu dát nižší hodnocení. ______ I think of Dean Moriarty ______ PS: Jdu si ubalit cigáro bez filtru :) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)
  • Nakrúcanie filmu začalo v roku 2010 v Montreale v Kanade. Postupne sa presúvalo do Quebecu, Calgary, Mexika, Arizony, Louisiany, Kalifornie, Argentíny a Čile. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama