Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Jasně, předloha by se neměla prej moc srovnávat s adaptací, ale tady si nemůžu prostě pomoct. Knížka je výpravná, přirozená, vystupují v ní pestré a zajímavé postavy, které jsou dokonale vykresleny a zápletka se odehrává na politicko-historickém pozadí, které dává celé detektivce ráz uvěřitelnosti. Zkrátka lidé kolem řeší své záležitosti a pátrání po vrahovi berou jen jako okrajovou věc. Také jsou tu úžasně vykresleny hrady, atmosféra divokých lesů a rušné centrum středověké Prahy, hodně se tu cestuje, politikaří, pletichaří a diplomaticky vyjednává. Zločin na Zlenicích hradě je prostě skvělá knížka. Bohužel na televizní adaptaci je vidět, že vznikala za velmi nízkého rozpočtu, odehárává se téměř výhradně v interiérech a vše je zde odvyprávěno jako z rychlíku. Je to jako kdyby vám někdo nahonem u piva převyprávěl obsah knihy a co zapomněl, to si domyslel. Jestliže má tady tahle docela zpackaná televizní verze tak vysoké hodnocení, nechci ani pomyslet, kolik procent by dostala výpravná a daleko propracovanější adaptace filmová. ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jenom si preji miti na verejnopravne ceske televizi vice detektivnich pribehu ze stredoveku jako je tento. Konecne i ja mohu rici , ze jsem cetl knihu, ktera je spojena s filmem,nemohu vsak rici byla-li drive kniha ci film.Kazdopadne jednalo se o edici vychazejici za komunistu tzv. KOD - knihy odvahy a dobrodruzstvi ,knihy byly vyvedeny jakoby s tremi pruhy na hrbetu a byly ruznobarevne,Zlocin na Zlenicich byl svetle cerveny, skoro az ruzovy. Nazev byl Zločin na Zlenicích hradě leta pane 1318, ale s rokem si nejsem jisty,mel by vsak byt stejny jako je uvedeny v textu ditributora. Jsem rad ,ze toto bylo natoceno.Rezie se ujala znama reziserka pohadkovych pribehu Vera Jordanova, ktera mimo jine pohadky natocila i tyto : Balonova pohadka (1987), Carovne prstynky (1978), Demantovy dest (1989), Hvezdopravcuv dar (1994), Chán Sulejmán a víla Fatmé (1985), Jak se Kuba stal mlynarem (1996), Jak se stal švec Dratvicka tchánem pana krále (2004), Jakub a Modrinka (1996), Jak vylecit Jezibabu (1997), Kmotri z blat (1983), Kouzelny sip (1997), Kralovna bludicek (1981), Krkonosske pohadky (1974), O buchtach a milovani (1986), O chamtivem strasidle (1985), O Johance s dlouhymi vlasy (1998), O komtesce a zbojnikovi (1988), O kumburske Meluzine (1994), O Nesytovi (1994), Princ Chocholous (1974), Svata noc (1972) ci pohadka Svec z konce sveta (1986). ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Tým, ktorí to nevideli a nemajú nič proti dobrým detektívkam, Zločin na Zlenicích hradě možno len odporučiť. Na knihu to ale rozhodne nemá a nebudem zapierať, že ja by som zo samotného filmu poriadne nepochopil, o čo napokon šlo. A do pamäti by sa mi to dielko nepochybne taktiež hlbšie nevrylo. Historické kulisy sú tu dosť naivné, herecké prejavy ak nie priemerné, tak aspoň československy televízne. Na druhej strane, tí herci v čiernobielej podobe mali predsa len istú charizmu. A na tváričku akejsi pani Karly Chadimovej sa tu taktiež nepozeralo zle. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Historická detektivka, která se od tehdejší běžné televizní produkce lišila jen zasazením do středověku a příslušnými kostýmy a kulisami. Dialogy však byly spíš současné a stejně tak divadelní herectví sice vesměs známých herců, kteří však odvedli jen průměrné výkony. Tato inscenace ničím výjimečným neuchvátí, ale ani neurazí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)
  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama