Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

bartias 

všechny recenze uživatele

Na konci 70. let se George Lucas - režisér nechal inspirovat leteckými souboji druhé světové války ve velkolepém finále prvního filmu ze ságy Star Wars. O několik desetiletí později je George Lucas - producent podepsaný pod filmem o prvních černošských letcích z Tuskegee. Kruh se uzavřel. Škoda, že tak melodramatickým způsobem. Scény na zemi jsou sbírkou více nebo (většinou) méně příjemných klišé a z příšerných dialogů vlastně až mrazí. Letecké souboje jsou ale jasná esa. Parádně natočené šarvátky ve vzduchu jsou technickým skvostem a zůstávají nejblíže tomu, co by se dalo nazvat Lucasovým návratem k X-Wingům. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V dobách, než se negři stali Afroameričany a vydobyli si svou společenskou prestiž pod koši a na tartanu, neměli zrovna na bavlně ustláno! Kromě Johna Browna se s nimi nikdo nechtěl kamarádit a ti zasraní, bílí rasisti dokonce odmítali pustit jednotku létajících briket, aby nakopala prdel Luftwaffe! Naštěstí se objevil slizký prdeláč Cuba, pěkně jim to zatrh, a tak nám podle Jiřího Lukáše svými červenými ocasy málem vyhráli druhou světovou a kdyby jim někde u Drážďan nedošlo palivo, nemusel Hitler ani plýtvat kyanidem. Úplně to vypadalo, že jen díky nim teď máme Willa Smithe a v Lakers nemusejí vypískávat bandu Litevců s hormonální poruchou a Jirku Zídka, protože neumějí skákat. Dvojka se prý bude jmenovat Červené ocasy 2: M.L. King vrací úder. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě byly Red Tails už dlouho před uvedením velkou očekávanou lahůdkou z prostředí letecké války v Evropě za druhé světové války v podání 332. stíhací letky složené z vojáků černé pleti. Ano, jeden takový film už byl natočen, byli to Letci z Tuskegee. Nicméně co by to bylo za válečný film, kdyby tam nebyly bojové scény. A v Letcích jich moc nebylo. Zato Red Tails jsou jimi přeplnění. Od Letců se zabývají výhradně až bojovému nasazení v Itálii. A bojové scény jsou vskutku rozmanité. Např. nálet na vojenský vlak, operace Shingle, nálet na německé letiště nebo bitevní křižník (i když tady se to s realitou trochu rozchází), obrana bombardérů a nakonec i souboje s proudovými letouny Me 262. A i když to místami vypadalo digitálně, rozhodně právě tyto bitvy jsou nejlepší na celém filmu, to ony jsou tahounem a pokud se to někomu nelíbí, budiš, ale ať si uvědomí, že v dnešní době by bylo nemožné sehnat všechny ty typy letadel. Vypadá to digitálně, ale co je důležitější, drží se to skutečnosti a technické autentičnosti. Jinak nechybí vsuvky ukazující život na letišti, rozepře s bílými vojáky, politické taškařice, jedna láska a dokonce i dojemné scény. A to vše dělá z Red Tails výborný válečný příběh, který musí potěšit většinu válečných nadšenců. A všechny tyto puzzle vypadají ve výsledku lépe než zmiňovaní Letci. 90%. Viděno v blu-ray, který vše vykresluje ještě v lepších barvách. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tuna klišé, nezajímavých postav a ještě nudnějších hereckých výkonů (Cuba Gooding Jr. tady celý film jen žužlá fajfku) okolo kterých občas prolétne nějaké to hezké letadélko. Scénár už nudnější a předvídatelnější být nemohl a rutinní režie, která se probudí jen při některých akčních sekvencích, tomu také přiliš nepomáhá. Lucas měl své peníze investovat lépe. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Pokus o Star Wars z druhé světové války Lucasovi moc nevyšel. Stejně mám pocit, že Red Tails vznikli hlavně kvůli bitevním scénám v oblacích, které namátkou připomenou našlapaný úvod Pomsty Sithů. Ničemu ostatnímu ani nestojí za to věnovat pozornost - ohraný příběh o rasové diskriminaci mohl být aktuální někdy v 60. letech, ale v roce 2012 působí směšně, křečovitě a je jen nutnou výplní k další akční lázni. Nehledě na to, že to celé připomíná lacinou televizní inscenaci z Hallmarku (i včetně hereckých výkonů). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)
  • Na letišti v Milovicích byly k vidění stíhačky P-40 a P-51, bombardér B-17 či dopravní letadlo Dakota. Stejně tak množství dobových aut. (ČSFD)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama