Reklama

Reklama

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 742)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Já, legenda je padným argumentem utišující všechny ty, kteři tvrdí, že americké filmy neimplantují své vidění světa a politiku jiným lidem a ve filmu klasického amerického žánru jde vždy o to, nakolik se s tím ta která podívaná vypořádá. Will Smith si čím dál tím pečlivěji vybírá role, kde mi jeho machističnost vadí čím dál tím míň a kde i jeho exhibicí ubývá (Já, legena má akorát strávitelné pasäže cvičení). Francis Lawrence umí skvěle vylíčit atmosféru vylidněného (?) New Yorku a ve flashbacích se neopájí zbytečně atrakcemi, ale stejně jako u Constantina se nevyhne klišé a hlavně, což zde působí nepatřičně, křesťanské ideologii, která je křečovitě nasazená na konec a násilná víc než celá protivojenská linie v 28 dní poté. Digitální kreatury mi ale nakonec nevadily, v tomto ohledu souhlasím s Adrianem. Mírný nadprůměr a první polovinu opravdu chytré postapokalyptické sci-fi s několika skvostně konstruovanými scénami, ale ve výsledku hloupější a horší než nejslabší Shyalaman - Znamení. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Napoprvé táhne Lawrencovu sci-fi atmosféra a příjemně "vyšinutý" Will Smith, napodruhé už je to vznešená "nuda" v opuštěném New Yorku, kterou táhnou na kolena nejen nezodpovězené otázky, ale především přihlouplý závěr. Nechyběl mi ani tak spád jako spíš nějaká myšlenka, která by tomu dala korunu. Nebo alespoň smysl. (70%) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řečeno bez servítek, Já, legenda je tupě napsané a rutinně natočené béčko, které kromě slušného postkatastrofického vizuálu nemá divákovi co nabídnout. Neznám nic profláknutějšího než motiv ničivého viru, který lidstvo změní v armádu krvežíznivých zmutovaných zombies - a tady se s ním pracuje, diplomaticky řečeno, neobjevně. Chytré na tomhle filmu není nic, Will Smith nezvládá ani to minimum psychologického herectví, které se po něm požaduje, a nad existencí zobrazovaného světa a chováním hrdiny příběhu je lepší se nezamýšlet. Idylická komunita přeživších s běloučkým kostelem uprostřed na mě působila spíš jako zdvižený prostředníček. Snímek je snadno zapomenutelný počin hodný leda odvysílání na Nově po 23. hodině. Celkový dojem: 25 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neobvykle se tvůrci poprali s pojmem velkofilm, který právě zde dostává docela na frak samotným příběhem, který je vlastně...komorním. Na velkofilm zvláštní, ale velice zajímavé. Will Smith si neskutečným způsobem užívá one-man-show a opravdu mu nemohu nic vytknout, to ani nelze. On opravdu dělá naprosto všechno, a možná, že je to taky jeho nejlepší herecký výkon vůbec. Od Já, legenda se nejspíš čekalo něco jiného než z toho nakonec vzniklo, ale já byl spokojen, opravdu hodně spokojen. Plno lidí si stěžuje na nudu nebo fakt, že se v příběhu vlastně nic moc neděje. Ale to není pravda. Je to život posledního člověka v New Yorku a on se k tomu patřičným způsobem chová. Škoda jen, že hudební stránka je trochu slabší, ale ne špatná. No a efekty relativně průměrné. Samotný příběh přesto má něco do sebe a kdyby měl trochu hlubší myšlenku, nepřemýšlel bych a okamžitě bych mu dal plný počet. Takhle je to (pouze) film, který se tváří na velko, ale přitom je komorní, tak mocně, že se plno lidí bude divit a možná právě proto bude mít relativně průměrné hodnocení. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Atmosféra která by se dala krájet, úžasný nehorázně napínavý akční scény a skvělej Will Smith - to mě dostávalo skoro celej film, obzválšť u Smithe to bylo něco novýho, protože se většinou orientuje na komediálnější filmy, ale tenhle navážno pojatej kousek zvlád fakt znamenitě. Nicméně film trošku ztrácí, když až moc poleví, což se sice moc nestává, ale ve způsobu jak je natočenej je hrozně tenká hranice, kdy člověka pohltí atmosféra a kdy ho delší pasáže začnou trochu nudit, ale nuda se opravdu mockrát nedostavila a i díky božskejm exteriérům vylidněnýho NY, tomu nakonec dám plný hodnocení, i když je to tak něco mezi ()

Galerie (67)

Zajímavosti (68)

  • Šlo o druhou komerčně velmi úspěšnou adaptaci literární sci-fi klasiky, v níž hrál hlavní roli Will Smith (Robert Neville), která byla obecně přijata coby "slušný film, který ovšem neodpovídá původní látce" a jejíž název navíc začíná slovem "já". Tou první byl samozřejmě Já, robot (2004). (NIRO)
  • Děj původního románu se odehrává v roce 1976. V románu se mluví o upírech - na rozdíl od filmu, kde jsou tzv. Světloplaší. (Witta)
  • Vojáci i příslušníci pobřežní stráže jsou většinou skuteční. (Witta)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama