Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (618)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Naprostá spokojenost. Berg servíruje zajímavý příběh, který se na problematiku západního a arabského světa kouká docela chytře. Vizuálně je film špičkový od první do poslední vteřiny, Foxx je božan a závěrečná akce je něco, co člověka donutí krýt se před kulkami. Nemůžu se dočkat, až to uvidím znova. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Michael Mann vztáhnul své opatrovnické ruce nad Petera Berga a výsledkem je docela provokativní příspěvek k problematice současné bolístky západního světa, kterým je terorismus vycházející z muslimských zemí. Jistě, vše je řízeno mainstreamem, který nedovolí být v některých ohledech tak kousavý, jak by možná chtěl, ale přesto se tvůrcům podařilo zajít dál, než třeba jejich kolegům s Krvavým diamantem. Myšlenkové proudy filmu směřují hlavně k tomu, že i obyčejný muslim chce být mírumilovným člověkem, jehož zájmem jsou víra a vlastní rodina a že fanatismus je dílem jiných. Berg dokáže těmto rozhovorům vtisknout slušnou dávku autorské sensitivity, která z mnoha vyřčených slovíček tahá slušné pravdy o obou světech. Aby však nezabředával do nudy, nechává herce cedit tvrďácké hlášky a v závěru servíruje akční bombu, která diváka zarazí do křesla tak, že v paměti nevyhrábne asi nic, co by se tomuto mohlo v letošní sezoně rovnat. Přepad auta a následný únos je dle mého nejúčelněji vygradovanou scénou roku, která se sápe i na sledovačku na londýnském nádraží v Bourneově ultimátu. Jako člověk, který se samostudiem o problematiku blízkého východu a terorismu zajímá mě Království docela potěšilo, jako obyčejného diváka mě však dokonale usadilo a pobavilo. PS: Tvrdit, že je to hlavně dílo Michaela Manna je blbost, už jenom pro jinou funkčnost a emocionální dopad některých scén. Je to to samé jako říct, že Transformers vlastně natočil Spielberg a ne Bay. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Existuje kategorie krásně brakových filmů, kde americký prezident v souboji muže proti muži vyřídí deset teroristů, poté usedne do kokpitu vojenského letadla a přesným zásahem vyřadí raketovou základnu, která ohrožovala celý svět. Podobné filmy jsou průhledné, na nic si nehrají a ve své tuposti jsou často překvapivě zábavné. Bohužel Království do téhle kategorie nepatří. Je to zjevně áčková produkce, navíc úvodní obrazová montáž a scéna atentátu v táboře amerických zaměstnanců nasazují laťku docela vysoko a člověk se těší na chytrý kriminální thriller, aby posléze zjistil, že dobře už bylo, a s každým dalším záběrem snímek zabředává do všech myslitelných klišé akčních filmů. Jádro úspěchu u filmových fanoušků představují v případě Království řemeslně dobře nasnímané akční scény a sice rutinní, nicméně spolehlivé herectví zúčastněných. Z filmového scénáře ale čiší taková lhostejnost k saudsko-arabským reáliím a taková přezíravost vůči místní kultuře, až to bolí, je prostě znát americká civilizační nadřazenost, kdy američtí profíci musí učit své kolegy základům kriminalistického řemesla včetně snímání otisků prstů... Ne, kdepak, ani ty 2* se mi nakonec dát nechce. Celkový dojem: 25 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cena barelu ropy na světových trzích, špatný výklad Koránu a nenávist plodící další nenávist - tak v těchto třech faktorech je odjakživa zakopán (nevěřící) pes vztahů Blízkého východu a Dobrého západu.. Bergova saudsko-arabská mise v investigativní části svižně odsýpá, najde si čas na vtipné vsuvky a ve své apolitičnosti se nesnaží o nějaké moralizování, či vynášení soudů. A hlavně, připraví si půdu pro závěrečnou akční řežbu, kde na americké neprůstřelné trio agentů pálí křížovou palbou ze střech, balkónů i RPG a oni, se žvýkací gumou za škraní, všechno s nonšalancí zvládnou, protože i když Jennifer drží samopal jak prase kost, musí být všem jasné, že s pozitivním přístupem světového fízla v kovbojském klobouku nemá kolem hlavy omotaná utěrka na nádobí žádnou šanci. Ano, tahle akční scéna měla v jednoduše pojatém Království své místo, ale u následného sladkobolného finále už si tím nejsem tak jist. Jak to říkal ten Richard III.? Oil! My Kingdom for the Oil..!? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

USA a Saudská Arábie. Dva světy propojené ,,černým zlatem". Asi víc, než by sami chtěli. A také teroristy. USA a KRÁLOVSTVÍ. Světový spotřebitel a světový producent ropy číslo 1..... Úvodem je nám naservírováno několik informací - ,,kdo je kdo", že J.Foxx je rodinej typ, ale hlavně, že NENÍ BOHA JAKO BOHA A MUHAMMAD JE POSEL BOŽÍ. Prostě Berg hraje na city. Tajná mise začíná..... PŘÍBĚH:***** nechci hledat chyby. Jednotlivé postavy, styl vyprávění - moc dobré. Trošku mne ruší kamera, ale to přejde. Je zajímavé sledovat pobyt ,,bezvěrců" v KRÁLOVSTVÍ./ HUMOR:** nedostává mnoho prostoru. Já se od srdce zasmál asi 2x. Jestli poznáte kdy?/ AKCE:***** děje se toho dost. Střelivem se nešetřilo a nepolemizujme o tom, kdo všechno může být nesmrtelnej. Ovšem není to jen o střílení./ NAPĚTÍ:**** když pyrotechnik řekne ,,už se to rýsuje" jsem si jistej, že budete zvědaví. A co teprve, když..... Takže: vcelku dobrý film, kterému asi hodně pomohla závěrečná věta (dvě). Navzdory tomu, co si všichni šeptají. P.S. ,,ZNAL JSEM TVÉHO OTCE. BYL TO MŮJ VELMI DOBRÝ KAMARÁD... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Produkčný tím chcel pôvodne natáčať priamo v Saudskej Arábii, avšak politická a logistická situácia skomplikovala celú situáciu. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodne mal mať film dlhšiu stopáž (150 minút) a byť veľkolepejšieho charakteru s väčším rozsahom s priestorom pre hlbší vývoj postáv a viac dramatickejším podtónom. Režisér Peter Berg si veľmi želal tento zostrih vydať, štúdio Universal však rozhodlo zostrihať ho na aktuálnu dĺžku (110 minút) aj napriek jeho výhradám. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama