Reklama

Reklama

Brilantní plán

  • Velká Británie Flawless (více)
Trailer

On měl plán, ona zase motiv... Londýn, počátek 60. let. Laura Quinnová je zaměstnaná u společnosti London Diamond Corporation, zabývající se obchodem s diamanty. Schopná a inteligentní manažerka je však v prostředí, v němž dominují muži, opakovaně přehlížena při obsazování vedoucích funkcí, které dostávají její často méně schopní mužští kolegové. A Její trpělivost je pomalu u konce. Když se seznámí s nočním uklízečem Hobbsem, který by si rád obstaral poněkud štědřejší penzi, společně vymyslí plán na krádež několika cenných diamantů. Vykutálený pan Hobbs však s Laurou nehraje se zcela otevřenými kartami... Britský režisér Michael Radford natočil promyšlený kriminální thriller s několika překvapivými dějovými zvraty. Ústřední dvojici lupičů ztvárnili Demi Mooreová a Michael Caine. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak copak máme na vozíku..? Dva mopy, kýbl s vodou, okenu, Cif, sáčky do koše, Hvězda Afriky o váze 530,2 karátů.. Po Harry Brownovi další lahůdkový film, kde životem ošlehaný muž penzijního věku musí eliminovat erektilní dysfunkci a hluboké kapsy svou prohnanou čiperností. Radfordovi se podařil nekonformní retro heist, co se ku prospěchu věci šine jak postarší uklízeč a přitom nezapomíná na napětí, jemný humor a eleganci. Svou výrazovou cudností pak ze všeho nejvíc připomíná ženu, co se po milování zakryje až k bradě, ale vy jste přitom už všechno dávno viděli.. Škoda těch pár otazníků (logistická náročnost loupeže, nesoulad činu s motivací či nelétavá muška jenom zlatá), kvůli kterým na konci vyprchalo absolutní nadšení. Diamanty nejsou věčné, to Michael Caine.. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Poměrně netradiční film o loupeži, jehož děj vám rozhodně nebude ukradený. Ve scénáři sice spatřuji několik děr, ale těm bych nekladl takový důraz. Zvláště když beru v potaz, že se jedná o zábavný počin, ačkoliv se z velké většiny odehrává pouze v jednom prostředí (resp. budově), kde vystupuje velice málo postav. Ty jsou však díky tomuto minimalismu vykresleny velmi dobře, což podporuje jejich vcelku pochopitelné motivace. Ocenil bych dále kostýmy, atmosféru a dobře zvolené období. Hlavním tahounem filmu je rozhodně My Cocaine; Můra překvapila; no a oko samozřejmě potěší i těch pár záběrů na Natalii. ;-) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Žijete nebezpečně, slečno Quinn?“ - „Bezohledně, Henry, bezohledně.“ Laura Quinn se snaží dosáhnout povýšení, vždy ji ale někdo přeskočí. Pak se ovšem dozví, že s ní chtějí nepěkně vyjeb…ehm, že už s ní tak úplně nepočítají. A když ji do toho osloví uklízeč se zdánlivě bláznivým návrhem, začne nad ním postupně uvažovat…Bavilo mě to. Dýchalo z toho staromilské, distingované, a přesto poutavé krimi (kombinace uhlazeného stylu s napětím). Možná začátek mohl být trochu prostříhaný, ale ve chvíli, kdy začne interakce dvojky Caine-Moore (zvláště představitel uklízeče tu byl naprosto přesný), film dostane šťávu. Divákovi je sice jasné, kdo je tím slabším článkem (nemluvě o dobrovolném nabídnutí svých služeb hlavnímu vyšetřovateli), přesto děj není úplně předvídatelný. Jen mě trošku zklamala trhlina brilantního plánu (až příliš nevyzpytatelný lidský element). Jinak spokojenost, dám solidní 4*. „Znáte to staré rčení, že zlo nelze odčinit zlem? Je to nesmysl. Když chcete něco napravit, musíte nejdřív udělat něco stejně zlého.“ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V něčem ten film připomíná produkci klasických britských kriminálních komedií z 50. a 60. let. Sympatický snímek se solidním scénářem a vynikajícím stařičkým Michaelem Cainem, kde mi špičkový dojem kalí snad jen Demi Moore v hlavní ženské roli, kterou skutečně nemusím a považuju ji za průměrnou herečku. Tak jako 19. století mělo jako svého anděla pomsty hraběte Monte Christo, tak má Michael Radford svého uklízeče Hobbse, který - ač těsně před důchodem - dokáže přivést k zoufalství mocnou světovou korporaci i s početnou ochrankou a vynikajícími právníky. Protože scénář považuju za to nejdůležitější při hodnocení filmů, přikláním se kvysokému hodnocení. Ve své podstatě jednoduchý plán, který se obejde bez nejrůznějších hi-tech serepetiček a přitom dokonale funguje. Celkový dojem: 85 %. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Miluju ty vzácné případy (vychází to tak na jeden z padesáti), kdy se zdánlivě tuctový a proto přehlížený film ukáže být malým klenotem, vybroušeným do mnoha třpytivých faset, tak jako diamanty, o kterých je jeden z nich - Brilantní plán. Říkal jsem si, aha, další film o dokonalé loupeži, položený na vrchol vratké hromady stovek podobných. Obsazení stařičkého Michaela Cainea a vyšeptalé Demi Mooreové má z nás apatických svědků otvírání mnoha filmových sejfů vymačkat poslední kapky zájmu podle teze "vše už bylo řečeno, ale ještě ne všemi". Omyl. Jde o překvapivě chytrý, smysluplný film, kde dokonalá loupež není konečným cílem (dojde k ní přibližně v polovině) a jehož hlavní hybnou silou je následné napětí z neustále hrozícícho prozrazení. I když nejde přímo o komedii, vidím tu určitou návaznost na starší britské filmy typu Zlaté věže nebo Pět lupičů a stará dáma. Zčásti proto, že se odehrává v Londýně roku 1960, z větší části pro příznačně britský přístup "loupíme kvůli dosažení určitého osobního cíle", který je osvěžující alternativou k převažujícímu "loupíme pro zbohatnutí/slávu". Michael Caine v roli šouravého uklízeče Hobbse je famózní a nezvykle soustředěná Demi Mooreová mě přiměla přehodnotit názor, že je nenávratně za zenitem. 90% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama