Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Slabé čtyři. Je moc "fajn", že je vše podle skutečné události, a že Baniszewskiová byla skutečné mostrum (strýček Google skrývá vskutku nesympatické fotografie této dámy), ale já jsem měl se snímkem problémy. Celkovému zpracování, tj. režii, střihu apod. nemám co vytknout, jen mě zarážely ty postavy a jejich chování. Mělo by být spíše k duhu hodnocení, že všechno to děsivé se skutečně odehrálo, nicméně já jsem celkovou autetičnost jaksi nepobral. Takové zločiny proti lidství není lehké jen tak akceptovat, a to nejsem žádná citlivka. S mírným odstupem třebas Americký zločin uvidím v jiném světle, ale nyní je v mých očích "jen" působivým dramatem s výbornou Ellen Page a Catherine Keener. Jsem poučen, událost je to šokující, ale věrohodnost jsem režisérovi nespolknul. Proč - když je to true story - to mi někdo vysvětlete... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený tak vysokým hodnotením a možno práve kvôli nemu som čakal od filmu až príliš. Nepopieram, že príbeh je pútavý a drastický, ale to sú aj mnohé iné príbehy obetí tyrania taktiež. Podľa môjho názoru sa dal Americký zločin natočiť napínavejšie a autentickejšie. Takto mi prišiel len ako veľmi dobre sledovateľné drama na teplé letné poobedie, ale nič gulervúce v ňom nevidím. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl varovat slabší povahy, aby si dobře rozmyslely zda se na tohle budou dívat. Srdce mě bilo jak zvon a s každou přibývající minutou jsem se modlil, aby už to peklo ty holčičce skončilo. Nechybělo mnoho a po roce a půl jsem se u filmu zase rozbrečel a osobně si myslím že tomu zabránila jen obrovská vlna ostatních emocí kterou jsem v tu chvíli v sobě měl. Proti tomuhle působí i deset nejděsivějších hororů všech dob jako večerniček pro děti. Na rovinu říkám, že tý ženský bych bez milosti vpálil kulku mezi oči a udělat tohle někdo mé dcerunce tak bych dotyčnýho umlátil klidně i před soudcem. Pro mě osobně je dost těžký najít vůbec nějaký slova na hodnocení, když mě to tak těžce rozhodilo sandál, ale určitě bych pochválil herecké výkony Ellen a Catherine Keener, odvedli kus poctivý práce. Příběh chválit nebudu, ten napsal reálnej život a to je na tom to nejděsivější. Jedno vím jistě, pokud někdy uslyším ze sousedního bytu opakovaně dětský pláč nebo volání o pomoc volám fízly, v opačném případě totiž patříme na lavici obžalovaných taky ! První pětihvězdičkový film, který až do konce svýho života už nechci vidět. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné drama podle skutečných událostí. Rozum mi z toho zůstával stát, bylo mi fyzicky zle a měl jsem z něj několik nocí noční můry, přičemž téma filmu bohužel nemohlo být aktuálnější (případy Fritzla a Nataschi Kampusch). Film, který vás přinutí přemýšlet o nejednoznačných kořenech zla a násilí, jehož původcem tu není žádný psychopat ani sadista, ale obyčejná svobodná matka, která chce chránit svou rodinu, jenže tak činí pod obrovským tlakem materiálních problémů (které jí způsobili její muži) a s úsudkem zastřeným prášky, takže se jí to tragicky vymkne z ruky... Film se soustředí na obsah a díky kvalitní režii a hercům dosahuje maximální intenzity. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Člověku se skoro nechce věřit, že je Americký zločin natočený podle skutečnosti. Že jsou lidé opravdu schopni takových ohavností, jaké nám tady filmaři ukazují. Ledově mrazivý příběh ze začátku přitom vypadá úplně jinak - zvrhne se ale v přehlídku krutosti první ligy, v ukázku toho, co může fanatický "člověk" (ty uvozovky jsou nutné) napáchat ve jménu jakýchsi ušlechtilých cílů, a jak snadné je pro svůj (zlo)čin získat spolupachatele. Všechny prsty nahoru zvedám za každého úžasného herce i neherce, který se v Americkém zločinu objevil. Díky posílám režisérovi, který zná správnou míru toho, co divák vydrží, a neukazuje víc, než je nezbytně nutné k tomu, abyste se otřásli hnusem. Podobný pocit jako z tohoto filmu jsem měl naposledy z Výměny. Brrr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)
  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)

Reklama

Reklama