Reklama

Reklama

Hellraiser

Trailer

Mladá žena bojující se závislostí získá prastarou krabici s puzzle, aniž by tušila, že jejím účelem je přivolat Cenobity, skupinu sadistických nadpřirozených bytostí z jiné dimenze. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Pokud je zde někdo detailněji obeznámen s genezí snímku Hellraiser, tak mu jistě neunikl fakt, že během posledních 15 let z projektu kvůli kreativním neshodám vycouvalo hned několik výrazných autorských osobností (Laugier, Maury či Bustillo), v důsledku čehož reálně hrozilo, že nakonec půjde o neškodný blockbuster pro mládež, který nebude s duchem barkerovského univerza absolutně vůbec rezonovat. K mé velké úlevě se režijní taktovky naštěstí ujal stále věhlasnější David Bruckner, jenž dokázal zdrojový materiál obohatit o vlastní nová témata a inovativní prací s dílčími subžánry dal definitivně zapomenout na Barkerův kultovní, byť nízkorozpočtový brak z roku 1987. Vizuálně se jím sice částečně inspiruje, ale rozhodně se nesnaží programově šokovat či exponovat tabuizovaná témata. Jde mu spíše o existenciální rozměr literární předlohy, kdy se utrpení postav a zásahy do integrity těla či jeho různé bizarní modifikace pojí s metafyzickými přesahy. Tomu odpovídá i zcela nevšední atmosféra mystického klidu, který je zvláště hmatatelný v přítomnosti Pekelného kněze. Jen škoda, že se scénáristům nepovedlo utajit existenci vztahové vazby mezi Trevorem a Ronaldem Voightem o poznání déle, protože důvtipný divák již v samotném úvodu přichází o moment překvapení. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Hellraiser uděluji čtyři silnější hvězdy. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Původního Hellraisera jsem neviděl, a tak hodnotím samostatně tento "reboot" bez jakéhokoli srovnání a musím uznat, že zklamaný rozhodně nejsem. Sice se nekoná žádný hororový převrat, jak jsme mohli očekávat, ale jako fajn moderní a vizuálně příjemný horor je Hellraiser dostačující. Strašně se mi líbí celá mytologie kolem Cenobitů, kostky a kletby a jde vidět, že z hlediska jejich vizuální stránky se na nich tvůrci šikovně vyřádili. Lekačky zde nejsou, atmosféra spíše také ne, ale hlavní myšlenka je dostatečně záživná, aby se spolu s obstojnými herci postarala o dvouhodinovou zábavu se skvělými prvky utrpení, bolesti, gore a originality v hororovém žánru, který se poslední dobou topí v kýčovitosti a nezajímavých, přízemních nápadech. Chválím. K lepšímu zážitku mi sice chybí větší ambice a krvavější a masakrálnější gore, které zrovna zde úplně vybízí k extrémům (stahování z kůže, sekání těl...), ale jinak si nemůžu stěžovat. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pekelník změnil pohlaví (ach jo) a jeho restart je slušný. Prokletá pekelná kostka je opět na scéně a v rukou ji třímá opravdu neskutečně ohyzdná Odessa A´zion, která mně naprosto kazila dojem z filmu. To na ten casting nepřišla ani jedna vizuálně šikovná žena?! Se sérií jsem měl vždycky jeden zásadní problém: ani jedno setkání s Pekelníkem nebylo extra napínavé a extra nestrhlo. A tenhle problém nedokázal odbourat ani režisér David Bruckner. A určitě ani nepochválím vzhled Cenobitů. Nejhorší z celé série. Úplně směšná byla ta novodobá a designově málo působivá sestava. Pinhead, ten původní, měl vždycky celkem charisma, najednou je z něj žena, vystupuje jako The Priest, což je celkem v rozporu s logikou předchozích částí, kdy byl divákům zcela objasněn pohnutý osud prokletého muže, který vstoupil do služeb Pekla, měl posléze hlavu posetou hřeby, zdobil ho excentrický vzhled a stal se Pekelníkem. A hlavně vždycky, když se dříve na scéně zjevil, přinášel znepokojení. Pinheadka, nebo co krávu to vlastně bylo, nevnášela vůbec žádné znepokojení, prostě byla úplně marná a k ničemu. Tenhle film je poměrně umírněný v brutalitě. Gore se dostavilo v krotké formě. Tradiční mučení obětí formou napínání těl na ostnaté hrotce se objevilo jen ojediněle. Režisér dobře trefil dynamiku. Postupně to celé nabíralo na obrátkách a film se dostával do dobrého tempa. Milovníci Balkánu a tamní produkce, která přesáhla i do tohoto filmu, bezpečně poznají i v české kinematografii etablovaného Predraga Bjelace, který se zjeví na kratičkou chvíli v úvodu filmu. Záporné role se dostalo Goranu Višnjičovi, který se s temnými plány své postavy popasoval zdárně. A vše dobré z hereckého hlediska kazí jen ta držka Odessa, kterou by měli podarovat finanční sbírkou na estetickou operaci, pokud se nevybere dost peněz, už by nikdy neměla hrát ve filmech. Režijně se z toho dalo vytřískat klidně i víc. Pokud jste čekali od restartu série zázraky, měli byste svoje očekávání přece jen poněkud snížit a smířit se s ucházejícím nadprůměrem. 6/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Reboot hororové klasiky Hellraiser pro moderní éru od šikovného Davida Brucknera za mne dopadl velmi dobře. Bruckner po slabším Temném domě natočil další slušný hororový zářez a stává se velmi silnou zárukou kvality. V Rituálu i Southboundu předvedl, že zvládá atmosféru i gore a to dokazuje i nyní, vlastně mi jeho režijní styl velmi chutná. Originál Hellraiser já osobně považuji za nadhodnocenou klasiku. V době vzniku šlo rozhodně o zajímavý zážitek. Z dnešního pohledu je to pro mne film průměrný. Herci, dialogy, scénář, vizuál zkrátka dnes nezaujmou a gore je taktéž úsměvné. Lepší mi přišel rozhodně díl druhý, takže Reboot to tentokrát neměl až tak těžké a samozřejmě u mě překonal všechny díly. První půlka je sice lehce pomalejší a moc se tam toho nestane, ale až tak mi to nevadilo. Poměrně rychle si mě Bruckner získal na svou stranu a celé dění a mytologie kolem puzzle box mě bavila. Postavy jsou ok, ale rozhodně nepatří k těm světlejším momentům, ale jakmle se dění přesune na zámek tak začne pořádně hutná hororově pekelná zábava jakou si letos ani nepamatuji. Výborná hudba i vizuální stránka. nástup Cenobitů na scénu je vyloženě k posraní. Atmosféra je nepříjemná, jejich vzhled je kurevsky znepokojivý a vizuálně úchvatný ( kreativita maskérů úctyhodná) a potěšilo i Gore ( jasně mohlo ho být víc, ale když na něj došlo, je to TOP kvalita) jsou tu hodně zajímavé a netradiční záběry, které jsem ještě nikde nikdy neviděl, takže radost koukat. Finální stáhnutí z kůže legendární a dost možná to nejpůsobivější od Martyrs. Bavilo mě i lore a celkově mám z toho dobrý pocit. Doufám, že Bruckner natočí dvojku a bude to ještě větší divočina, pak půjdu s radostí do plných. 8/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pinhead předal rodinný byznys dcerunce a děvče se má ještě co učit. Co praští do očí prakticky hned na začátku, je nesympatická hlavní hrdinka. Nevím, kde tuhle holku vyštrachali, ale přát jí cokoliv jiného, než stažení z kůže, mi připadalo takřka nemožné. Dalším problémem je stopáž. Dvě hodiny jsou prostě moc, kor když jsou dialogy poměrně slabé. Chyběla i atmosféra. Když se v prvních třech dílech otevřely pekelné brány, tak to působilo osudově, zatímco tady to vypadalo, že někdo našel dveře do sklepa. Co se Cenobitů týče, tak jsem trochu v rozpacích. Maskéři se vyblbnuli, o tom žádná a nové kreace jsou originální, ale zatímco Pinheadovi a spol. se dalo věřit, že přicházejí z Inferna, tady jsem měl pocit, že až to všechno skončí, nastoupí kreatury do létajícího talíře a naberou to směr vzdálená galaxie. Ale abych zase jen nekritizoval: technická stránka je na úrovni, gore má kvalitu, potěší těch pár odkazů na klasiku, což pro mě reprezentuje především zubatý cenobita a konečně nemůžu říct, že bych se většinu času nudil, ale nejsem si jist, jestli tohle má být restart celé série. Spíš bych to zkusil zase za pár let trochu jinak a s někým jiným. 50% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • Původně bylo vydání plánováno na 5. září 2008, s tím, že 9. leden 2009 byl posledním plánovaným datem. Nakonec film vyšel o 14 let později, 7. října 2022. (mikki089)
  • Pinhead pochází z románu „The Hellbound Heart“ od Clivea Barkera, ve kterém Pinhead nemá konkrétně určené pohlaví, přičemž i jeho vzhled je popisován jako velmi ženský. Proto pro roli byla zvolena transgender herečka Jamie Clayton. Toto je tak první film ze série Hellraiser, ve kterém se objevuje ženská Pinhead. (pornogrind)
  • Doug Bradley už nemohl pokračovat ve své ikonické roli ze zdravotních důvodů. (NinadeL)

Související novinky

Remake hororu Sliz má režiséra

Remake hororu Sliz má režiséra

09.01.2024

O předělávce kultovního hororového snímku The Blob z roku 1958 se mluví už nějaký ten pátek, ale i když s ní v minulosti byla spojována jména režisérů jako Rob Zombie nebo Simon West, dosud se tento… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Hororové pohromy ve 3D

Hororové pohromy ve 3D

27.09.2009

Spy Kids 4. Že to není horor? Neříkejte, že neječíte děsem. Robert Rodriguez už píše scénář, v březnu začne natáčet. Jak jinak, i tohle pokračování bude ve 3D. Stejně tak se třetí rozměr plánuje pro… (více)

Reklama

Reklama