Reklama

Reklama

Chtěli zažít romantické dobrodružství na Transsibiřské magistrále. Ale romantika se v průběhu cesty vytratila. A místo ní přišlo šílenství a teror s tváří Bena Kingsleyho.  Režisér Brad Anderson se představil publiku především pozoruhodným mysteriózním thrillerem Mechanik s Christianem Balem. A v roce 2008 pak opustil televizní studia, pro něž momentálně pracuje především, a zamířil do království celovečerních atmosférických psychologických thrillerů, které se rozhodně nehodí pro nikoho, kdo trpí fobií z vlaků. Děj jeho napínavého snímku Transsibiřský expres se totiž odehrává právě na kolejích. A ne na ledasjakých.
Jak název napovídá, arénou příběhu se stane Transsibiřská magistrála, po níž se přepravuje milenecký pár, který se tímto nevšedním dobrodružstvím rozhodl zpestřit si cestu z Číny domů. Cílem Jessie a Roye je Moskva a letiště Šeremetěvo, odkud už zanedlouho odstartuje letadlo do Spojených států. Jenže v průběhu jejich pouti začíná být jasné, že dostat se do samotného srdce ruské říše bude možná mnohem těžší, než se zprvu zdálo. Do vlaku totiž krom dalšího, značně podivného páru nastupuje také ruský detektiv Grinko, který zde pátrá po drogách. A právě dvojice Američanů, které hrají Emily Mortimerová a Woody Harrelson, se stane terčem jeho zájmu a posléze i teroru. Teroru, kterému lze jen těžko uniknout, protože všude kolem vlaku je pouze pustina, kde číhá smrt. V roli šíleného despotického ruského vyšetřovatele přichází famózní držitel Oscara Ben Kingsley. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (171)

castor 

všechny recenze uživatele

Thriller Brada Andersona se sice odehrává v chladném Rusku, o mrazivou podívanou ovšem bohužel úplně nejde. Americký manželský pár cestuje nejdelší železniční tratí na světě, hlavní dopravní tepnou Ruska, seznámí se s jinou dvojicí a věci se dají do pohybu. Diváka zajímá, co se bude dít dál, zvlášť když je oblast prolezlá obchodem s drogami. Tak trochu uťápnutý moula Woody Harrelson a vyléčená feťačka Emily Mortimer stejně jako film takový nikam nespěchají, aby nakonec čelí detektivovi z oddělení narkotik (už jsem se určitě nejednou vyznal z toho, že kdyby si Ben Kingsley lépe vybíral role, mohl filmové ceny přehazovat vidlemi). Příběh graduje, ovšem nakonec vyšumí v průměrný krimi thriller, který udýchaně míří k závěrečným titulkům. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Psychologické orgie toho nejvyššího kalibru. Divákovi je doslova zabráněno držet si přirozený odstup a je nucen po lžičkách hltat to, co mu režisér naservíruje (což se málokdy stává). Pravda, scénář není dokonalý, ke konci filmu trochu upadá logičnost věci a divák možná nechápe, na druhou stranu, lepší filmovou učebnici psychologie asi jen tak nenajdete. Herci snad ani nehrajou, ti to skutečně prožívají. Ben Kingsley naprosto bravurně ztvárňuje ruského policejního detektiva, kterého potkat ve vlaku ČD, tak bych asi vyskočil za jízdy z okna. Opět tu máme důkaz, že i film s několika herci a několika interiéry dokáže přebít vysokorozpočtové trháky. A nakonec asi jenom tolik - neničte démony, protože pak by odešli i andělé. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Nakonec dávám 3*, protože přece jenom ta první půlka filmu byla fakt dobrá. Vůbec ten zajímavej nápad o cestování Transsibiřškou magistrálou má něco do sebe a je neotřelej. Jenže od chvíle, resp. scény u rozbořenýho kostela se začne postava E. Mortimer chovat jako totální ultrapiča, což jsem vůbec nepochopil - krom toho, že jí vlastně celá ta cesta přišla nudná a nezáživná. Tam mně naskakovaly otázky jako: "Proč ho praštila tolikrát? Najednou jí hráblo?" A následně: "To není schopná zahodit batoh, aby se toho zbavila? Proč lhala, že ti dva jeli dál? Mohla přece říct, že vystoupili, pobyli tam s nima a pak tam ti druzí zůstali, zatímco oni odjeli." Toto byly momenty, který jsem fakt nedokázal pobrat a jakýmsi vrcholem pak byla scéna se "zkráceným" vlakem a útěk z bývalýho hangáru. To jako chtělo velký koule něco takovýho vymyslet a natočit ("Podej mi tu trubku, ať to můžu urazit!" A ona mu podá takovej pidikamínek, kterým on zámek urazí na první pokus. :D fuuuuuck. No, ehm, nebýt silnější první poloviny, šel bych nekompromisně na dvě hvězdy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale já v tom nic mrazivého či napínavého neviděl. Ale líbilo se mi zvolené netradiční prostředí a sedlo mi to i herecky. Pro Emily Mortimer to byla snad největší role, v jaké jsem jí dosud viděl a u mě obstála na výbornou. Naopak mi nesedla táhlost děje a odfláklý závěr. Za zkouknutí to ale stojí. 55% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zručná režie zde umí i na ploše přespříliš dlouhého úvodu udržet divácká očekávání a budovat napětí. Zápletka je vymyšlena vlastně perfektně, postavy se dostanou do přesně tak úzkostné situace, jakou potřebujeme, abychom rozehráli trýznivé, depresivní drama, popř. boj o přežití... Jenže ten je navzdory všem předpokladům poněkud odbyt a hlavně zkrácen. Rozuzlení filmu je vyloženě absurdní, jakási deus ex machina udeřila jako na lokomotivě zvonec a pohádky byl trapný konec. 6/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Emily Mortimer mala iba 24 hodín na rozmyslenie, či úlohu vo filme prijme. Avšak ihneď po prečítaní scenára ponuku vzala. (U_S_O)
  • Vo filme možno počuť okrem španielskeho a anglického jazyka aj ruštinu, čínštinu či francúzsky jazyk. (MikaelSVK)
  • Emily Mortimer sa v skutočnosti vie dohovoriť aj po rusky. (U_S_O)

Reklama

Reklama