Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný film poněkud zvláštního ražení, na odlehčenou zábavu je totiž místy docela drsný a syrový. Děj občas trochu podivně přeskakuje mezi scénami, vynahrazuje to však několik docela nečekaných momentů, výborně zvládnutá akční stránka, skvělá šermířská choreografie a zvláště pak perfektně natočená bitva u Poltavy. Celkově docela příjemné osvěžení na poli evropského historického filmu, navíc z mého oblíbeného období. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

K ruskej tvorbe keďže mi je blízka nezvyknem mávať tvrdšie slová, no tu to inak nejde. Dobrý film z 18. storočia sa dá urobiť aj s menším obnosom peňazí, to problém nie je, aj keď ťažko povedať, či rozpočet bol malý alebo veľký, no nezdá sa mi že si to na seba výraznejšie zarobilo. Tento film však akoby ruský vôbec nebol, skôr som mal pocit, že to je nejaký hybrid francúzskej, anglickej, americkej a nemeckej filmovej školy. Ozaj nemusím film so zbytočným násilím, hrubé,kde je skoro každá postava zatrpknutý namyslený povyšujúci sa snob, no divím sa aké je to reálne aj dnes vo svete keď taká tá bezcitnosť, cynickosť a posmešný humor fungujú na plné obrátky, z týchto filmov aspoň zisťujem v čom sme sa vôbec nezmenili za tie storočia. Úprimne mne vadil príbeh tohto filmu, ktorý mi nielen že prišiel šialený, ale bol aj nevýrazný, čo tam po bojových scénach, tu nehrali dôležitú úlohu, aj keď sa dosť vydarili. Pri tomto filme som zaspával, od dialógov, cez dej, mi to nič zvláštneho neprinieslo, bola to jedna veľká nuda, dosť neatraktívny film so zmýšľaním minulosti, ktoré neviem pochopiť pre samotnú podstatu veci toho, čo robili a podľa mňa sa nad tým ani vtedy ľudia veľmi nezamýšľali. Od historického ruského filmu by som čakal niečo iné, toto bolo pre mňa dosť veľké sklamanie po tejto stránke a chápem prečo to nemá na tejto stránke v tejto chvíli žiadnych fanúšikov. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařené kostýmní dobrodružství z období Švédsko-Ruských válek. Příběh se drží příjemně tradičních rysů, dialogy se vezou po lehčích linkách, ale stále respektují dramatičnost děje a nevkročí na komickou půdu. Výprava je povedená (obzvlášť bitva se povedla a to tohle období hazí tvůrcům hodně klacků pod nohy), soundtrack odpovídající a po dlouhé době vynikající šermířské souboje. Možná by pletichy z francouzského dvoru mohli hrát menší roli a ruský hrdina by mohl být méně lehkomyslný (ale byl by to potom vlastně ruský hrdina?:-), v půli se trošku zadrhne tempo (vina je v Paříži:-), ale jinak film odsýpá a divák se baví. Pro zajímavost, film měl stejný rozpočet jako Bathory, takže zpět k oblíbenému tématu, pane Jakubisko, kdo že to tu neumí točit?! Dva francoužtí šlechtici zkříží kordy v zakázaném souboji a král je za to potrestá odesláním na různé strany kofliktu na východě, chlapci se dost ušpiní, půjde jim o krk, poznají vrtkavost osudu a samozřejmě lásku. 70% ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Uplynulo pár desítek let od té doby, co se modrožlutá mašina trenéra Königsmarcka procházela po Karlově mostě a už není co bývala. Tre kronor v souboji se sbornou Petra I. nějak dostává na prdel a rusko - švédské finále u Poltavy dopadlo, jak se dalo čekat. Ono s dvojnásobnou přesilou už asi Rusákům nezbylo nic jiného než vyhrát, zvlášť při tom kouzelném stylu pochodujících, do sebe soustředěně pálících šiků, který dovedli do dokonalosti červenokabátníci z ostrovů. Taktika nas mnogo inspirovala o pár let později i mistra Žukova, Koněva a jim podobné stratégy, ale to je už jiná pohádka. Historický film je to parádní, rozhodně nejfajnovější je dvojice Francouz a Rus, která si celý film nerozumí ani slovo a to víc jim to spolu jde (boj, vy prasata!), Petr Veliký si je uvěřitelně podobný a kostýmy jsou luxusně vyvedené. Kromě trochu řídkého děje nemůžu filmu vytknout skoro nic, takže čtyři kusy! ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý historický film. Rané 18. století nám tady v tomhle vydařeném ruském snímku ožívá v celé své kráse. Setkáme se tu se třemi velkými panovníky té doby - Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I.. Shlédneme bitvu u Poltavy a ze všech stran na nás budou cákat gejzíry krve z hrudníků, hlav a krků střelených nebo probodnutých vojáků, šlechticů, šlechtičen i prostých vesničanek bránících se nepřátelské armádě s vidlemi v ruce. Prostě luxusní historická kostýmová podívaná. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)
  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)
  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama